Γιώργος Φραγγίδης: «Ο Προϋπολογισμός είναι έωλος, ανεφάρμοστος και κοινωνικά άδικος»

Σημεία συνέντευξης Γιώργου Φραγγίδη, βουλευτή νομού Κιλκίς, στο ΠΕΛΛΑ TV, στην εκπομπή «Βήμα στην Κεντρική Μακεδονία» με το δημοσιογράφο Θωμά Ερυθρόπουλο

Ο προϋπολογισμός του 2021 ήρθε για ψήφιση στη Βουλή μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον και αφού αναθεωρήθηκε τρεις φορές προς το χειρότερο. Η υγειονομική κρίση έχει οδηγήσει στην υπολειτουργία της οικονομίας. Χιλιάδες επιχειρήσεις είναι κλειστές ή υπολειτουργούν, τα νοικοκυριά δίνουν μάχη επιβίωσης, η ανεργία έχει αυξηθεί πολύ, υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο προϋπολογισμός είναι έωλος και ανεφάρμοστος. Μιλάει για αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,57 δισ. ευρώ, δηλ. κατά 8,1%. Από ποιους θα εισπραχθούν οι φόροι; Από τα νοικοκυριά που είναι χρεωμένα και πιέζονται, τις επιχειρήσεις που λόγω  καραντίνας είναι κλειστές ή που άνοιξαν για λίγο μέσα στη χρονιά, τους άνεργους που δεν έχουν εισόδημα; Επίσης, βλέπουμε ότι ο προϋπολογισμός για το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι μικρότερος του 2019, τη στιγμή που οι ανάγκες λόγω πανδημίας κορωνοϊού είναι τεράστιες. Ο προϋπολογισμός είναι επιπλέον κοινωνικά άδικος. Οι έμμεσοι φόροι είναι υψηλοί σε σχέση με τους άμεσους και καλούνται να πληρώσουν πάλι οι μη έχοντες. Απουσιάζει η κοινωνική ευαισθησία, αφού οι κοινωνικές δαπάνες μειώνονται κατά 1,7 δις ευρώ για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και κατά 1δις ευρώ για τον ΟΑΕΔ.

Μεγάλα τα προβλήματα στον Τουρισμό με ευθύνη της κυβέρνησης

Από τον τουρισμό ζουν γύρω στους 900.000 ανθρώπους. Με την κατάσταση που επικρατεί λόγω πανδημίας, όλος αυτός ο κόσμος και οι επιχειρήσεις έχουν τεράστιο  πρόβλημα. Η κυβέρνηση δεν έκλεισε με κρατική εντολή τα ξενοδοχεία στις 7 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να μην συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Με τις απαγορεύσεις που ισχύουν στις μετακινήσεις, όμως, δε μπορούν να πάνε πελάτες σ΄αυτά. Δεν είναι παράδοξο αυτό; Μεγάλο πρόβλημα έχουν αυτή την εποχή και τα ξενοδοχεία ορεινού όγκου. Η κυβέρνηση δυστυχώς μετέτρεψε τον τουρισμό από ευκαιρία για την τόνωση της οικονομίας σε πρόβλημα. Ως προς την πρόληψη, δεν έγινε αυτό που έπρεπε, άργησαν δηλαδή τα μέτρα, δεν υπήρξε επαρκής και κατάλληλη ενημέρωση των πολιτών και των επιχειρήσεων, δεν υπήρξε αυστηρός έλεγχος στα σύνορα για τον οδικό τουρισμό, δεν υπήρξε ο έλεγχος που έπρεπε στα αεροδρόμια. Ο τουρισμός πλήγηκε βάναυσα. Από τα  18,5 – 19 δις τουριστικά έσοδα που είχαμε το 2019, φτάσαμε να μιλάμε για περίπου 3 δις φέτος.

Ελλιπής η ενημέρωση των πολιτών για την πανδημία εξαιτίας της μη ενεργοποίησης της ΠΦΥ και του υγειονομικού κόσμου

Δεν υπήρξε καλή ενημέρωση του πληθυσμού. Θα έπρεπε η κυβέρνηση να επιστρατεύσει όλο το υγειονομικό δυναμικό της χώρας και κυρίως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία (ΠΦΥ). Η ΠΦΥ βέβαια στην Ελλάδα πόρρω απέχει από μια καλά οργανωμένη ΠΦΥ. Έπρεπε λοιπόν να ενεργοποιηθούν και οι ιατρικοί σύλλογοι, οι φαρμακοποιοί, το Βοήθεια στο σπίτι, οι ιδιώτες γιατροί, οι Δήμοι, ώστε να υπάρξει πολύ καλή ενημέρωση του κόσμου σε θέματα πρόληψης και προστασίας. Να δημιουργηθεί μια γραμμή υποστήριξης των πολιτών, ώστε στο νοσοκομείο να καταλήγουν μόνο τα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία. Αν σκεφτούμε ότι το 80% των φορέων ή ασθενών με κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικοί, το 16% παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα και μόνο το 6% εμφανίζουν βαριά προβλήματα και θα χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), διασωλήνωση, κλπ, καταλαβαίνουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εκτός νοσοκομείου.

Χωρίς προετοιμασία και με πολλές ελλείψεις το ΕΣΥ στο δεύτερο κύμα της πανδημίας

Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας για να οργανώσει και να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το στελεχώσει επαρκώς σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η Σουηδία, για παράδειγμα, στο πρώτο κύμα της πανδημίας διπλασίασε τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Στην Ελλάδα όχι μόνο δεν ενισχύθηκε το ΕΣΥ αλλά αντιθέτως αποκαλύφθηκαν οι τραγικές ελλείψεις του, τόσο σε ΜΕΘ όσο και σε προσωπικό, με πιο έντονο το πρόβλημα στα περιφερειακά νοσοκομεία. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μετατρέψει τα γενικά νοσοκομεία σε νοσοκομεία αντιμετώπισης μίας μόνο νόσου, του κορωνοϊού, να μην αντιμετωπίζονται έγκαιρα άλλα περιστατικά ακόμα και χειρουργικά και να δυσκολεύονται τα επαρχιακά νοσοκομεία να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πανδημίας, λόγω φόρτου και ελλείψεων.

Το εμβόλιο ισχυρό όπλο κατά της πανδημίας

Το εμβόλιο είναι ένα ισχυρό όπλο στην φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ωστόσο, δεν αποτελεί πανάκεια, θα πρέπει τα μέτρα πρόληψης και προστασίας να συνεχιστούν. Η μέχρι τώρα φαρμακευτική αντιμετώπιση του κορωνοϊού σκοπεύει στην αποφυγή επιπλοκών της νόσου, δεν εξαλείφει τον ιό. Υπάρχει βέβαια και η θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα, που είναι κάτι νέο και φαίνεται να δίνει θετικά στοιχεία. Η χώρα μας είναι πρόθυμη να αναπτύξει και τον τομέα της φαρμακευτικής αντιμετώπισης του ιού. Γύρω από το εμβόλιο γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση αλλά δυστυχώς τις περισσότερες φορές όχι από υπεύθυνα χείλη. Δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία σε σχέση με το εμβόλιο αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ασφάλεια των εμβολίων είτε μιλάμε γι αυτό που γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο είτε γι αυτό με το RNA – για το οποίο ακούγονται διάφορα αναληθή, καθώς ο κόσμος συγχέει το RNA και το DNA –  προκύπτει μετά αυστηρό και  ενδελεχή έλεγχο. Όλοι πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο. Οι υγειονομικοί πρώτοι, καθώς υπάρχουν πολλά κρούσματα και πολλές απώλειες στον υγειονομικό χώρο.  

Στην τελική ευθεία η δημιουργία ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς

Το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς έχει μια σειρά από προβλήματα. Πρώτον, είναι ένα νοσοκομείο που το κύριο κτήριό του χτίστηκε το 1936 με προσωπική εργασία των κατοίκων, έχει δηλαδή πολύ παλιές κτηριακές υποδομές. Δεύτερον, έχει πολύ μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Για παράδειγμα, το  50% των οργανικών θέσεων των γιατρών είναι κενές. Τρίτον, έχει ξεκινήσει με 20 κρεβάτια για ασθενείς covid και τώρα έχει 80, δηλαδή περίπου το 40% των κρεβατιών του νοσοκομείου είναι covid. Τέταρτον, είναι το μοναδικό νοσοκομείο στην 4η Υ.ΠΕ. που δεν έχει ΜΕΘ.  Ούτε βέβαια διαθέτει Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Το ευχάριστο είναι, ότι τη Δευτέρα είχαμε μια συνάντηση με την καθηγήτρια κα Κοτανίδου, υπεύθυνη για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα. Κατορθώσαμε, λοιπόν, σε συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας, να συμπεριληφθούν στην πρώτη προκήρυξη – η οποία αν δε γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνει αμέσως μετά – για την πλήρωση των κενών θέσεων των νοσοκομείων και οι 8 θέσεις εντατικολόγων που απαιτούνται για τη λειτουργία ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς.

Για την ίδρυση Δικαστικού Μεγάρου στο Κιλκίς

Πρόκειται για ένα θέμα που χρονίζει. Το κτήριο που στεγάζονται τώρα τα δικαστήρια είναι τριτοκοσμικό. Η ανέγερση δικαστικού μεγάρου έχει δρομολογηθεί μέχρι ενός σημείου. Ήρθε στο Κιλκίς ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, βρέθηκε ένα οικόπεδο που είναι συνιδιοκτησία του Δήμου Κιλκίς και δόθηκε για το μέγαρο το τμήμα αυτό που ανήκει στο Δήμο, μετά από συμφωνία και των άλλων συνιδιοκτητών. Τα χρήματα υποσχέθηκε ο κ. Τσιάρας ότι υπάρχουν. Θέλω να πιστεύω ότι το έργο θα πάρει άμεσα το δρόμο του.

Δεν τιμά την κυβέρνηση η άρνηση ένταξης των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

Δεν τιμά την κυβέρνηση ότι δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα το επάγγελμα των υγειονομικών ως βαρύ και ανθυγιεινό. Η στάση της είναι απαράδεκτη και δηλώνει έλλειψη ευαισθησίας. Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει πολλές φορές πρόταση-τροπολογία για την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Στον ιδιωτικό τομέα, το υγειονομικό προσωπικό λαμβάνει το σχετικό επίδομα. Δεν είναι άδικο αυτό; Πρόταση όμως κάναμε και για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως δώρου Χριστουγέννων, σε όσα επαγγέλματα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, όπως είναι οι υγειονομικοί, οι ένστολοι, κλπ. Ούτε αυτή όμως έγινε δεκτή από την κυβέρνηση.

Η τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας μαζί με το εμβόλιο αποτελούν τη λύση στο πρόβλημα της πανδημίας

Αυτές τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων, να είμαστε όλοι προσεκτικοί, να κρατήσουμε τα μέτρα πρόληψης και προστασίας. Είναι απαραίτητο να φοράμε τη μάσκα μας, όπως φοράμε ζώνη στο αυτοκίνητο, κράνος στη μηχανή, σωσίβιο στα μικρά παιδιά στο νερό. Προστατεύουμε έτσι, όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και τον διπλανό μας, τον απέναντί μας. Κρατάμε αποστάσεις, πλένουμε τα χέρια μας. Παίρνουμε παράδειγμα από τους υγειονομικούς για να εμβολιαστούμε. Καλό θα είναι να εμβολιαστούν και οι πολιτικοί αρχηγοί για να δώσουν το καλό παράδειγμα στους πολίτες. Με όλα τα παραπάνω, θα προσπαθήσουμε και θα καταφέρουμε να βγούμε όσο γίνεται πιο σύντομα από τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε με την πανδημία.


Πηγή