Στις 15 Γενάρη 2021, η δίκη για τα Δώρα και επικουρικές 2,5 εκατ. συνταξιούχων

Ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ εκδικάζεται στις 15 Γενάρη 2021 η αίτηση ακυρώσεως της ΕΝΥΠΕΚΚ και άλλων φορέων και Σωματείων, που αφορά το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας ή των κληρονόμων τους. Το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται να αποφασίσει αν η κυβέρνηση όφειλε να δώσει σε ΟΛΟΥΣ τους δικαιούχους συνταξιούχους τα αναδρομικά από Δώρα και τις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ: «Οι νομικοί εκπρόσωποι των συνταξιούχων πιστεύουν ότι και αυτή η δικαστική μάχη των συνταξιούχων θα κερδηθεί». Αναλυτικότερα:

Αναδρομικά συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ διεκδικούν όλοι οι παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2016) με την πιλοτική δίκη που θα γίνει στις 15 Γενάρη 2021. Τα αναδρομικά αντιστοιχούν σε εφάπαξ καταβολή έως 3.000 ευρώ στον καθένα. Επίσης επισημαίνεται πως τα ποσά αυτά αφορούν τα αναδρομικά των κομμένων δώρων και επικουρικών συντάξεων τα οποία δεν κατέβαλε η κυβέρνηση.

Ειδικότερα στη δίκη – σταθμό πρόκειται να κριθεί η νομιμότητα ή μη της απόφασης που έλαβε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης σχετικά με τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων (πριν από τον Μάιο του 2016) και να δοθεί τελική λύση. Πρόκειται για το επίμαχο 11μηνο (από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016) για το οποίο ναι μεν καταβλήθηκαν (πρόσφατα) οι περικοπές των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις αλλά δεν δόθηκαν οι περικοπές στα δώρα και τις επικουρικές. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ενώ το ΣτΕ επιδίκασε την απόδοση του συνόλου των αναδρομικών για τη συγκεκριμένη περίοδο (11μηνο) συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ η κυβέρνηση έδωσε μόνο τα αναδρομικά που αναλογούν στις κύριες συντάξεις, κόστους 1,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή δεν κατέβαλε τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων, τα οποία διεκδικούν τώρα οι συνταξιούχοι και μάλιστα με το δεδικασμένο που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου με τη βεβαιότητα ότι θα δικαιωθούν, όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται να αποφασίσει στις 15/1/2021 για τις διεκδικήσεις όλων των παλαιών συνταξιούχων (πριν από τον Μάιο του 2016) για:

-Επιστροφές μειώσεων επικουρικών συντάξεων (11μήνου Ιουνίου 2015- Μαΐου 2016)

-Στην εφάπαξ καταβολή του δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των δώρων επικουρικής σύνταξης (13η και 14η επικουρική σύνταξη, όπως ήταν έως το 2012)

– Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων καθώς και τα δώρα.


Πηγή