Παράσταση διαμαρτυρίας Σωματείων Λυρικής και Εθνικού Θεάτρου για τις ΣΣΕ

Ανακοινώσεις των Πρωτοβάθμιων Σωματείων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Εθνικού Θεάτρου για τα ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν την Τετάρτη. «Είμαστε αυτονόητα στο πλευρό όλων των εργαζομένων και αρωγοί τους στην υπεράσπιση των ΣΣΕ. Θα είμαστε εκεί όπου και όποτε χρειαστεί», δηλώνει, από την πλευρά της, στηρίζοντας την κινητοποίηση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ),


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟΥ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΛΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΟΡΕΥΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΛΥΡΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ανακοίνωση για τη μη τήρηση επιχειρησιακής ΣΣΕ

Στα τέλη Ιουλίου του 2020 και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ήρθαμε σε συμφωνία με την διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η προηγούμενη συλλογική είχε υπογραφεί το 2008 και μετά την πάροδο τόσων χρόνων ήταν επιβεβλημένη η υπογραφή νέας ΣΣΕ. Οι όροι της ΣΣΕ συζητήθηκαν διεξοδικά και έγιναν δεκτοί από την Διοίκηση αφού είχε αποσπάσει την υπόσχεση τόσο από το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την παροχή του μηνιαίου επιδόματος σίτισης στους εργαζόμενους που αμείβονται με ενιαίο μισθολόγιο.

Πέντε μήνες μετά την υπογραφή της κι ενώ υπήρχε η υπόσχεση του υπουργείου Οικονομικών ότι θα προχωρήσει στην επικύρωση της ΣΣΕ, αιφνιδίως ενημερωθήκαμε την παραμονή των Χριστουγέννων από την πρόεδρο του ΔΣ της ΕΛΣ, ότι ο υπουργός Οικονομικών αρνείται να αποδεχτεί την προαναφερόμενη παροχή με πρόσχημα την πανδημία.

Σε μία εποχή που η πανδημία εργαλειοποιείται από την κυβέρνηση για την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, το Υπουργείο Οικονομικών επικαλείται τον ίδιο λόγο για να ακυρώσει την υπογραφείσα Επιχειρησιακή ΣΣΕ. Και μάλιστα σε ένα από τα ελάχιστα θέατρα που συνεχίζουν την πολιτιστική τους δραστηριότητα, σε εργαζόμενους που από το 2012 έχουν υποστεί μείωση αποδοχών άνω του 50%.

Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της μετάθεσης των ευθυνών μεταξύ των υπουργείων και διοίκησης. Απευθυνόμαστε στον Υπουργό Οικονομικών, στον Υπουργό Εργασίας, την Υπουργό Πολιτισμού και τη Διοίκηση της Ε.Λ.Σ θέτοντάς τους προ των ευθυνών τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συλλογική Σύμβαση που έχει υπογραφεί.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΣΕ

Για την υπεράσπιση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προγραμματίζουμε παράσταση διαμαρτυρίας των ΔΣ των σωματείων στο Υπουργείο Οικονομικών (Πανεπιστημίου 37) την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 στις 12.00 τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Διεκδικούμε την άμεση εφαρμογή της ΣΣΕ σε Λυρική και Εθνικό Θέατρο

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου αποφάσισε τη συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας των Σωματείων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την υπεράσπιση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και κατ’ επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την Τετάρτη 30-12-2020 στις 12 το μεσημέρι στο Υπουργείο Οικονομικών (Πανεπιστημίου 37) τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτοκόλλα.

Η υπόθεση της εφαρμογής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν είναι κάτι το αυτονόητο και απαιτεί καθημερινή επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

Η άρνηση του Υ.Ο. να μη προσυπογράψει και εγκρίνει τις μη μισθολογικές παροχές (που έχουν συμβολική μορφή) μας βρίσκει αντίθετους. Άλλωστε η συμφωνία αυτή στην ΣΣΕ, είναι αποτέλεσμα των ελεύθερων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο συμβαλλομένων μερών. Δηλώνουμε αποφασισμένοι ότι δεν πρόκειται να μείνουμε θεατές σε ένα παράλογο γραφειοκρατικό μηχανισμό που μπαίνει τροχοπέδη στη συλλογική διαπραγμάτευση.

Διεκδικούμε άμεση εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης τόσο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής όσο και του Εθνικού Θεάτρου.

Διεκδικούμε την αξιοπρέπεια μας.

Για την Υπεράσπιση του θεσμού της Συλλογικής διαπραγμάτευσης, συμπαραστεκόμαστε στην παράσταση διαμαρτυρίας των ΔΣ των σωματείων της ΕΛΣ διεκδικώντας και την επικύρωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το Εθνικό Θέατρο, στο Υπουργείο Οικονομικών (Πανεπιστημίου 37) την Τετάρτη 30/12/2020 στις 12 μ.μ. τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτοκόλλα.


Πηγή