Βουλή: Ξεκίνησε η μάχη του προϋπολογισμού το 2021

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Σε κλίμα πόλωσης και με επίκεντρο την αβεβαιότητα για τη διάρκεια και το εύρος των επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς και τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση, αλλά και φόντο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής, ξεκίνησε η πενθήμερη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί την Τρίτη με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία, που ενέχει παραδοσιακά χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η εκκίνηση της συζήτησης πάντως σε επίπεδο γενικών εισηγητών, προμηνύει πέντε ημέρες σκληρού πολιτικού ροκ, με σφοδρά λεκτικά πινγκ πονγκ και οξύτατες αντιπαραθέσεις, αν μη τι άλλο ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, οι οποίες εκτιμάται ότι σε αρκετές περιπτώσεις θα προσλάβουν και προσωπικά χαρακτηριστικά.

Μπ. Παπαδημητρίου (ΝΔ): Προϋπολογισμός υπέρβασης της κρίσης vs μανιοκαταθλιπτικής καταστροφολογίας Τσίπρα

Ως ικανό για την υπέρβαση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, περιέγραψε τον προϋπολογισμό ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, αν και παραδέχτηκε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την τροπή της πανδημίας. «Ο προϋπολογισμός διακρίνεται από μία πολιτική ικανή να βγάλει τη χώρα από την δεκαετή οικονομική κρίση και αυτή της πανδημίας. Προβλέπει όσα χρειάζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μάλιστα ταυτόχρονα με μείωση φόρων, σημείωσε.

Εξαπέλυσε, δε, δηλητηριώδη βέλη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα, στηλιτεύοντας τη στάση τους απέναντι στην προσπάθεια αναχαίτισης του κορωνοϊού και στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, καθώς και αναφορικά με τις προβλέψεις για την ύφεση.

«Η ολιγάριθμη προεδρική ομάδα που κουμαντάρει τα πράγματα στην Κουμουνδούρου φαίνεται να μην έμαθε τίποτα. Παραμένει οπαδός του δόγματος της καταστροφής. Λοιδορεί τις προσπάθειες των πολλών», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου και βάζοντας προσωπικά στο «κάδρο» τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις προβλέψεις του για την ύφεση, σημείωσε: «Είναι προφανές πως όταν πρόκειται για αριθμούς και γεγονότα, ο κ. Τσίπρας εκδηλώνει την εμμονή του στην μανιοκαταθλιπτική καταστροφολογία, μια κατάσταση που συχνά εκδηλώνεται στον κόσμο της ντεμέκ Αριστεράς».

Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ): Κυβερνητική πολιτική μη στήριξης

Συνειδητή πολιτική «μη στήριξης» σε όλα τα κρίσιμα πεδία καταλόγισε στην κυβέρνηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου, χαρακτηρίζοντάς τη «εσφαλμένη» σε χρόνο, ποσότητα και ποιότητα. Επέρριψε την ευθύνη για την προβλεπόμενη ύφεση 10,5% το 2020 στις επιλογές της κυβέρνησης,  χρεώνοντάς της «παταγώδη αποτυχία» στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.  «Μπορούσατε να δράσετε διαφορετικά και δεν το κάνατε», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αμφισβήτησε ευθέως τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 4,8% το 2021, επικαλούμενη δυσμενέστερες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ.

Η ίδια πάντως εστίασε την κριτική της στη διαχείριση της πανδημίας, πιστή στην κομματική γραμμή καταγγελίας της κυβέρνησης για έλλειψη ενσυναίσθησης της πραγματικότητας, αδράνεια και ανικανότητα, ενώ απέκρουσε ενοχλημένη τα βέλη του κ. Παπαδημητρίου περί μανιοκαταθλιπτικής καταστροφολογίας.

«Εισπράττουμε μία κυβερνητική πλειοψηφία που είναι εντελώς μακριά από την κοινωνική πραγματικότητα. Και δεν είναι μανιοκατάθλιψη, αλλά ρεαλισμός η κατανόηση της κοινωνίας. Εσείς ζείτε μέσα στη φούσκα της προπαγάνδας που έχετε δημιουργήσει. Βιώνουμε την απόλυτη κυβερνητική αποτυχία και στη διαχείριση της πανδημίας και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Παταγώδης αποτυχία. Ευρωπαϊκή πρωτιά. Χάνονται ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί», τόνισε.

Σκανδαλίδης (ΚΙΝΑΛ): Προϋπολογισμός έωλος και αιθεροβάμων

Ως έωλο και αιθεροβάμων, απέρριψε το σχέδιο του προϋπολογισμού ο Κώστας Σκανδαλίδης από το Κίνημα Αλλαγής. Υποστήριξε ότι έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με την πραγματικότητα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατελέσφορη κι αναποτελεσματική πολιτική.

«Παρά την αναπροσαρμογή των στόχων του ο προϋπολογισμό βρίσκεται στον αέρα. Σκιαγραφεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον, που κάθε άλλο παρά εδράζεται σε στέρεο έδαφος . Είναι έωλος στις προβλέψεις, εξαρχής ανεφάρμοστος και αιθεροβάμων, βαθιά ταξικός στις επιλογές υπερασπίζει συμφέροντα των ολίγων, δεν διαπνέεται από κανένα όραμα στις μεταρρυθμίσεις χωρίς τις οποίες η οικονομία μπορεί κάνει επανεκκίνηση. Περιγράφει υπερβατικά την κατάσταση, καλλιεργώντας προσδοκίες, που έρχονται σε οξεία σύγκρουση με την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Βαθιά αντιλαϊκός προϋπολογισμός

Για βαθιά αντιλαϊκό προϋπολογισμό, ο οποίος αυξάνει τους έμμεσους φόρους, έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νικος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι βαδίζει στα χνάρια των προηγούμενων ως «εργαλείο αναδιανομής από τους πολλούς προς όφελος των λίγων». Αμφισβήτησε, δε, τις προβλέψεις του για το ύψος της ανάπτυξης το 2021, κατηγορώντας την κυβέρνηση  ότι καλλιεργεί «αυταπάτες ότι με την πολιτική της θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα όλων».

Σοβαρές επιφυλάξεις για το βάσιμο της επίτευξης των στόχων που θέτει ο προϋπολογισμός διατύπωσε ο Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση, καθώς όπως είπε οι προβλέψεις του βασίζονται σε λανθασμένα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας. Σε ανάλογο μήκος κύματος αναμφισβήτητα ανεφάρμοστο τον χαρακτήρισε ο Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ25, υποστηρίζοντας ότι έναντι ρεαλιστικών προβλέψεων εμπεριέχει ανυπόστατες παραδοχές, ενώ δεν δίνει ούτε τις στοιχειώδεις απαντήσεις για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Υπό περιοριστικά μέτρα λόγω covid και η ονομαστική ψηφοφορία

Φέτος, πάντως, η κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία θα διεξαχθεί υπό το ιδιότυπο καθεστώς που επιβάλλουν τα μέτρα προστασίας έναντι της πανδημίας με προκαθορισμένη λίστα ομιλητών από τα κόμματα, ώστε να προσέρχονται οι βουλευτές ανά μικρές ομάδες σε συγκεκριμένες ώρες προς αποφυγή συγχρωτισμού, ενώ αυτοπροσώπως θα ψηφίσουν το βράδυ της Τρίτης μόνο 50 βουλευτές και οι υπόλοιποι δια επιστολική ψήφου. Στα ενδιαφέροντα και τα μαζικά rapid test που γίνονται από χθες στη Βουλή, ώστε να εντοπιστούν τυχόν ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού και να διαμορφωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο covid free περιβάλλον στο Κοινοβούλιο.

Πηγή: skai.gr


Πηγή