Ο εμπαιγμός των δικηγόρων της νομικής βοήθειας από την Κυβέρνηση συνεχίζεται

Ανακοίνωση Τομέα Δικαιοσύνης

Ο Τομέας Δικαιοσύνης του Κινήματος Αλλαγής με επανειλημμένες παρεμβάσεις του έχει δημοσιοποιήσει το πρόβλημα της μεγάλης καθυστέρησης στην διεκπεραίωση και καταβολή των αμοιβών της νομικής βοήθειας: Ενός θεσμού που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της άσκησης του συνταγματικού δικαιώματος της δικαστικής προστασίας από τους οικονομικά αδύναμους πολίτες μέσω του διορισμού δικηγόρου για την παροχή νομικής συνδρομής στις υποθέσεις τους με καταβολή από την Πολιτεία της κατά νόμο προβλεπόμενης αμοιβής του.

Ήδη η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο για χιλιάδες δικηγόρους. Η Κυβέρνηση αδράνησε εξοργιστικά να προβεί στην αναγκαία στελέχωση της υπηρεσίας εκκαθάρισης των αμοιβών, με αποτέλεσμα σήμερα το σύστημα να έχει παραλύσει εντελώς, αφού ακόμα εκκρεμεί η καταβολή των αμοιβών για τις υποθέσεις του 2018! Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή τη στιγμή, στην αρμόδια υπηρεσία απασχολούνται μόλις δύο (αριθμητικά 2) υπάλληλοι, οι οποίοι μάλιστα ευρίσκονται σε άδεια ειδικού σκοπού! Συνέπεια της απίστευτης αυτής κυβερνητικής αδιαφορίας είναι ότι, εν καιρώ πανδημίας και παραμονές των εορτών, χιλιάδες δικηγόροι σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, μην έχοντας λάβει αμοιβή για νομικές υπηρεσίες που παρήχαν ακόμα και 3 χρόνια πριν. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί και η ελάχιστη έως ανύπαρκτη στήριξη ολόκληρου του δικηγορικού κλάδου για το διάστημα που υπολειτουργούν τα Δικαστήρια λόγω της πανδημίας, η κατάσταση προσλαμβάνει εκρηκτικό χαρακτήρα, ενώ ξεχειλίζει η δικαιολογημένη οργή του δικηγορικού κόσμου για τον επί μήνες εμπαιγμό του από την Κυβέρνηση.

Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προβεί άμεσα στη στελέχωση με ικανό αριθμό υπαλλήλων της αρμόδιας υπηρεσίας εκκαθάρισης, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των αμοιβών των δικηγόρων της νομικής βοήθειας. Ο,τιδήποτε λιγότερο θα αποτελέσει πρόκληση για το δικηγορικό κόσμο της χώρας.


Πηγή