Χιλιάδες «εγκλωβισμένοι» εργαζόμενοι στο Π/Σ «ΕΡΓΑΝΗ»!!

Χιλιάδες «εγκλωβισμένοι» εργαζόμενοι

(άνεργοι, τελούντες σε επίσχεση, επιχειρήσεις υπό εκκαθάριση)

Απαιτείται ΑΜΕΣΑ νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εργασίας!

Καταγγελίες που φτάνουν στην ΕΝΥΠΕΚΚ καταδεικνύουν ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες «εγκλωβισμένοι», οι οποίοι εμφανίζονται στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας ως εργαζόμενοι, ενώ στην πραγματικότητα είτε δεν απασχολούνται και είναι άνεργοι είτε τελούν σε επίσχεση εργασίας είτε οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται υπό καθεστώς εκκαθάρισης κ.λπ.

Την περίοδο της δεκαετούς κρίσης -και ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία- καταγράφηκαν χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις απολυμένων που, -λόγω σφαλμάτων σε ΑΠΔ και μη λύσης της σύμβασης ή καταγγελίας τής σύμβασης στο «ΕΡΓΑΝΗ», ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ-, δεν μπορούν να λάβουν επιδόματα ανεργίας, ούτε  μπορούν να ωφεληθούν από τα προγράμματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, πολύ περισσότερο μάλιστα αδυνατούν να λάβουν τις οικονομικές ενισχύσεις που παρέχονται σε ανέργους λόγω της πανδημίας.

Υπάρχουν μάλιστα ενστάσεις που έχουν υποβληθεί στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ, αλλά και στις κεντρικές υπηρεσίες του Οργανισμού, χωρίς όμως ΔΥΣΤΥΧΩΣ να δικαιώνονται οι προσφεύγοντες. Κι αυτό γιατί οι Επιτροπές του ΟΑΕΔ κρίνουν ότι δεν είναι άνεργοι(!!!), αφού εμφανίζονται ως «ενεργοί» στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας!!!!

Έτσι αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε έναν ιδιότυπο εγκλωβισμό, αφού ούτε απασχολούνται, ούτε όμως θεωρούνται και άνεργοι, αφού εντελώς λανθασμένα και χωρίς δική τους ευθύνη έχουν καταχωριστεί στο Π/Σ «ΕΡΓΑΝΗ»!

Ενδιαφέρον έχει ότι ανάμεσα στις περιοχές που αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα είναι και οι Κυκλάδες, εκλογική περιφέρεια του υπουργού Εργασίας κ.Ιωάννη Βρούτση!

Ειδικά στη Σύρο, αρκετές δεκάδες άνθρωποι, πρώην εργαζόμενοι στο Συνεταιριστικό Super Market Νεωρίου, όπως μας κατήγγειλε και ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων κ.Μάρκος Βουτσίνος, βρίσκονται «εγκλωβισμένοι», καθώς εμφανίζονται, όλως λανθασμένα, καταχωρημένοι στο Π/Σ «ΕΡΓΑΝΗ» και δεν λαμβάνουν την επιδότηση του ΟΑΕΔ.

Η Επιστημονική Ομάδα της ΕΝΥΠΕΚΚ καθιστά σαφές ότι πρέπει ΑΜΕΣΑ να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εργασίας, ώστε να δικαιωθούν όσοι βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» στο Π/Σ «ΕΡΓΑΝΗ» προκειμένου να τύχουν όλων των ευνοϊκών διατάξεων για τους ανέργους (επίδομα ανεργίας, αφερεγγυότητας, Δώρο Χριστουγέννων κ.λπ.), όπως ακριβώς αρμόζει.


Πηγή