Στους δρόμους οι εργαζόμενοι. Δε βάζουν στο ντορβά κυβέρνησης και κεφαλαίου την υγεία, το εισόδημα και τα δικαιώματά τους

Γιατροί, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σχεδόν όλων των κλάδων βρίσκονται σήμερα στους δρόμους αλλά και στις πύλες νοσοκομείων, στο πλαίσιο της 24ωρης Πανεργατικής Απεργίας, αντιδρώντας στην κυβερνητική πολιτική στην υγεία, στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και στο νέο αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό νόμο που ετοιμάζεται να περάσει. Στην απεργία συμμετέχει και το ΜΕΤΑ.

Παρέμβαση Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Συνδικάτων και του ΕΚΑ στο υπουργείο Εργασίας

Παρέμβαση με τήρηση των μέτρων ασφαλείας Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Σωματείωνεργατικών συλλογικοτήτων, σχημάτων, κινήσεων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο ανάλογων παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται στη διάρκεια της σημερινής πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας. Οι απεργοί ένωσαν τη φωνή τους με τους γιατρούς και υγειονομικούς και απαίτησαν «πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας». Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, υπογραμμίστηκε ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων τους και να μην κατατεθεί το «νομοθετικό έκτρωμα» της κυβέρνησης, όπως επεσήμαναν. Επίσης, τονίστηκε ότι η «απεργία είναι απάντηση στη καταστολή και τη βία της κυβέρνησης» και, όπως σημειώθηκε, «ούτε φιμωνόμαστε, ούτε σταματάμε». Στη συνέχεια, ακολούθησε πορεία προς την Ομόνοια.

«ΜΑΤ παντού – ΜΕΘ πουθενά»: Οι καλλιτέχνες στηρίζουν τον αγώνα των εργαζόμενων στην Υγεία

Ενώνοντας τις φωνές τους με αυτές των υγειονομικών οι εργαζόμενοι στον χώρο του θεάματος και ακροάματος πραγματοποίησαν μοτοπορεία για την Υγεία. Η μοτοπορεία που ξεκίνησε λίγο πριν τις 11:00 πέρασε μπροστά από όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας ξεκινώντας από το νοσοκομείο «Ελπίς» και τον «Άγιο Σάββα» και κατέληξε στο Υπουργείο Υγείας όπου καλούσαν σε κινητοποίηση οι υγειονομικοί. «ΜΑΤ παντού – ΜΕΘ πουθενά», «Δώστε λεφτά στην Υγεία και όχι στην Aegean» κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν. «Δεν υψώνουμε απλά κραυγή αγωνίας, απαιτούμε από την κυβέρνηση να βπροσλάβει ΑΜΕΣΑ γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στο Ε.Σ.Υ., να δημιουργήσει ΑΜΕΣΑ νέες Μ.Ε.Θ., να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές για να μη συνεχίσουμε να θρηνούμε και άλλους νεκρούς. Απαιτούμε όσο η κοινωνία βιώνει τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση, όσο οι πολίτες «μένουν σπίτι», η Κυβέρνηση να σταματήσει να καταθέτει και να ψηφίζει νέα νομοσχέδια υποθηκεύοντας το μέλλον όλων των εργαζομένων. Οι κατακτήσεις των εργαζομένων ενός ολόκληρου αιώνα δεν αλλάζουν εν κρυπτώ, με απαγορεύσεις συναθροίσεων και κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ΠΟΘΑ σε ανακοίνωση της.

Συμβολική κινητοποίηση συνδικάτων και σωματείων έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας.

Με πικέτες, συνθήματα και τραγούδια οι εργαζόμενοι απεργοί απαιτούν από την κυβέρνηση μέτρα προστασίας για τη ζωή και την υγεία τους στους χώρους δουλειάς, τα Μέσα Μεταφοράς καθώς και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να μην αφήσουν κυβέρνηση και κεφάλαιο να χτυπήσουν τη συνδικαλιστική δράση και τον συλλογικό αγώνα των εργαζομένων για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, να μην περάσει η σιγή νεκροταφείου που θέλουν να περάσουν στους χώρους δουλειάς. Τα συνθήματα της κινητοποίησης σε πικέτες και πανό αναγράφουν: «Τώρα, επίταξη χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα υγείας», «Lockdown στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματά μας», «Η απαγόρευση των διαδηλώσεων δεν θα περάσει».

Νοσοκομεία: Συμβολικές κινητοποιήσεις με όλα τα μέτρα προστασίας στις πύλες

Mε συμβολικές κινητοποιήσεις οι υγειονομικοί βρέθηκαν στις πύλες νοσοκομείων της Αττικής, αλλά και της περιφέρειας, όπως τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το Νοσοκομείο Ζακύνθου και το Νοσοκομείο Άρτας έχοντας στο πλευρό τους φορείς και σωματεία εργαζομένων. Στα νοσοκομεία «Αττικόν», «Μεταξά», Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», «Αγία Όλγα», Γενικό Κρατικό Νίκαιας, «Ερυθρός Σταυρός»,«Ευαγγελισμός», ΚΑΤ, ΓΝ Νίκαιας, «Τζάνειο», «Γεννηματά», «Σωτηρία» και αλλού δόθηκε το μήνυμα πως «τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή», τη φωνή των εργαζομένων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία αντιμετωπίζοντας την εγκληματική ανευθυνότητα της κυβέρνησης που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή των ασθενών.

Αθήνα: Με μοτοπορεία μέλη του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού μετέφεραν το απεργιακό κάλεσμα. Προσπάθησαν να τους σταματήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις

Μοτοπορεία πραγματοποίησαν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας μέλη του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού. Με ντουντούκες, σημαίες, κορναρίσματα, έδωσαν τον απεργιακό τόνο, μεταφέροντας το αγωνιστικό μήνυμα και το περιεχόμενο των διεκδικήσεων. Η μοτοπορεία ξεκίνησε νωρίτερα από την πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο. Ωστόσο έξω από το Πολυτεχνείο αστυνομικές δυνάμεις σταμάτησαν την μοτοπορεία επικαλούμενες την διενέργεια ελέγχων μετακίνησης. Κάτω από την αποφασιστική στάση των μελών και των συνδικαλιστών του Κλαδικού Συνδικάτου η μοτοπορεία συνεχίστηκε με κατάληξη το υπουργείο Εργασίας, με το απεργιακό μήνυμα να ακούγεται δυνατά στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Ανθούσα: Απεργία στη Σταθμό Μεταφόρτωσης Φυσικού Αερίου παρά τον απεργοσπαστικό μηχανισμό

Απεργιακή περιφρούρηση πραγματοποιείται από τα ξημερώματα και στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Φυσικού Αερίου, στην Ανθούσα Αττικής από μέλη του Κλαδικού Σωματείου της Ενέργειας και του Σωματείου ΣΕΦΑ – ΔΕΠΑ. Τα σωματεία εργαζομένων καταγγέλλουν την κίνηση της εργοδοσίας της ΔΕΠΑ να φέρει απεργοσπαστικό μηχανισμό αποτελούμενο από διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, τα οποία με προκλητικό τρόπο επιχείρησαν να σπάσουν την απεργία, κάτι που ωστόσο δεν έχουν καταφέρει. Στο πλαίσιο της απεργιακής περιφρούρησης, μέλη των σωματείων κρατούν πανό και μοιράζουν ανακοινώσεις με τα απεργιακά τους αιτήματα.

Πρέβεζα: Οι εργαζόμενοι έστειλαν το απεργιακό μήνυμα παρά τα πρόστιμα από την αστυνομία

Συνδικαλιστές σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προχώρησαν σε συμβολική κινητοποίηση έξω από το σούπερ μάρκετ «Μασούτη» στην Πρέβεζα, μεταφέροντας το σημερινό απεργιακό μήνυμα σε εργαζόμενους σε μεγάλους χώρους δουλειάς και τηρώντας όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων, που εκτελώντας άνωθεν εντολές, επέβαλαν πρόστιμα σε συμμετέχοντες στην κινητοποίηση.

Με καθολική συμμετοχή ξεκίνησε η απεργία στη ΛΑΡΚΟ

Με καθολική συμμετοχή ξεκίνησε τα ξημερώματα η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, με τους εργαζόμενους να στέλνουν δυναμικό μήνυμα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που διαλύει τη ΛΑΡΚΟ, επιτίθεται στους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες και να ενώνουν τη φωνή τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας, απαιτώντας μέτρα προστασίας της υγείας τους. Στην πύλη του εργοστασίου βρέθηκαν στην αλλαγή βάρδιας μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και του Επιχειρησιακού Σωματείου, στήνοντας μικροφωνική από όπου ακούγονταν εργατικά τραγούδια.


Με πληροφορίες από ThePressProject, 902.gr, ΑΜΠΕ


Πηγή