Δε συμμορφωνόμαστε «προς τας υποδείξεις»

Κανείς, πλέον, δεν αμφιβάλλει ότι στην εξουσία βρίσκεται μια αντιδημοκρατική και αυταρχική κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τους πιο μύχιους πόθους του κεφαλαίου που εκπροσωπεί. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται το τσάκισμα κάθε φωνής αντίστασης, κινητοποίησης και διαμαρτυρίας ενάντια σε μια πολιτική που ισοπεδώνει συνδικαλιστικά, εργασιακά, πολιτικά και μορφωτικά δικαιώματα αλλά και το ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή και στην υγεία.

Γι αυτό τον λόγο, η κυβέρνηση πέρασε το καλοκαίρι τον -χουντικής έμπνευση- νόμο Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις, με τον οποίο επιχειρεί ουσιαστικά να απαγορεύσει οποιαδήποτε κινητοποίηση, πορεία και συλλαλητήριο, καθώς υποχρεώνει τους «διοργανωτές» της διαδήλωσης να διαπραγματεύονται με την αστυνομία το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Και τη Δευτέρα 25/1/2021, εξέδωσε νέα απαγόρευση των υπαίθριων συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων για μία εβδομάδα, επικαλούμενη και πάλι τους ίδιους λόγους, ενώ ήταν γνωστό πως είχαν ανακοινωθεί φοιτητικό – πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, για την Πέμπτη, ενάντια στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για την πανεπιστημιακή αστυνομία και τις παρεμβάσεις στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, καθώς και κινητοποιήσεις των υγειονομικών στα νοσοκομεία και στις ΥΠΕ.

Οι εργαζόμενοι, οι εκπαιδευτικοί, οι υγειονομικοί, οι φοιτητές, οι μαθητές, οι γονείς, ο λαός βροντοφώναξαν «ως εδώ!», έσπασαν το κλίμα του φόβου και κατέβηκαν να διαδηλώσουν: και τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη και χθες. Κατέβηκαν να διαδηλώσουν ενάντια σε μια κυβέρνηση που δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, που δε διέθεσε ούτε ένα ευρώ για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και τις ασφαλείς μεταφορές των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφορά. Ενάντια σε μια κυβέρνηση που εργαλειοποιεί την πανδημία για να περάσει πλήθος αντεργατικών και αντιλαϊκών νομοσχεδίων που διαλύουν τις ζωές τους.

Απέναντι σ’ αυτό, το ξέσπασμα λαϊκής οργής, η κυβέρνηση της ΝΔ αντιδρά με ένα κρεσέντο πολιτικής μικρότητας και ρεβανσισμού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξεκινά ένα πογκρόμ διώξεων, αρχικά κατά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, με την κατηγορία ότι παραβίασε τον νόμο Χρυσοχοΐδη, στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ, στις 30/9, διεκδικώντας μονιμοποίηση των συμβασιούχων και στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, και εναντίον των διοργανωτών του χθεσινού πανεκπαιδευτικού – φοιτητικού συλλαλητηρίου, επειδή παραβιάστηκε η απαγόρευση των συναθροίσεων. Σχηματίζεται, μάλιστα, δικογραφία, για να ταυτοποιηθούν οι οργανωτές και οι συμμετασχόντες, και να επιληφθεί ο εισαγγελέας.

Η κυβέρνηση, έντρομη από τις χιλιάδες λαού που διαδήλωσαν χθες στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, επιλέγει να εντείνει τον αυταρχισμό και να γυρίσει τη χώρα πίσω, στις πιο σκοτεινές και μαύρες σελίδες της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Είναι γελασμένη, αν νομίζει ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα φοβηθούν, και θα καμφθεί το αγωνιστικό τους φρόνημα. Το κινηματικό ποτάμι που χθες το μεσημέρι διαδήλωνε στο κέντρο της πόλης τραγουδώντας δεν γυρίζει πίσω.

Το ΜΕΤΑ καταγγέλλει την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, καθώς και των οργανωτών του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου και καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει


29 Γενάρη 2021
Από το ΜΕΤΑ


Πηγή

Leave a Reply