Χάος στην Ουάσιγκτον. Οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο

Τελευταία ενημέρωση, ώρα 02.10 πμ.

Tις τελευταίες ώρες, πρωτοφανείς στιγμές εκτυλίχθηκαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, από τη στιγμή που ακροδεξιοί οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο κτίριο, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Κογκρέσου για την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν. Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν εικόνες που δείχνουν αστυνομικούς να έχουν προτάξει τα όπλα τους για να αντιμετωπίσουν τους υποστηρικτές του Τραμπ, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή δίκτυα έπεσαν πυροβολισμοί, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν αρκετοί αστυνομικοί, ο ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται, καθώς και μία ακόμη γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά στο στήθος και λίγες ώρες αργότερα κατέληξε.

Των πρωτόγνωρων γεγονότων στην καρδιά της δημοκρατίας των ΗΠΑ είχε προηγηθεί μια ομιλία του απερχόμενου προέδρου στους υποστηρικτές του στην Ουάσινγκτον, στη διάρκεια της οποίας «έριξε λάδι στη φωτιά», λέγοντας πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ήττα του, ενώ κάλεσε και τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς να μην επικυρώσει τη νίκη Μπάιντεν. Ο Πενς, ωστόσο, αρνήθηκε και προχώρησε κανονικά στην επικύρωση της νίκης του Δημοκρατικού εκπροσώπου. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ χρειάστηκε να φυγαδευτεί για να γλιτώσει από τους οπαδούς του Τραμπ.

LIVE εικόνα

Συνεχής ενημέρωση, ΕΔΩ.

Σκηνές χάους και εικόνες χωρίς προηγούμενο εξελίχθηκαν στην Ουάσιγκτον, μετά την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, την ώρα που συνεδρίαζε το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων προκειμένου να επικυρώσει την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν. Ειδικές δυνάμεις της αμερικανικής αστυνομίας απομάκρυναν τον όχλο από το Καπιτώλιο, ενώ επεβλήθη απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσιγκτον.

Το Κογκρέσο ανέστειλε τη συνεδρίαση, ενώ σε εικόνες που μεταδόθηκαν εμφανίστηκαν άνδρες των αρχών να έχουν τραβήξει όπλα και να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους εισβολείς διαδηλωτές. Πληροφορίες του NBC, που επικαλείται τις αρχές, αναφέρουν ότι γυναίκα που τραυματίστηκε από πυροβολισμό μέσα στο Καπιτώλιο έχασε τη ζωή της.

Η αστυνομία εκκένωσε τόσο τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και τη Γερουσία, καθώς οι οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν και κατέλαβαν τις αίθουσες του Κογκρέσου. Ένας από τους διαδηλωτές που είχε εισβάλλει στη Γερουσία φώναξε: «Ο Τραμπ είναι ο νικητής των εκλογών».

Χρειάστηκαν τουλάχιστον 4 ώρες προκειμένου να καταφέρουν οι αρχές να εκκενώσουν το κτίριο από τους εισβολείς.

«Ξέρω ότι οι εκλογές έχουν κλαπεί, αλλά τώρα πρέπει να πάτε στα σπίτια σας», διαμήνυσε ο Τραμπ, μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο. «Πρέπει να επαναφέρουμε τον νόμο. Πρέπει να πάτε σπίτι», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, αναφέροντας πως «έχουμε κράτος δικαίου και δεν θέλουμε να τραυματιστεί κανείς».

Δραματική έκκληση Μπάιντεν

«Αυτή την ώρα η Δημοκρατία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία επίθεση χωρίς προηγούμενο, επίθεση στους εκπροσώπους του έθνους, στους αστυνομικούς στους ανθρώπους και τους υπαλλήλους που υπηρετούν το Καπιτώλιο», τόνισε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ να απευθυνθεί στο έθνος για να σταματήσει «το χάος που βλέπουμε». «Αυτό δεν είναι διαδήλωση, είναι εξέγερση. Ζούμε σκοτεινές στιγμές. Η αποστολή μας τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της δημοκρατίας, της ευπρέπειας, της τιμής και του σεβασμού στις ΗΠΑ», επεσήμανε.

Μέλη της Εθνοφρουράς καθώς και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας αναπτύχθηκαν άμεσα γύρω από το Καπιτώλιο, ενώ εξελίχθηκαν συγκρούσεις μέσα και έξω από το κτίριο ανάμεσα σε αστυνομικούς και οπαδούς του Τραμπ.

Αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι έχουν τραυματιστεί και αστυνομικοί.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον με 1.100 μέλη της κλήθηκε να υποστηρίξει την επιβολή του νόμου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18.00 τοπική ώρα (01.00 της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας) στην πρωτεύουσα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει έως τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης (13.00 ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ.

opadoi-toy-tramp-eisevalan-sto-kapitolio-apagoreysi-kykloforias-stin-oyasigkton0

Το χρονικό του χάους

Οι χαοτικές σκηνές άρχισαν να εκτυλίσσονται αφότου ο Τραμπ, απευθύνθηκε σε χιλιάδες διαδηλωτές, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του για νοθεία στις εκλογές και για κλεμμένη νίκη.

Κάλεσε τους οπαδούς του να πορευτούν προς το Καπιτώλιο και λίγο μετά τη 1 μ.μ. (τοπική ώρα) εκατοντάδες διαδηλωτές έσπρωξαν τα οδοφράγματα που είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά του Καπιτωλίου και δεν δίστασαν να επιτεθούν σε αστυνομικούς αποκαλώντας τους «προδότες».

Περίπου 90 λεπτά αργότερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διαδηλωτές εισέβελαν στο κτίριο.

opadoi-toy-tramp-eisevalan-sto-kapitolio-apagoreysi-kykloforias-stin-oyasigkton1

Ο Τραμπ, αρκετή ώρα μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων, κάλεσε τους οπαδούς του να αποφύγουν τη βία. «Στηρίξτε την αστυνομία του Καπιτωλίου και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Είναι στο πλευρό της χώρας μας. Παραμείνετε ειρηνικοί!», έγραψε.

Όπως έγινε γνωστό, ο Τραμπ δέχθηκε πιέσεις από βοηθούς και συνεργάτες του να κάνει περισσότερα και να εκδώσει μια εντονότερη ανακοίνωση κατευνασμού του πλήθους μετά τις χαοτικές εικόνες στο Καπιτώλιο, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε σε πρώτη φάση. Κατόπιν υποχώρησε και βιντεοσκόπησε το προαναφερθέν μήνυμα.

Φέρεται δε να παρακολουθεί τις εξελίξεις από τη Δυτική Πτέρυγα.

opadoi-toy-tramp-eisevalan-sto-kapitolio-apagoreysi-kykloforias-stin-oyasigkton2

Με κοντάρια, χωρίς μάσκες

Οι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο ήταν εφοδιασμένοι με κοντάρια και σπρέι πιπεριού, οι περισσότεροι δεν φορούσαν μάσκες, φορούσαν κόκκινα καπελάκια από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ με τα αρχικά ΜΑGA (Make America Great again) και φώναζαν συνθήματα, όπως «προδοσία», «ΗΠΑ», «Αγώνας για τον Τραμπ» και «αυτή είναι η βουλή μας».

Κάποιοι από τους εισβολές περικύκλωσαν μια γυναίκα που ισχυρίστηκε ότι είχε απαθανατίσει την αστυνομία του κτιρίου να βγάζει πιστόλια κατά των διαδηλωτών.

«Τι θα έκανε ο Ιησούς;» έγραφε το μπλουζάκι μιας διαδηλώτριας που πήρε το μικρόφωνο κι άρχισε να προσεύχεται για την αστυνομία. Ανδρες ομοϊδεάτες της διάλεγαν σε ποιον άνδρα της αστυνομίας θα επιτεθούν, λέγοντας περιπαικτικά «Εγώ θέλω τον χοντρό. Ελα γουρουνάκι».

opadoi-toy-tramp-eisevalan-sto-kapitolio-apagoreysi-kykloforias-stin-oyasigkton3

Παρόμοια εισβολή διαδηλωτών σημειώθηκε και στο Καπιτώλιο του Κάνσας στην Τοπίκα μέσω του κέντρου επισκεπτών. Περίπου 75 άτομα από τους 200 που συμμετείχαν σε διαδήλωση υπέρ του Τραμπ, συμμετείχαν στην ενέργεια. Φώναζαν το σύνθημα «σταματήστε την ληστεία» και κυμάτιζαν την αστερόεσσα.

Ωστόσο μέχρι αργά χθες το βράδυ η συγκεκριμένη ομάδα ήταν ειρηνική, ενώ το σώμα δεν συνεδρίαζε.

opadoi-toy-tramp-eisevalan-sto-kapitolio-apagoreysi-kykloforias-stin-oyasigkton4

Tο προφίλ των διαδηλωτών

Δεκάδες οπαδοί του προέδρου Τραμπ αποχώρησαν από την λεωφόρο Ανεξαρτησίας, σε μια προσπάθεια να διαφύγουν από το χάος κι ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το μετρό της Ουάσιγκτον θα αναστείλει τη λειτουργία του τρεις ώρες νωρίτερα από το κανονικό, στις 8 το βράδυ, δυο ώρες μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.

Κρατώντας κινητά τηλέφωνα στο χέρι διαβεβαίωναν τους δικούς τους ότι είναι ασφαλείς, αντάλλασσαν πληροφορίες για την κατάσταση από το Twitter και προσπαθούσαν να συνθέσουν μια συνολική εικόνα όσων είχαν συμβεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Washington Post, κάποιοι έμοιαζαν φοβισμένοι, άλλοι εξοργισμένοι.

Ένας που ισχυρίστηκε ότι εισέβαλε στην αίθουσα του Καπιτωλίου περηφανεύτηκε σε άλλο διαδηλωτή πόσο τρομοκρατημένοι ήταν οι υπάλληλοι του σώματος.

«Είχαν ακόμη τους καφέδες τους εκεί και όλα τα πράγματά τους. Θα πρέπει να τράπηκαν σε φυγή», διηγόταν στον ομοϊδεάτη του. Ένας άνδρας, που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του, είπε ότι έφυγε μόλις είδε μια γυναίκα να δέχεται πυρά. Ο θόρυβος από τους εκατοντάδες διαδηλωτές στα σκαλιά του κτιρίου ακουγόταν πολλά τετράγωνα πιο κάτω, καθώς κάποιοι διαδηλωτές συνέρρεαν κι άλλοι έφευγαν από το σημείο των βίαιων επεισοδίων.

«Παρακολουθείτε κάτι που έχει να δει η Αμερική από το 1776», διακήρυξε ένας άνδρας, που στεκόταν με ομάδα υποστηρικτών του προέδρου έξω από την νοτιοανατολική γωνία του κτιρίου.

opadoi-toy-tramp-eisevalan-sto-kapitolio-apagoreysi-kykloforias-stin-oyasigkton5

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της βίας στο Καπιτώλιο.

«Οι βιαιότητες και οι καταστροφές που λαμβάνουν χώρα στο αμερικανικό Καπιτώλιο πρέπει να σταματήσουν και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», έγραψε στο Twitter, ζητώντας από τους διαδηλωτές να «σεβαστούν τους αξιωματικούς των δυνάμεων επιβολής του νόμου και να εγκαταλείψουν αμέσως το κτίριο».

opadoi-toy-tramp-eisevalan-sto-kapitolio-apagoreysi-kykloforias-stin-oyasigkton6

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν δήλωσε πως «η βία δεν έχει απολύτως καμία θέση στη δημοκρατία μας».

Αρκετά εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου κατήγγειλαν απόπειρα «πραξικοπήματος» με επικεφαλής τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ. «Είμαστε μάρτυρες μιας απόπειρας πραξικοπήματος που ενθαρρύνεται από τον εγκληματία του Λευκού Οίκου. Είναι καταδικασμένη να αποτύχει», ανέφερε στο Twitter ο Δημοκρατικός βουλευτής Γουίλιαμ Πασκρέλ, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτό δεν είναι μια διαδήλωση. Αυτό είναι μια απόπειρα πραξικοπήματος», δήλωσε η βουλευτίνα Νταϊάνα Ντεζίτ, καταγγέλλοντας την «αναρχία που προκάλεσε ο δικός μας πρόεδρος».

Βίντεο και φωτογραφίες δείχνουν διαδηλωτές να παραβιάζουν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, και να ανεβαίνουν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν.

Διεθνείς αντιδράσεις

«Οι ΗΠΑ εκπροσωπούν την δημοκρατία σε όλο τον κόσμο και είναι τώρα ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια ειρηνική και συντεταγμένη μετάβαση της εξουσίας», σχολίασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

«Θλίβομαι απεριόριστα για όσα συμβαίνουν στο Καπιτώλιο. Σε παρακαλώ Ντόναλντ Τραμπ, άκου την έκκληση του Τζο Μπάιντεν και απεύθυνε διάγγελμα στο έθνος για να σταματήσει αυτή η επαίσχυντη τρέλα», έγραψε ο Λαρς Λεκε Ρασμουσεν, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν έκανε λόγο για «σοβαρή επίθεση στη δημοκρατία» και απηύθυνε έκκληση να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των εκλογών.

Μεγάλες αμερικανικές εταιρίες καλούν τον Τραμπ να «θέσει τέλος στο χάος»

Το λόμπι Business Roundtable, που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρίες, κάλεσε σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ να παρέμβει για να τερματιστεί η συνεχιζόμενη βία στο Καπιτώλιο, η οποία προκλήθηκε από υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.

«Το χάος στην πρωτεύουσα του κράτους είναι η συνέπεια παράνομων προσπαθειών για την αλλαγή των νόμιμων αποτελεσμάτων μιας δημοκρατικής εκλογής. Η χώρα αξίζει καλύτερα», επέκρινε η ομάδα.

«Το Business Roundtable καλεί τον πρόεδρο και τις αρχές να θέσουν τέλος στο χάος και να διευκολύνουν μια ειρηνική πολιτική μετάβαση».


Συνεχής ενημέρωση, ΕΔΩ.


Πηγή