Παύλος Χρηστίδης: «Η Κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της πανδημίας»

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στο Ράδιο Άλφα 88,6 της Καβάλας

«Η κυβέρνηση χαράμισε τις θυσίες του ελληνικού λαού κατά την πρώτη φάση της πανδημίας για μία φωτογραφία στην Σαντορίνη. Το γεγονός ότι επέλεξε να ανοίξει τον τουρισμό χωρίς να λάβει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας στα σύνορα, με τεστ παντού, είναι κάτι το οποίο μας στοίχισε πάρα πολύ ακριβά. Θυμίζω πως στις αρχές Ιουνίου είχαμε κάτω από 10 κρούσματα την ημέρα και στη συνέχεια κατάφερε να έρθει στο Πήλιο μέχρι και ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον μέσω της Βουλγαρίας, πράγμα το οποίο δείχνει ότι ήταν απροστάτευτα τα σύνορά μας σε όλους όσους ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα από οποιαδήποτε χώρα που έχει ακόμα και lockdown και δεν μπορούσαμε να δεχτούμε πτήση! Αυτό πενταπλασίασε και εξαπλασίασε τα κρούσματα στα νησιά που είχαν τουριστική κίνηση, θα θυμάστε μία σειρά μεγάλων νησιών της χώρας μπήκε σε αυστηρή επιτήρηση με απαγορεύσεις και αυτό δυστυχώς στη συνέχεια, όσο περνούσε ο καιρός, οδήγησε αυτούς τους ανθρώπους να έρθουν στην ενδοχώρα και να έχουμε τα αποτελέσματα, για να πω ακριβέστερα τις συνέπειες που έχουμε σήμερα. Υπάρχει το τεράστιο ζήτημα στην Θεσσαλονίκη που καταλαβαίνω ότι από ώρα σε ώρα οδηγείται σε πολύ αυστηρό lockdown, με πολύ άσχημες συνέπειες και για την οικονομία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, αλλά φυσικά και με πολύ μεγάλους κινδύνους για την υγεία των πολιτών της Θεσσαλονίκης».

Τα μέτρα που θα ισχύσουν… μετά από 70 ώρες!

«Το ότι για παράδειγμα δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις από Περιφερειακή Ενότητα σε Περιφερειακή Ενότητα για να αποφύγουμε τη διασπορά, είναι ακόμα μία παραδοξότητα της σημερινής κυβέρνησης! Αναφέρομαι φυσικά και στη Θεσσαλονίκη και στα Γιάννενα και στις Σέρρες, αυτό είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι θα αντιμετωπισθεί μετά τις σημερινές ανακοινώσεις, αλλά και πάλι έχουν χαθεί κρίσιμες ώρες, τι σημαίνει θα εφαρμόσω lockdown από την Τρίτη; Δηλαδή, αυτές τις 70 80 ώρες δεν είναι κρίσιμες; Αυτό είναι ένα πράγμα το οποίο το αναρωτιούνται όλοι οι συμπολίτες μας, όταν τον άλλον του λες ότι θα πάρω μέτρα, αλλά θα τα πάρω μετά από τέσσερις μέρες, δυστυχώς αυτές τις τέσσερις μέρες μπορεί να έχουμε συμπεριφορές που εντείνουν το πρόβλημα». 

«Η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να πάρει μέτρα σε μία σειρά πολύ κρίσιμων δεδομένων ακόμα, κυρίως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.»

Η σημασία των περισσότερων και δωρεάν τεστ.

«Χρειάζεται να γίνονται Rapid Τest σαν αυτά τα οποία έχουν γίνει την τελευταία εβδομάδα και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, σε πολίτες σε συγκεκριμένα σημεία που κρίνονται από τους επιστήμονες ότι έχουν υψηλό κίνδυνο, το οποίο έχει χαρακτήρα της τυχαιότητας, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αντιμετωπίσει και μία σειρά ζητημάτων. Επίσης χρειάζονται και εβδομαδιαία τεστ στους χώρους υψηλού κινδύνου. Αναφέρομαι στους υγειονομικούς, τα γηροκομεία της χώρας, σε μία σειρά από μέρη, στα οποία η πιθανότητα να ασθενήσει κάποιος μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην υγεία. Βλέπετε ότι μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ότι σε μία σειρά νοσοκομείων δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν οι υγειονομικοί. Αυτό αποτελεί κρίση και την κρίση αυτή θα κληθούμε να την αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες σε πολύ μεγαλύτερη ένταση. Ταυτόχρονα, χρειάζεται μέριμνα για την διατίμηση στην τιμή των τεστ και η κάλυψη του κόστους από τον ΕΟΠΠΥ. Το λέω αυτό, διότι για μία τετραμελή οικογένεια η οποία χρειάζεται να κάνει τεστ, μπορεί αυτό να σημαίνει μισό μηνιάτικο, κόστος που δεν μπορεί να το επωμιστεί κάθε ελληνική οικογένεια. Άρα, σε αυτή τη περίπτωση οφείλουμε με συνταγογράφηση να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τα τεστ και αυτό να είναι και ένα κίνητρο, αν θέλετε, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να κάνουν το τεστ».

Να στηριχθεί η μεσαία τάξη.

«Η Ελλάδα μετά την δεκαετή κρίση χρέους έχει να αντιμετωπίσει και αυτή την πολύ μεγάλη ύφεση η οποία έχει να κάνει με τον κορονοϊό και η κυβέρνηση παρουσίασε στο σχέδιο του προϋπολογισμού κάποια νούμερα τα οποία ήδη ο ένας μετά τον άλλον, οι ειδικοί, αλλά και κάποιοι υπουργοί, έχουν αρχίσει και αμφισβητούν. Θυμίζω ότι πριν από λίγες μέρες ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι πιθανότατα λόγω της κρίσης δεν θα πιάσουμε τα νούμερα τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Χρειάζεται λοιπόν ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο ενίσχυσης της μεσαίας τάξης. Χρειάζεται 100% μισθολογική κάλυψη των εργαζομένων μέχρι 1.000 ευρώ, οι οποίοι θα βγουν σε αναστολή, χρειάζεται επίδομα για κάθε άνεργο και χρειάζεται προφανώς και στήριξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και αγροτών, διότι δεν γίνεται διαφορετικά. Όλο αυτό είναι κάτι το οποίο προφανώς έχει κόστος, προφανώς δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, αλλά η κυβέρνηση δια του αρμοδίου κ. Σταϊκούρα είχε ανακοινώσει πριν από περίπου ένα μήνα ότι είναι έτοιμη και για δεύτερο lockdown. Επομένως, εδώ τώρα που υπάρχει η ανάγκη στήριξης των συμπολιτών μας, τώρα λοιπόν πρέπει να δοθούν χρήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι να έρχεται η κυβέρνηση να παίρνει χρήματα ή να παίρνει τις επιχειρήσεις από τους συμπολίτες μας κατά τον τρόπο με τον οποίο το κάνει μέσω του πτωχευτικού».


Πηγή