Γιάννης Δάλμας: «Η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Δήλωση του Γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιάννη Δάλμα για την καταδίκη της Λεϊλά Γκιουβέν και τις πρόσφατες παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Τουρκία. 

Συνεχείς τουρκικές προκλήσεις για τον δημοκρατικό κόσμο. Η πρόσφατη καταδίκη σε 22 χρόνια φυλάκισης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση της Κούρδισας πρώην βουλευτή Λεϊλά Γκιουβέν, η σύλληψη και προδικαστική κράτηση του επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά και η συνεχιζόμενη κράτηση του Κούρδου πολιτικού Σελαχεντίν Ντεμιρτάς, είναι μόνο ένα μικρό χαρακτηριστικό δείγμα από τις κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δημοκρατικού κράτους δικαίου της ερντογανικής Τουρκίας. 

Από τη μια μεριά αγνοεί επιδεικτικά το διεθνές δίκαιο και κάθε κανόνα στις διεθνείς σχέσεις, όπως στην περίπτωση του Αιγαίου και της Κύπρου, και από την άλλη προκαλεί όλο τον πολιτισμένο κόσμο και τη δημοκρατική Δύση με τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρώπινων δημοκρατικών δικαιωμάτων. Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η κυβέρνηση Ερντογάν υπονομεύει το μέλλον της Τουρκίας και του τουρκικού λαού καθιστώντας τη χώρα του όλο και περισσότερο ασύμβατη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης Ερντογάν, η μόνη ευρωπαϊκή απάντηση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων δεν μπορεί παρά να είναι οι έμπρακτες οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις.


Πηγή