Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ

Μετά τις «λίστες Πέτσα», με τον πακτωλό χρημάτων προς τους καναλάρχες, για τη χειραγώγηση των ΜΜΕ, παραμονές Χριστουγέννων και με διαδικασίες fast track, ήρθε και ο «νόμος Πέτσα» για τα κανάλια, ένα ακόμα «δώρο» της κυβέρνησης προς τους «βαρόνους» των ΜΜΕ. Με το συγκεκριμένο νόμο, η κυβέρνηση δημιουργεί τετελεσμένα και στοχεύει στην αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, μέσω της «ευελιξίας» και του ανοίγματος των μαζικών απολύσεων. Επιπλέον, θέτει τα κανάλια εθνικής εμβέλειας υπό κρατική εποπτεία, σε μια επιπλέον προσπάθεια να χειραγωγήσει την ελεύθερη ενημέρωση της κοινωνίας και των πολιτών. Η κυβερνητική χειραγώγηση επεκτείνεται και στα Περιφερειακά ΜΜΕ, καθώς υπάρχουν διατυπώσεις σε άλλα άρθρα του «νόμου Πέτσα», που υποκρύπτουν «σκοτεινά σημεία» για τη λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα, την ώρα που ο «νόμος Πέτσα» προβλέπει «παχυλούς» μισθούς για τα μεγαλοστελέχη των -κρατικά ελεγχόμενων- ΕΡΤ και Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δίνει τη δυνατότητα στους καναλάρχες να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με την παράκαμψη του ισχύοντος νομικού πλαισίου για υποχρεωτική απασχόληση σε μόνιμες θέσεις (μισθολόγιο) τουλάχιστον 400 εργαζομένων: με βάση άρθρο του «νόμου Πέτσα», μπορούν να συνυπολογιστούν στους 400 εργαζομένους και υπάλληλοι συνδεδεμένων επιχειρήσεων και εργαζόμενοι ανεξαρτήτων εταιρειών παραγωγής, με ανώτατο όριο κάλυψης το 30%, δηλαδή τουλάχιστον 120 εργαζόμενοι. Με λίγα λόγια, ανοίγει το δρόμο για απασχόληση με συμβάσεις έργου ή παροχής υπηρεσιών και το παράθυρο των απολύσεων εργαζομένων με σταθερές σχέσεις εργασίας. Όπως επίσης, «σπέρνει» την εργασιακή ανασφάλεια στους εργαζομένους, που θα δεχθούν τις πιέσεις της «διαπλοκής» και την απειλή της απόλυσης, εάν «δεν συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις» για τη μετάδοση μιας είδησης.

Το ΜΕΤΑ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το αντεργατικό και αντικοινωνικό «νόμο Πέτσα» που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση και δηλώνει αλληλέγγυο στους εργαζομένους στους τηλεοπτικούς σταθμούς, που πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, από το απόγευμα της 8ης Δεκέμβρη. Καλεί τις Συνδικαλιστές Οργανώσεις να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους απεργούς και να καταγγείλουν μια ακόμη επίθεση της κυβέρνησης στο στενό πυρήνα των εργασιακών σχέσεων αλλά και στην ελεύθερη και πλήρη ενημέρωση των πολιτών. Επίθεση, που δεν είναι καθόλου τυχαία εν μέσω πανδημίας και των κυβερνητικών σχεδίων για «νεκρική σιγή» παντού, ώστε να προχωρήσει αναίμακτα στην πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών, συνδικαλιστικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίζουμε τον αγώνα μας, για να αποσυρθεί ένα ακόμα νομοσχέδιο που στοχεύει, μέσα από τον πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ, να δημιουργήσει υπάκουους – χειραγωγημένους πολίτες, που δε θα αντιδρούν απέναντι στην αυθαιρεσία και στην περιστολή των λαϊκών, δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων από την κυβέρνηση και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.


8 Δεκέμβρη 2020
Από το ΜΕΤΑ


Πηγή