Φώφη Γεννηματά: «Να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις του ελληνισμού της διασποράς»

Τηλεδιάσκεψη με 150 στελέχη του Κινήματος Αλλαγής από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της συγκρότησης του Δικτύου Απόδημου Ελληνισμού, είχε σήμερα η Φώφη Γεννηματά.

 Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής , έθεσε συγκεκριμένους στόχους για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους Απόδημους Έλληνες:

1ον Ψήφος των Απόδημων

 · Πρώτο ζήτημα είναι η προετοιμασία για την μαζική συμμετοχή τους στις διαδικασίες που προβλέπει ο νέος Νόμος.

Χρειάζεται σε κάθε χώρα ειδικός «πυρήνας», που θα αναλάβει την οργάνωση και ενημέρωσή τους.

· Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την βελτίωση του Νόμου ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι οι απόδημοι Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στα ελληνικά δημοτολόγια και για την εκλογή συγκεκριμένου αριθμού απόδημων βουλευτών.

Δεν παραγνωρίζουμε ότι ο Νόμος που ψηφίστηκε ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού, αναγκαίου για τον αυξημένο αριθμό των ψήφων, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα.

2ον Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την παρουσία του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο. Στην Αμερική, στην Αυστραλία, στις Ευρωπαϊκές χώρες.

Να ενισχύσουμε τα δίκτυα του Ελληνισμού και τους διαύλους επικοινωνίας με την ομογένεια.

Πρέπει να επαναλειτουργήσει το ΣΑΕ, που εμείς δημιουργήσαμε και οι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αποψίλωσαν και απαξίωσαν.

 Θα χρειασθούν νέες βάσεις και αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν. Πρέπει να τις συζητήσουμε, να διαμορφώσουμε το ταχύτερο το σχέδιο μας. Και εν συνεχεία να το θέσουμε σε διαβούλευση με όλη την ομογένεια, χωρίς αποκλεισμούς.

Και χωρίς την σκανδαλώδη προσπάθεια της ΝΔ να καταργήσει τα περιφερειακά ΣΑΕ και να αποφασίζουν για την εσωτερική διάρθρωση του Οργάνου 35 σύνεδροι που ορίζει ο Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο.

3ον Φορείς της Ομογένειας

 Χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις του Ελληνισμού της διασποράς, για να ανασυγκροτηθούν και να λειτουργήσουν με εξωστρέφεια οι ομογενειακοί φορείς (Ελληνικές Κοινότητες και Ομοσπονδίες).

Απαιτούνται νέες αντιλήψεις, τολμηρές αλλαγές, στις οποίες οι δικοί μας άνθρωποι, τα στελέχη μας πρέπει να πρωτοστατήσουν. Για να είναι φορείς αντιπροσωπευτικοί , με δημοκρατική λειτουργία, ελκυστικοί για τη νέα γενιά, να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των συμπατριωτών μας στο εξωτερικό.

Υποστηρίζουμε βέβαια την λειτουργία πολιτιστικών, εθνικοτοπικών, θεματικών συλλόγων και επιμελητηρίων, ενθαρρύνουμε τα δίκτυα επικοινωνίας των Ελλήνων της διασποράς.

4ον Πολιτική και κοινωνική συμμετοχή της χώρας εγκατάστασης

Η πατρίδα μας είναι μικρή χώρα, όμως η Ελλάδα  βρίσκεται σε όλο τον κόσμο. Γιατί παντού υπάρχουν απόδημοι, ομογενείς και ελληνικής καταγωγής πολίτες που νοιάζονται και πονούν την Ελλάδα. Και αυτή είναι η δύναμή μας. Η δύναμή μας είναι οι ελληνικής καταγωγής γερουσιαστές της Αμερικής.  Δύναμή μας είναι οι Έλληνες βουλευτές και άλλοι πολιτικοί  σε όλο τον κόσμο, δύναμή μας είναι οι επιστήμονές μας που διαπρέπουν, είναι οι  επιχειρηματίες της Διασποράς, όλοι αυτοί  που μπορούν να παρέμβουν και να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Η δύναμή μας, είστε εσείς οι ίδιοι.

Πιστεύω ότι αυτό το παράδειγμα πρέπει να το ακολουθήσουν όλοι. Γιατί πρέπει όλοι να λειτουργείτε ως πολιτικά υποκείμενα όχι μόνο όσον αφορά την ιδιαίτερη πατρίδα σας. Να έχετε τη δύναμη του δικαιώματος της ψήφου, του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, και τότε θα μπορείτε να είστε υπολογίσιμη δύναμη στη χώρα που ζείτε.

Η πλήρης και ισότιμη πολιτική και κοινωνική συμμετοχή στις χώρες ήταν και παραμένει για μας σαφής θέση.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα μπορείτε να βοηθήσετε περισσότερο και πιο ουσιαστικά την Ελλάδα.

5ον Εκπαίδευση-Πολιτισμός- Κέντρα Ελληνισμού

 Πάντα υπήρξε στις προτεραιότητες της Παράταξής μας η Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση, η εκμάθηση της γλώσσας, η γνώση και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Αποδήμων.

Επιδιώκουμε σταθερά  την συνεννόηση με την  Ομογένεια για την χάραξη στρατηγικών στόχων που θα αφορούν σε  θέματα εκπαίδευσης και  διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας. Οι ευέλικτες μορφές εκπαίδευσης είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, όπως και η επικοινωνία και προώθηση ελληνικών πολιτιστικών προϊόντων από την Ελλάδα.

Στην ψηφιακή εποχή ασφαλώς μας ενδιαφέρει πολύ η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, υποστηρίζουμε την εξ αποστάσεως εκμάθηση της γλώσσας.

Κατανοώ απόλυτα την αγωνία των συμπατριωτών μας στην Βικτώρια της Αυστραλίας για τη απόφαση του πανεπιστημίου La Trobe να διακόψει τις ελληνικές σπουδές, γεγονός που θα στερήσει από την Ομογένεια αλλά και από τους υπόλοιπους Αυστραλούς πολίτες τη δυνατότητα να μάθουν σε ένα τριτοβάθμιο ίδρυμα την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Γι’ αυτό και έκανα σχετική δήλωση στην ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος, εκφράζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί αυτό το ιστορικό πρόγραμμα. Τα ξένα προγράμματα σπουδών στα πανεπιστήμια συμβάλλουν στη διατήρηση του γλωσσικού πλουραλισμού. Χαίρομαι που καρποφόρησαν οι προσπάθειες των συμπατριωτών μας, του κόμματος των Εργατικών και άλλων φορέων και έτσι δόθηκε 3χρονη παράταση στο πρόγραμμα, με την δέσμευση να δώσει η Ελληνική Κοινότητα 190.000 $ για αυτό το διάστημα.

Έδρες Ελληνικών σπουδών σε διάφορες χώρες του κόσμου. Εκεί πρέπει να ρίξουμε ειδικό βάρος και να τονώσουμε οικονομικά τις υπάρχουσες αλλά , να δημιουργήσουμε  νέες και να δημιουργήσουμε και να προβάλλουμε Κέντρα Ελληνισμού. Σας υπενθυμίζω ότι η πλατφόρμα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας «Μαθαίνω Ελληνικά» δημιουργήθηκε στην Έδρα Ελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου του Βανκούβερ Σάιμον Φρέιζερ και με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Νιάρχου.

6ον Από το brain drain στο brain gain.

 Η ανάσχεση της τάσης φυγής στο εξωτερικό των νέων και ειδικά των νέων επιστημόνων, πρέπει να γίνει ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες τους αποτελούν σημαντικό εφόδιο για τον παραγωγικό μετασχηματισμό και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας.

Προτείνουμε δράσεις σε 2 επίπεδα:

1ον: Για την παρακίνηση επιστροφής Ελλήνων επιστημόνων που βρίσκονται στο εξωτερικό:

• Με διευκολύνσεις για τις διαδικασίες εξεύρεσης εργασίας στην Ελλάδα (ειδικές πλατφόρμες, ενίσχυση δικτύωσης και συμβουλευτικών υπηρεσιών).

• Οικονομική  στήριξη της μετεγκατάστασης τους.

• Παροχή φορολογικών κινήτρων για όσους επανέρχονται και συνάπτουν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή συστήνουν νέα επιχείρηση.

• Επιδότηση μισθού σε επιχειρήσεις για πρόσληψη Ελλήνων με υψηλή εξειδικευμένη εργασία στο εξωτερικό.

2ον Για την διασύνδεση των Ελλήνων του Εξωτερικού με την έρευνα και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα

• Συνεργασία ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, με στόχο την δημιουργία κοινών ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

• Υποδομές για την διευκόλυνση της δικτύωσης με Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού (ψηφιακές πλατφόρμες-συνέδρια).

• Διευκόλυνση με κίνητρα επιχειρηματιών της διασποράς που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

• Δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και σχεδιασμού πολιτικών σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ, τις επαγγελματικές ενώσεις και τις Ελληνικές διπλωματικές αρχές.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Φίλες και Φίλοι,

Εκεί που εμείς κτίζαμε, η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας γκρεμίζει. Υποβάθμισε την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, του μοναδικού κυβερνητικού φορέα που έχει αποκλειστική σχέση με την Ομογένεια. Μάλιστα παρόλο που ακόμα δεν ψηφίστηκε ο κανονισμός του ΥΠΕΞ, λειτουργεί ήδη από τον Αύγουστο η μια συντμημένη Γραμματεία της Δημόσιας Διπλωματίας και του Απόδημου Ελληνισμού. Εμείς με ανακοίνωση μας καταγγείλαμε την πρακτική τους:

Δεν περιμένουμε τίποτε από αυτούς.

Παίρνουμε και σε αυτό το θέμα την κατάσταση στα χέρια μας.

· Συγκροτούμε το δίκτυο μας. Το δίκτυο των ανθρώπων που πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ και στο Κίνημα Αλλαγής.

· Επεξεργαζόμαστε τις πολιτικές μας.

· Ανοίγουμε το διάλογο με όλους τους ομογενείς μας.

· Διεκδικούμε τις βέλτιστες λύσεις, αυτές που αξίζουν στους συμπατριώτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό, αλλά έχουν πάντα την Ελλάδα στην καρδιά τους.

· Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί ως Έλληνες πατριώτες για να έρθουν καλύτερες ημέρες για την χώρα και τον Ελληνισμό.


Πηγή