Ζέφη Δημαδάμα: «Δημοκρατική παράταξη: Νέες απαντήσεις, σε νέες ερωτήσεις»

Άρθρο της Ζέφης Δημαδάμα, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen) στο site «ieidiseis.gr»:

Η πανδημία του κορονοϊού θα αποτελέσει ένα κρίσιμο σταυροδρόμι  για την ανθρωπότητα. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο να μεταβούμε στην “προ κορονοϊού εποχή”, ούτε σε διεθνές, ούτε σε εθνικό επίπεδο, λόγω των μεγάλων αλλαγών, όχι μόνο στην  υγειονομική περίθαλψη αλλά και στην οικονομία, στην πολιτική και στην  κοινωνία.

Η πανδημία διαφοροποίησε την προσέγγιση περί της πανίσχυρης καπιταλιστικής ανάπτυξης και απομυθοποίησε την υπεροχή της παγκοσμιοποίησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς  “λύγισε” υπό το βάρος της υγειονομικής κρίσης αναγκάζοντας ακόμη και συντηρητικές κυβερνήσεις σε “περιοδική σοσιαλιστική μεταστροφή” αποφασίζοντας να χρηματοδοτήσουν αθρόα τις οικονομίες τους.

Άρα ο σοσιαλισμός επιστρέφει; Μόνο με προϋποθέσεις και σε συνδυασμό με την εγρήγορση και την ικανότητα των σοσιαλιστικών κινημάτων να βρουν νέες απαντήσεις, σε νέες ερωτήσεις.

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κίνημα Αλλαγής κατά προέκταση, έχει προσανατολιστεί στις νέες ανάγκες και στα νέα ζητήματα. Οι προοδευτικοί πολίτες  δεν συμβιβάζονται παρατηρώντας απλώς το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, λόγω της έλλειψης υγειονομικών υποδομών, λόγω της αδυναμίας των ασθενέστερων να εχουν πρόσβαση στα συστήματα υγείας και πρόνοιας, εξαιτίας των περικοπών  από την συντηρητική δημοσιονομική λιτότητα, αλλά απαιτούν λύσεις.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν επέλεξε τη λαϊκιστική, ακραία, διχαστική αντιπολίτευση, αλλά επέμεινε στην ανάπτυξη ενός οργανωμένου σχεδίου από την κυβέρνηση της ΝΔ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η κυβέρνηση της ΝΔ καθυστέρησε, και ακόμη και σήμερα δεν κατάφερε να οργανώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πανδημία.

Προφανώς, δεν πρόκειται να μείνουμε σιωπηλοί, ούτε να επικροτήσουμε την κυβέρνηση για την έλλειψη στρατηγικής της.

Αντίθετα, θα αναδεικνύουμε τα λάθη και θα διατυπώνουμε προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομίας, των μικρομεσαίων  επιχειρήσεων, των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Ως Κίνημα Αλλαγής, στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρισκόμαστε, υιοθετούμε μια ανθρωποκεντρική πολιτική, απέναντι στη συντήρηση, αντιτιθέμενοι στην ενίσχυση των λίγων και ισχυρών σε βάρος των πολλών και αδύναμων.

Οι προοδευτικοί πολίτες, ακολουθώντας τις ανάγκες της νέας κατάστασης, αναμένουν την ανάπτυξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με έμφαση στην ψηφιακή μετάβαση, στην βιώσιμη ανάπτυξη και στην ενίσχυση του κράτους δικαίου σε ένα πλαίσιο τελείως διαφορετικό από αυτό που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.

Αυτό ακριβώς θα υλοποιήσει μια σοσιαλιστική, προοδευτική διακυβέρνηση και αυτό ακριβώς ενοχλεί όσους έχουν επιλέξει άλλους δρόμους…


Πηγή