Θόδωρος Μαργαρίτης: «Για την πορεία του Πολυτεχνείου»

Άρθρο του Θόδωρου Μαργαρίτη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, στο site «thecaller.gr»

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν για εμένα και την γενιά μου η σπίθα της Δημοκρατικής πολιτικοποίησης. Κάθε 17 Νοέμβρη νοιώθω ακόμα ένα δυνατό σινιάλο Ελευθερίας. Γι αυτό έχω πάρει μέρος στις περισσότερες πορείες από το 1974 και μετά.

Φέτος όμως είναι μια διαφορετική χρονιά. Η πορεία δεν πρέπει να γίνει.

Οι συνθήκες της πανδημίας είναι μια δραματική εξέλιξη του Αιώνα μας και επιβάλουν διαφορετικές επιλογές. Ειδικά για μία επετειακή εκδήλωση. Όπως δεν έγιναν οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου. Όπως το Πάσχα δεν έγινε η περιφορά του Επιταφίου. Ειδικά η Αριστερά πού άσκησε-και δικαίως- κριτική σε θρησκευτικές τελετές δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την δίκη της “θρησκευτικότητα” για την πορεία του Πολυτεχνείου. Ούτε να αναζητήσει διέξοδο σε κάποιες εκδοχές εκδηλώσεων πού θα διευκολύνουν την πραγματοποίηση της πορείας και θα δώσουν άλλοθι στην Άκρα Αριστερά.

Η διαδήλωση δεν είναι η δική μας παρέλαση, ο δικός μας επιτάφιος. Είναι μια επιλογή πού μπορεί ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ.

Εξαρτάται από τις συνθήκες. Πού φέτος επιβάλουν υγειονομικά μέτρα. Γιατί αυτές τις μέρες δίνονται μεγάλες μάχες στα Νοσοκομεία. Μάχες για την ζωή και τον Ανθρωπισμό.Και κάτι τελευταίο. Η διαδήλωση έξω από το Εφετείο για την δική των νεοναζί ήταν μία έκτακτη περίπτωση. Μία κατάσταση εξαίρεσης. Ήταν η αντιφασιστική παρέμβαση του μαζικού παράγοντα για μία σπουδαία δίκη μετά την δίκη της Νυρεμβέργης. Μία έκτακτη εξέλιξη όπως αυτή πού οδήγησε τους Γάλλους στον δρόμο μετά την δολοφονία του καθηγητή από την Ισλαμιστική Τρομοκρατία. Όπως αυτή πού οδήγησε τους Αμερικανούς στο δρόμο μετά την ήττα του Τράμπ.

Είμαι λοιπόν περήφανος πού συμμετείχα στις 7 Οκτώβρη στην διαδήλωση της Αθήνας με αυτό το ισχυρό Πανευρωπαϊκό μήνυμα Αντιφασισμού. Τώρα όμως στην ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ εκδήλωση για την 17 Νοέμβρη τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Έχουμε πλήρη καραντίνα και έξαρση της πανδημίας. Αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα.

ΥΓ. Παρακαλώ δεν θέλω να μπερδευτούμε με την διαδήλωση στο Εφετείο. Η πορεία της νόσου έχει πανελλαδικούς αρνητικούς δείκτες ανεξάρτητους από την 7η Οκτωβρίου στην Αθήνα. Η Βόρεια Ελλάδα είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μην ξανακάνουμε αυτή την άγονη συζήτηση. Πάμε παρακάτω.


Πηγή