Για το νέο εργατικό ατύχημα με θύμα εργαζομένη στην Καθαριότητα

Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020 νέο εργατικό ατύχημα έλαβε χώρα στον Δήμο Αλίμου. Συνάδελφος που υπηρετεί ως μόνιμη υπάλληλος στην υπηρεσία Καθαριότητας έχασε την ισορροπία της από το σκαλοπάτι απορριμματοφόρου που επέβαινε εν ώρα εργασίας, και πέφτοντας στην άσφαλτο έσπασε τον ώμο της.

Οι συνάδελφοι στην Καθαριότητα εργάζονται ακόμα και για 12 συνεχόμενες μέρες την ώρα που ο νόμος ορίζει ημέρα ανάπαυσης μέσα στην εβδομάδα και μάλιστα την ημέρα του Σαββάτου. Προκειμένου η Δημοτική Αρχή Αλίμου να δείχνει ότι παράγει περισσότερο έργο παρότι υφίσταται σοβαρή έλλειψη προσωπικού στύβει κυριολεκτικά τους εργαζόμενους, βάζοντάς τους να εργάζονται ασταμάτητα σε μια τόσο επικίνδυνη κι επίπονη εργασία όπως είναι η Καθαριότητα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο Δήμος Αλίμου είναι ίσως ο μόνος Δήμος που δεν έκανε καμία ενέργεια για να συμπεριληφθεί στην προκήρυξη μόνιμου προσωπικού για την υπηρεσία Καθαριότητας. Εκείνη την εποχή με την ανοχή της ΣΥΝ. ΑΝ. Αλίμου ο Δήμαρχος προωθούσε σχέδιο ιδιωτικοποίησης που δεν πέρασε βέβαια με την αντίσταση των συναδέλφων. Δεν σταμάτησε όμως εκεί αφού κατά καιρούς και με δικαιολογία την έλλειψη εξοπλισμού και προσωπικού ιδιωτικοποιεί τμηματικά τις υπηρεσίες Καθαριότητας εν γνώση του Συλλόγου και της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας και του Προέδρου της.

Στον Δήμο Αλίμου μόνο τα τελευταία δύο χρόνια εκτός από τα εργατικά ατυχήματα έχουμε σωρεία θανάτων συναδέλφων και παρόλα αυτά Δεκέμβριο μήνα οι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει ακόμα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας για το 2020! Η συνάδελφος δεν είχε λοιπόν ούτε τα κατάλληλα μέσα προστασίας την ώρα που εργαζόταν, όπως και οι συνάδελφοί της. Από τύχη μόνο το ατύχημα δεν είχε χειρότερη έκβαση.

Ο Δήμαρχος Αλίμου κος Κονδύλης Ανδρέας και η Δημοτική Αρχή εξαντλούν την «ανθρώπινη πλευρά» της πολιτικής τους μόνο κατά την προβολή τους στα ΜΜΕ γιατί κατά τα άλλα εκπροσωπούν την πλέον νεοφιλελεύθερη όψη της πολιτικής πραγματικότητας. Την ώρα που, πρέπει να λειτουργούν οι υπηρεσίες, το ελάχιστο δυνατό αριθμό των υπαλλήλων για την αποφυγή του κίνδυνου διασποράς του κορονοϊού, τα γραφεία του Δημαρχείου αποτελούν υγειονομική βόμβα από το στοίβαγμα των εργαζομένων. Ταυτόχρονα καταστρατηγεί ωράριο και πενθήμερο εργασίας με πρόσχημα τον κορονοϊό, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Ενώ ο ίδιος θέσπισε χάριν τηλεοπτικής προβολής και εξυπηρέτησης επικοινωνιακών τεχνασμάτων υγειονομική αστυνομία(!!!) με το προσωπικό που υπηρετεί στον Δήμο σε αλλότρια καθήκοντα (παιδαγωγούς, Βοηθούς μαγείρων κλπ) για να περιφέρονται άσκοπα δήθεν για να πραγματοποιούν ελέγχους και χωρίς να έχουν καμία τέτοια δικαιοδοσία, την ώρα που η κυβέρνηση έχει περιορίσει στο ελάχιστο την μετακίνηση των πολιτών!

Ο Δήμαρχος όμως κάνει όλα αυτά, γιατί γνωρίζει ότι το Προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων είναι «του χεριού του». Η εγκληματική αδιαφορία όμως του Προεδρείου του Συλλόγου Εργαζομένων δεν τελειώνει εκεί. Είναι συνηθισμένη η τακτική του Προέδρου του Συλλόγου και της παράταξής του να αποσιωπά γεγονότα που είναι επικίνδυνα για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων για χάρη της Δημοτικής Αρχής. Και είναι τόσος ο ζήλος τους να υπερασπιστούν τον ρόλο τους αυτό που δεν κάλεσαν ούτε Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και δεν ενημέρωσαν αλλά ούτε και εμφανίστηκαν στην συνάδελφο.

Αιτούμαστε να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα της συναδέλφου. Να καλέσει ο Σύλλογος Εργαζομένων την Επιθεώρηση Εργασίας για να ελέγξει αν τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζόμενων.

Απαιτούμε εδώ και τώρα ο Σύλλογος εργαζομένων του Δήμου Αλίμου και η ΠΟΕ-ΟΤΑ να πάρουν θέση για τις ιδιωτικοποιήσεις, την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, την εντατικοποίηση της εργασίας σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και τις αλλεπάλληλες πειθαρχικές διώξεις που έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας και να καταγγείλουν την Δημοτική Αρχή για την τρομοκρατία που ασκεί απέναντι στους εργαζόμενους. Αλλιώς θα είναι και αυτοί υπόλογοι απέναντι στους εργαζόμενους.


3 Δεκέμβρη 2020
ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου


Πηγή