Φώφη Γεννηματά: «Δεν χρειάζεται εφησυχασμός επειδή βρήκαμε το εμβόλιο»

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και στο δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ

Θα εμβολιαστώ στις 4 Ιανουαρίου

Έχω συνεννοηθεί με τον Υπουργό Υγείας και θα εμβολιαστώ στις 4 Ιανουαρίου. Ήμουν από τους πρώτους που με παρέμβασή μου ζήτησα να βάλουμε πλάτη οι πολιτικοί αρχηγοί και να δώσουμε το παράδειγμα, να δείξουμε έμπρακτα στον ελληνικό λαό ότι μπορεί να εμπιστευτεί το εμβόλιο. 

Δεν χρειάζεται εφησυχασμός επειδή βρήκαμε το εμβόλιο

Το εμβόλιο είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο στα χέρια μας. Όμως, δεν σημαίνει ότι τελειώνει ο πόλεμος απέναντι στην πανδημία με τον εμβολιασμό. Έχουμε δρόμο ακόμα. Χρειαζόμαστε μία οργανωμένη στρατηγική, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να φτάσουμε επιτέλους στο τέλος του προβλήματος. Δεν χρειάζεται εφησυχασμός επειδή βρήκαμε το εμβόλιο. Χρειάζεται να προσπαθήσουμε πολύ περισσότερο πιο οργανωμένα και πιο αποτελεσματικά. Γιατί βλέπουμε τα προβλήματα και στη Βόρειο Ελλάδα και στη Δυτική Αττική όπου ήταν ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε και τα λάθη και οι παραλήψεις της, είχαν πολύ μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, στην υγεία των πολιτών και προφανώς στην οικονομία. Αυτά δεν πρέπει να επαναληφθούν γιατί, επαναλαμβάνω, δεν τελειώσαμε ακόμα, ο πόλεμος συνεχίζεται. Και βέβαια χρειάζεται σοβαρό σχέδιο για τους εμβολιασμούς όχι σαν αυτό για την ενίσχυση του ΕΣΥ που στην πραγματικότητα δεν υπήρχε. Θα πρέπει να είναι γνωστά και να οργανωθούν τα εμβολιαστικά κέντρα αλλά και η στελέχωση τους για να εξασφαλίσει το αναγκαίο προσωπικό που θα εμβολιάσει εκατομμύρια ανθρώπους. Μέχρι αυτή την ώρα η κυβέρνηση αρνείται να δώσει τα συγκεκριμένα στοιχεία που έχουμε ζητήσει. Κυρίως όμως, η κυβέρνηση πρέπει να μας πει με ποια σειρά θα εμβολιαστούν οι πολίτες. Χρειάζεται απόλυτη διαφάνεια να μην υπάρξει ταλαιπωρία των πολιτών, να είναι όλα καλά οργανωμένα. 

Η πρότασή μας είναι μαζικά τεστ για να σχεδιάζουμε με συγκεκριμένα, αξιόπιστα στοιχεία για κάθε περιοχή

Να ξεφύγουμε από τα οριζόντια μέτρα γιατί δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Η δική μας πρόταση μιλά για σταδιακό άνοιγμα, όμως, βασίζεται στα μαζικά τεστ, που δείχνουν ποια είναι τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της κάθε περιοχής και να μην τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα όπως κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση. Η χώρα μας έχει πλεονέκτημα με το γεωγραφικό της ανάγλυφο και τη νησιωτικότητα, που μας βοηθούν στην κατεύθυνση αυτή. Δεν είναι όλες οι περιοχές στο κόκκινο. Δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση αρνείται την πρότασή μας για μαζικά τεστ για να σχεδιάζουμε με συγκεκριμένα, δημόσια, αξιόπιστα στοιχεία, που να είναι γνωστά σε όλους τους επιστήμονες και να μπορούμε να τα εμπιστευτούμε. Είναι απλό και ρεαλιστικό σχέδιο, είναι εφικτό μπορεί να υλοποιηθεί αύριο το πρωί. Χρειάζεται βούληση. Δεν γίνεται, όμως, να ανοίγουμε περιοχές που έχουν πρόβλημα και μετά από μία εβδομάδα να λέμε κάναμε λάθος και πάμε σε πολύ πιο σκληρά μέτρα. Το άνοιγμα άνευ όρων ιδιαίτερα των χερσαίων συνόρων έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό που ζούμε σήμερα. Εμείς δεν θέλουμε να χαιρόμαστε πίσω από μία καταστροφή γιατί θα το πληρώσει η χώρα μας και οι πολίτες. Γι’ αυτό συμβάλλουμε με τις απόψεις και τις προτάσεις μας για να προλάβουμε τα χειρότερα, να είναι όσο το δυνατό πιο οργανωμένη αυτή η προσπάθεια.

Έρχονται Χριστούγεννα και πολλοί συμπολίτες μας θα βρεθούν σε άδειο τραπέζι.

Από το Μάρτιο μιλάμε για μέτρα που θα μπορούσαν να κρατήσουν ζωντανή την οικονομία και όρθια την κοινωνία. Η κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και δεν στηρίζουν τη μεσαία τάξη, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες που είναι αντιμέτωποι με αδιέξοδα και λουκέτα και τους εργαζόμενους που είναι αντιμέτωποι με την ανεργία. Στηρίζουν μόνο τους πολύ ισχυρούς. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Χρειάζεται ένα πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής για το 2021, τουλάχιστον αντίστοιχο με το 2020. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές για να αντέξουν οι επιχειρήσεις και τα μαγαζιά όταν ανοίξουν, χρειάζεται κούρεμα υποχρεώσεων και σταθερά 120 δόσεις, ενώ εμείς προτείνουμε και 30% έκπτωση στους συνεπείς και απάλειψη προστίμων και προσαυξήσεων. Διαφορετικά θα δούμε χιλιάδες λουκέτα στην αγορά. Χρειάζεται 100% κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών, με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας. Όμως υπάρχουν και ειδικότερα θέματα που είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις προτάσεις μας να δώσει λύσεις. Συνολικά 345.000 μακροχρόνια άνεργοι δεν έχουν καμία απολύτως στήριξη από την πολιτεία. Καταθέσαμε τροπολογία να πάρουν για τρεις μήνες το επίδομα ανεργίας. Πάνω από 85.000 ξενοδοχειακοί υπάλληλοι βρίσκονται τα Χριστούγεννα, χωρίς κανένα εισόδημα, γιατί βρίσκονται στη μετάβαση από την αναστολή εργασίας στο ταμείο ανεργίας και δεν προλαβαίνει ο ΟΑΕΔ να πληρώσει. 350.000 συνταξιούχοι είναι ουσιαστικά χωρίς συντάξεις. Αυξήθηκε ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Μόνο 38.000 παίρνουν προσωρινή σύνταξη. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι έχει να διαθέσει 37 δις και δεν μιλάμε για τους πόρους από το ταμείο ανάκαμψης. Μιλάμε για πόρους από την υπερφορολόγηση που είχε επιβάλλει η προηγούμενη Κυβέρνηση στους πολίτες και από το δανεισμό της τωρινής κυβέρνησης. Αν δεν είναι ώρα να δοθούν τώρα αυτά τα χρήματα, δεν ξέρω ποια θα είναι.


Πηγή