Φώφη Γεννηματά: «Φρένο στη συντηρητική οπισθοδρόμηση. Αυτός είναι ο ρόλος μας σήμερα»

Εισαγωγική  ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου

ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Η σημερινή μας συνεδρίαση διεξάγεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη ζωή και την υγεία των πολιτών και την οικονομία. 

Το δεύτερο και πιο απειλητικό κύμα της πανδημίας δυστυχώς καλά κρατεί και οι συνθήκες που διαμορφώνονται είναι δύσκολες.   

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες και εμείς δεν θα σταματήσουμε να τις αναδεικνύουμε. Γιατί έτσι συμβάλουμε στον εντοπισμό προβλημάτων και λαθών που η διόρθωση τους είναι κρίσιμη για την ίδια τη  ζωή των πολιτών.

Το κλίμα εφησυχασμού και χαλαρότητας, που η ίδια η Κυβέρνηση καλλιέργησε για μικροκομματικά οφέλη, ήταν το πρώτο βασικό λάθος και άνοιξε το δρόμο σε όσα ακολούθησαν. 

Άνοιξαν  τη χώρα χωρίς σχέδιο, με τα χερσαία σύνορα μας, «ξέφραγο αμπέλι».  Με συνωστισμό στα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σπαταλήθηκε στη θερινή ραστώνη  πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας και το νέο κύμα του ιού βρήκε τη χώρα αθωράκιστη. 

Χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση του Ε.Σ.Υ, χωρίς αξιόπιστο και οργανωμένο δίκτυο μαζικών τεστ και αποτελεσματική ιχνηλάτηση. Άφησαν τους πολίτες   στο έλεος της  αισχροκέρδειας ιδιωτικών εργαστηρίων για τα τεστ, χωρίς πιστοποίηση. 

Δεν υπάρχει πρόσβαση, της επιστημονικής κοινότητας , των κομμάτων, των πολιτών σε σημαντικά υγειονομικά και επιδημιολογικά δεδομένα. Ο έλεγχος της πληροφορίας που έχει επιλέξει η κυβέρνηση εγείρει και ζήτημα δημοκρατίας.

Δεν κατάφεραν ούτε να καταγράψουν την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε περιοχή, αφού δεν υπήρχε  ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών. 

Η Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει σε βάθος το πως και ποια συμφέροντα εξυπηρετούσαν οι ανταγωνισμοί των αρμόδιων για την διαχείριση των στοιχείων εις βάρος της δημόσιας υγείας.

Αντί προετοιμασίας, διαγγέλματα με μεγάλα λόγια και εξαγγελίες με αντιφάσεις. Περίσσευε η προπαγάνδα και η αλαζονεία.  Τελικά τους  ξέφυγε ο έλεγχος. Ακόμα η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. 

Κάλεσα τον Πρωθυπουργό στη Βουλή να απαντήσει στα κρίσιμα ζητήματα που έχουν σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας και τους κυβερνητικούς χειρισμούς.  Ιδιαίτερα, μετά τα σχετικά δημοσιεύματα ρώτησα αν υπάρχει αξιόπιστο ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών, στον ΕΟΔΥ, στο Υπουργείο Υγείας, ή στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας; 

Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε το διάλογο και τις απαντήσεις. Η αναποτελεσματικότητα, η αδιαφάνεια, ο συγκεντρωτισμός καλλιεργούν την καχυποψία και τον κλονισμό της  εμπιστοσύνης, που επιτείνονται με νέες  καταγγελίες για διπλά στοιχεία. 

ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, τον περασμένο Μάιο, είχε χαρακτηρίσει καταστροφικό το ενδεχόμενο νέου lock down. Στη συνέχεια με την πολιτική του φτάσαμε στο σημείο να γίνει επιβεβλημένο ενώ δεν  ήταν κατ’ ανάγκη και αναπόφευκτο. 

Στην οικονομία το lockdown του ενός γίνεται ανεργία και λουκέτο του άλλου. Χρειάζεται ριζική παρέμβαση τώρα. Δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον πάνω σε ερείπια.  Η Κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες επιχειρήσεων και εργαζομένων. 

Έχουμε ασκήσει εντός και εκτός Βουλής σκληρή κριτική στα Κυβερνητικά μέτρα. 

Γιατί είναι αποσπασματικά, ανεπαρκή και καθυστερημένα. 

  • Προγράμματα ρευστότητας εξαγγέλλονται, αλλά οι μικρομεσαίοι βλέπουν τις Τράπεζες να στηρίζουν μόνο τους καλούς τους πελάτες με την ανοχή της Κυβέρνησης.
  • Με το «άνοιγμα» οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα βρουν μπροστά τους υποχρεώσεις, την  απειλή του νέου πτωχευτικού και τους πλειστηριασμούς της Α’ κατοικίας.
  • Καταστρατηγούνται εργασιακά δικαιώματα, η Κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα «μισός μισθός-μισή δουλειά».
  • Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι με την ενθάρρυνση του Υπουργείου Εργασίας, οι ξενοδόχοι ζητούν μείωση αποδοχών των εργαζομένων στον Τουρισμό κατά 20% και κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής των συμβάσεων, ανοίγοντας τον δρόμο στην εργασιακή ζούγκλα. Από ανθρώπους που πλήρωσαν ήδη την κρίση με τις αναστολές εργασίας, ανεργία, και την μείωση των αποδοχών τους το 2020. Η Κυβέρνηση για να τονώσει την ανταγωνιστικότητας του Τουρισμού να προχωρήσει στη  μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και διαμονή το 6%, ώστε το 2021 να γίνει γρήγορα η ανάκαμψη του κλάδου.
  • Οι αγρότες εγκαταλείπονται στην τύχη τουs.

Οι πολίτες πληρώνουν και κυρίως οι πιο αδύναμοι, την ανικανότητα της Κυβέρνησης να πάρει στοχευμένα και εμπροσθοβαρή μέτρα για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία.

Ο προϋπολογισμός του κ. Μητσοτάκη δεν έχει την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα. 

Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση σε σχέση με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης επιλέγει μια μονοκομματική πρόταση που δεν αποτελεί ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χώρα. 

Μπορεί η Κυβέρνηση και οι κύκλοι της να παρουσιάζουν την έκθεση Πισσαρίδη ως ευαγγέλιο ανάπτυξης, μπορεί να έχει κάποιες καλές ιδέες, αλλά δεν πρόκειται παρά για μια λίστα εγκυκλοπαιδικών διαπιστώσεων (όπως είπε ο Ν. Χριστοδουλάκης), όχι έναν οδικό χάρτη. Δεν στηρίζεται σε μεσοπρόθεσμο σχέδιο, άρα δεν έχει στέρεες δημοσιονομικές βάσεις, δεν έχει στόχους για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, αφήνει έξω τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, το κοινωνικό κράτος.

Μιλούν για την αύξηση του  κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αλλά όχι για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.  Εμείς μιλάμε για  προοδευτικό  φορολογικό σύστημα και φορολόγηση του πλούτου.

Μιλούν για στήριξη της επιχειρηματικότητας, αλλά των λίγων και ισχυρών για μας δικαίωμα στη στήριξη έχουν όλοι και οι μικροί και οι μεσαίοι.

Εμείς αντίθετα από τη ΝΔ μιλάμε για ενίσχυση των δημοσίων Επενδύσεων που αφορούν το ΕΣΥ, το ψηφιακό κράτος, τις κοινωνικές υποδομές, το σύστημα πολιτικής προστασίας και ασφάλειας.

Εμείς  αντίθετα από την ΝΔ, δεν θεωρούμε την αφαίρεση των εργασιακών δικαιωμάτων και την φθηνή και απαξιωμένη  εργασία ως κύριο μέσο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Η ΝΔ έκανε την επιλογή της, προχωρά στον συντηρητικό δρόμο της. 

Στον αντίποδα η  δική μας πρόταση της Νέας Αλλαγής . 

Η προοδευτική διέξοδος. 

Ο δρόμος του Κινήματος Αλλαγής. 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ- ΑΣΦΑΛΕΣ ΑΝΟΙΓΜΑ

Όλη η υφήλιος ζει στους ρυθμούς που έχει επιβάλει η πανδημία, αλλά και η προσδοκία του εμβολίου. 

Γνωρίζουμε όλοι ότι ο κόσμος που ξημερώνει δεν θα είναι ο ίδιος, ούτε στην Ελλάδα ούτε στον κόσμο. Θα χρειαστεί διεθνής και ευρωπαϊκή συνεργασία σε τομείς και πολιτικές, που εμείς οι προοδευτικοί τονίζουμε εδώ και χρόνια, όπως η υγεία, το περιβάλλον, η ψηφιοποίηση, οι κοινωνικές πολιτικές. 

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένας επίπονος, αλλά θετικός συμβιβασμός. Η πρωτοβουλία της Κομισιόν για μια Υγειονομική Ένωση, που δίνει έμφαση στον συντονισμό, την κοινή παρακολούθηση, την ανταλλαγή δεδομένων, την κοινή έρευνα,  έρχεται σε συνέχεια των ερευνητικών και χρηματοδοτικών εγγυήσεων που κατάφερε με το εμβόλιο, ώστε να μην δημιουργηθεί μια Ευρώπη διαφορετικών “εμβολιαστικών ταχυτήτων”. Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ο ρόλος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στα μεγάλα αυτά βήματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι καθοριστικός. Η Ευρώπη του αύριο μπορεί και πρέπει να έχει σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα. 

Πρώτο ζήτημα η προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών.

Παρουσιάσαμε το σχέδιο άμεσης εφαρμογής, για το «άνοιγμα με ασφάλεια». 

Να δρομολογήσουμε το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής με ασφάλεια, χωρίς να διακινδυνεύσουμε μια νέα εξάπλωση, όπως λανθασμένα έκανε η Κυβέρνηση με την Θεσσαλονίκη το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου.

Με μαζικά τεστ σε έναν νομό και επανάληψή τους μετά από 20 μέρες, το Κράτος αποκτά πλήρη υγειονομική εικόνα και μπορεί να “στεγανοποιήσει” την περιοχή, επιτρέποντας το εσωτερικό της άνοιγμα. 

Εφόσον και όμοροι νομοί βελτιώνονται, τότε το άνοιγμα μπορεί να επεκταθεί, πχ, σε όλη την Περιφέρεια ή σε συγκεκριμένες ζώνες. Διατηρώντας τα γενικά μέτρα (μάσκα, περιορισμό κινήσεων, τηλεργασία), μπορούμε σταδιακά να “απελευθερώσουμε” περιοχές ή περιφέρειες που δεν είναι φορτωμένες με κρούσματα. 

Ποιο είναι το κλειδί για να πετύχει το άνοιγμα με ασφάλεια; Τα μαζικά τεστ με μέριμνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με κινητά συνεργεία, ακόμη και στο σπίτι ή σε ειδικές δομές, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για κάθε περιοχή και να απελευθερώνουμε σταδιακά κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. 

Καλούμε την Κυβέρνηση: 

Να υιοθετήσει την στρατηγική μας για τεστ-ιχνηλάτηση-απομόνωση  και να δώσει ανάσα στους πολίτες και στην οικονομία. 

Να ενισχύσει άμεσα το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις , με μονιμοποίηση των επικουρικών και έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των ανθρώπων του με ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και δώρο Χριστουγέννων. 

Να προχωρήσει σε πιστοποίηση των  ιδιωτικών εργαστηρίων για τα τεστ και να τα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

ΕΘΝΙΚΑ- ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Οι τακτικοί ελιγμοί του κ. Ερντογάν, παραμονές κάθε Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι μια ακόμα πρόκληση στη λογική και τη νοημοσύνη όλων. Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για περαιτέρω παράταση της ανοχής και της απραξίας της Ε.Ε που αποθρασύνει ακόμα περισσότερο την τουρκική προκλητικότητα. 

Το μήνυμα μας είναι σαφές: Τέλος στις ανέξοδες δηλώσεις  – είναι ώρα για αυστηρές κυρώσεις. Εμείς με την επιστολή μου προς στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ζητάμε συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, ασκούμε κάθε δυνατή πίεση και διεκδίκηση, για την αφύπνιση της Ε.Ε. και τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων.  Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει αντίστοιχη πρωτοβουλία από την πλευρά της Κυβέρνησης. Απαιτείται επιτέλους κινητοποίηση εκ μέρους του Πρωθυπουργού. Η απουσία στρατηγικής, το βλέποντας και κάνοντας, δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα. Και υπενθυμίζουμε. Ο διάλογος με την Τουρκία δεν γίνεται με το «πιστόλι στον κρόταφο» και δεν μπορεί να αφορά οτιδήποτε άλλο πέρα από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΡΙΟ

Μέσα από αυτήν την πρωτόγνωρη δοκιμασία, αναδεικνύεται πιο εμφατικά η φυσιογνωμία και η ταυτότητα του Κινήματός μας. 

Δεν καλύπτουμε μόνο το κενό αξιόπιστης αντιπολίτευσης που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προβάλλουμε πλέον προτάσεις αξιόπιστης διακυβέρνησης. 

Μόνο το Κίνημα Αλλαγής έχει το σχέδιο, τους ανθρώπους και τις δυνατότητες να κάνει πράξη τη Νέα Αλλαγή, που έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία για να βγει όρθια και ισχυρή από αυτήν τη δοκιμασία.

Η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει τις λύσεις που χρειάζεται σήμερα ο τόπος.

Το δήθεν φιλελεύθερο προσωπείο πέφτει και αναδεικνύεται το πραγματικό πρόσωπο της Ελληνικής δεξιάς.

Το πρόσωπο του παραδοσιακού πολιτικού και  ιδεολογικού αντιπάλου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής.

Χρειάζεται φρένο στην συντηρητική οπισθοδρόμηση.

Αυτός είναι ο ρόλος μας σήμερα. 

Η επιμονή μας στην αυτόνομη πορεία, αποδίδει καρπούς .  

Όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα σήμερα μια αξιόπιστη προοδευτική Αντιπολίτευση και αύριο, όταν το πολιτικό σκηνικό θα αναδιαταχθεί, μια αποτελεσματική προοδευτική Κυβέρνηση. 

Κάνουμε Αντιπολίτευση ουσίας και όχι βιτρίνας ή ευκαιρίας. 

Είναι πολλοί οι κύκλοι που πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανό τον σημερινό δικομματισμό και μέσα σε αυτόν να εντάξουν ως δορυφόρο ή συμπλήρωμα το Κίνημα Αλλαγής. Δεν θέλουν τον πρωταγωνιστικό του ρόλο. Ιδιαίτερα ενοχλείται το σύστημα εξουσίας του Μαξίμου. 

Ακριβώς επειδή ενοχλούμε. 

Ακριβώς επειδή είμαστε οι μόνοι που αναδεικνύουμε διαρκώς με κριτική και προτάσεις τι γίνεται λάθος και τι πρέπει να γίνει.  

Ακριβώς γιατί ορθώνουμε ανάστημα με την καθαρή πατριωτική μας ταυτότητα. 

Ακριβώς γιατί θέλουν να προεξοφλήσουν μελλοντικά εκλογικά σενάρια.  

Όσα κέντρα και παράκεντρα μεθοδεύουν ένα Κίνημα Αλλαγής ελεγχόμενο, χειραγωγούμενο ή διαρκώς χειμαζόμενο από εσωστρέφεια , ματαιοπονούν. Δεν θα βρουν σωσίβιο σωτηρίας στο δικό μας χώρο. 

Προκαλούν την λογική και το συναίσθημα όσων κράτησαν την Παράταξη όρθια, έμειναν στα δύσκολα και σήμερα θέλουν να την δουν να πρωταγωνιστεί ξανά. 

Η αμετανόητη παράταξη των Greek statistics και των διπλών στοιχείων  δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από  δήθεν κεντρώα προσωπεία, όπως δεν κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να υποδυθεί την σύγχρονη Κεντροαριστερά. Ας τα ξεχάσουν λοιπόν αυτά.  

Έχουμε ευθύνη απέναντι στην Ελληνική κοινωνία να θυμίζουμε και να αποκαλύπτουμε την πραγματική τους ταυτότητα, τις ιστορικές ευθύνες τους για την κατρακύλα της χώρας. 

 Έχουμε ευθύνη να υπάρχουμε ως ισχυρή Αποφασιστική Προοδευτική Δύναμη, ειδικά τώρα που ο παγκόσμιος συσχετισμός αλλάζει με την ανάκαμψη των Δημοκρατικών δυνάμεων και της Σοσιαλδημοκρατίας. 

Τις πολιτικές δυνάμεις που  αποτελούν τη μόνη εγγύηση για την ανασύνταξη του κοινωνικού κράτους και τη μάχη κατά των ανισοτήτων που φέρνει η πανδημία σε παγκόσμια κλίμακα.

Και η δική μας υπόσχεση είναι ότι θα σταθούμε όρθιοι και απέναντι σε ότι κρατά τη χώρα καθηλωμένη σε ότι εμποδίζει την κοινωνία να ανασάνει. 

Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ, με το ΠΑΣΟΚ βασικό πυλώνα και τις ανανεωτικές προοδευτικές δυνάμεις. 

Ανοίγουμε την περπατησιά μας για να διεκδικήσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή.


Πηγή