Εκτός τόπου και χρόνου ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Ανακοίνωση Τομέα Πολιτικής Προστασίας Κινήματος Αλλαγής

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν αναγγελθεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Ξέραμε ότι επίκεινται ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονταν, κατά τόπους, από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Οι καταστροφές στον Έβρο που οδήγησαν στο να πλημμυρίσουν οικισμοί και να γίνουν ποτάμια οι δρόμοι ήταν αναμενόμενοι. Αναμένονται, τις επόμενες ημέρες, χιόνια και παγετός σε πολλά σημεία της χώρας, ακόμη και στην πρωτεύουσα.

Απέναντι στην βεβαιότητα της φυσικής καταστροφής, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέστειλε μόλις πριν από λίγες μέρες, στις 18 Δεκεμβρίου 2020, εν μέσω εορτών και πανδημίας, μια εγκύκλιο με την οποία εντέλλονται οι δημοτικές Αρχές της χώρας στην έκδοση «σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού». 

Για τη σύνταξη του Σχεδίου, η κυβέρνηση ζητά να υπάρξει απόφαση του Δημάρχου με την οποία θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας αποτελούμενη από υπαλλήλους των οργανικών μονάδων του Δήμου που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Σχεδίου. Η σύνταξη του Σχεδίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο ως 15/1/2021.

Θα επρόκειτο για κρύο ανέκδοτο, εάν δεν ήταν σοβαρό. Ωστόσο, ο εκτός τόπου και χρόνου σχεδιασμός της Γενικής Γραμματείας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν μας εκπλήσσει. Την ίδια πρακτική είχαν ακολουθήσει και στην έκδοση των επιχειρησιακών σχεδίων για τις πυρκαγιές κι τις πλημμύρες, του «Βορέα» και του «Δάρδανου». Μάλιστα, ο «Δάρδανος», το σχέδιο για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, ήρθε προς ψήφιση στα περιφερειακά συμβούλια αφού είχαν ήδη γίνει οι καταστροφές στην Θεσσαλία. 

Η κατάσταση των μονάδων πολιτικής προστασίας παραμένει δραματική. Με ελάχιστα μέσα οι Δήμοι προσπαθούν να ανταποκριθούν σε σωρεία απειλών και κινδύνων. Η κυβέρνηση αρκείται στον διανομή κάποιων αποζημιώσεων, ενώ παραπέμπει τα μέτρα εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης της πολιτικής προστασίας στο απώτατο μέλλον, όταν θα τελεσφορήσουν οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. 

Έως τότε, θα πρέπει να περιοριστούμε στις εγκυκλίους και στην καλή μας τύχη.


Πηγή