Ζέφη Δημαδάμα: «Νέος Πτωχευτικός Κώδικας: Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το δρόμο, η ΝΔ έριξε τη χαριστική βολή»

Άρθρο της Ζέφης Δημαδάμα, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην εφημερίδα «Στο Καρφί»:

Η κατοικία καθενός και καθεμιάς αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και για αυτόν τον λόγο οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να την προστατέψουν, άλλοτε αποτελεσματικά και άλλοτε όχι. Εν μεσω των μνημονίων, το 2010 και της οικονομικής βόμβας που μας κληρονόμησε η κυβέρνηση της ΝΔ, κατά τη διακυβέρνηση 2004-2009, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διασφάλισε την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο νόμος 3869 του 2010, ο νόμος ΠΑΣΟΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας -αυτός που έγινε γνωστός ως νόμος Κατσέλη- ήταν αυτός  που προστάτεψε αδύναμους και ευάλωτους πολίτες από το να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο. Αντίστοιχες σκηνές είδαμε στην Ισπανία όπου οικογένειες, ηλικιωμένοι και παιδιά έβγαιναν στο δρόμο με μερικές σακούλες στα χέρια με τα υπάρχοντα τους καθώς οι τράπεζες διεκδικούσαν τα σπίτια τους.

Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής έδωσαν και δίνουν τη μάχη για να διασφαλιστεί η πρώτη κατοικία των πολιτών. Ωστόσο, η κατεδάφιση της προσπάθειας αυτής  ξεκίνησε από το νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. 4605/2019 με υπογραφή του κ. Δραγατάκη.  Ο Ν. 4605/19 επιδείνωσε τα κριτήρια προστασίας, περιόρισε τη δυνατότητα περισσότερων πολιτών να διασφαλίσουν το σπίτι τους και άνοιξε την πόρτα στην καταστροφή.

Σε αυτόν τον “στρωμένο δρόμο” με ανοιχτές τις πόρτες από το ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση της ΝΔ άνοιξε πόρτες και παράθυρα δίνοντας τη χαριστική βολή. Ο νέος  Πτωχευτικός Κώδικας υιοθετεί αυστηρότατα κριτήρια για την πρώτη κατοικία, αφήνοντας εκτός χιλιάδες πολίτες, χωρίς προστασία, ούτε  στα  χρεωμένα νοικοκυριά, ούτε στις χρεωμένες επιχειρήσεις

Το Κίνημα Αλλαγής και πάλι ανέλαβε πρωτοβουλία και με τροπολογία πρότεινε την “επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων με τη βελτίωση της διαδικασίας ρύθμισης των δανειακών υποχρεώσεων” προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες εν μεσω μιας τραγικής πανδημίας. Κανείς δεν στρατεύθηκε μαζί μας.

Παρά τη δραματική συγκυρία λόγω του κορωνοιού οι πολίτες δεν έχουν καν την ευκαιρία να προσπαθήσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Αναμφισβήτητα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ήδη τεράστιο πρόβλημα, όπως και η εστίαση, η ψυχαγωγία, ο πολιτισμός. Πόσες χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν  στην ανεργία εν μια νυκτί.

Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας της κυβέρνησης της ΝΔ ωθεί χιλιάδες ανθρώπους σε απόγνωση καθώς εισάγει και την πτώχευση φυσικών προσώπων.

Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας ωθεί χιλιάδες επιχειρήσεις, να κλείσουν οριστικά και τους εργαζόμενους στην ανεργία.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε μια χώρα που πέρασε μια δεκαετία σκληρής λιτότητας με αποδήμηση του κοινωνικού κράτους ενώ τώρα βρίσκεται στον κυκλώνα υγειονομικής, οικονομικής, κοινωνικής κρίσης και αδιεξόδων.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να βρίσκονται σε χειμερία νάρκη ενώ οι πολίτες ακροβατούν στο χείλος του γκρεμού.


Πηγή