Παναγιώτης Βλάχος: «Λάθη της Κυβέρνησης οδηγησαν στο δεύτερο lockdown»

Συνέντευξη στην εφημερίδα “στο Καρφί του Σαββατοκύριακου” και το δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια, έδωσε ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος. Στη συνέντευξη σχολιάζει την απόφαση της Κυβέρνησης για το lockdown, τις συνέπειες αυτού για την εργασία και την οικονομία, τη στάση των “απείθαρχων” κατά των περιοριστικών μέτρων, το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ. Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης.

Πώς κρίνετε την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα δεύτερο γενικό lockdown; Θα μπορούσε να το είχε αποφύγει;

Λοκντάουν σημαίνει σχεδόν “λευκή πετσέτα” για την Πολιτεία. Είναι η απόφαση που ανάμεσα στη βιολογική και την οικονομική επιβίωση, επιλέγει την πρώτη, αφού δεν κατάφερε να εξισορροπήσει τη λειτουργία και των δύο. Εδώ λοιπόν που φτάσαμε, ήταν αναπόφευκτο, αλλά όχι μοιραίο. Υπήρξαν κενά και λάθη στο άνοιγμα του τουρισμού, στη λειτουργία της καθημερινότητας, των σχολείων, των μέσων μεταφοράς, των νοσοκομείων. Άργησαν να κάνουν μαζικά τεστ και παραμένουμε ουραγοί στην Ευρώπη. Οι ΜΕΘ αυξάνονται με το σταγονόμετρο, ενώ αποφάσισαν τελικά στο “και πέντε” να εντάξουν τον ιδιωτικό τομέα στο σύστημα. Στη Θεσσαλονίκη οι ειδικοί αναφέρουν ότι η καραντίνα έπρεπε να αποφασιστεί 10 μέρες νωρίτερα. Τώρα είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να κλειστούμε ξανά μέσα, με ο,τι συνεπάγεται αυτό για την οικονομία, τις σχέσεις, την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Τι είδους «τραύματα» εκτιμάτε ότι θα αφήσει το νέο lockdown, τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στους ίδιους τους εργαζόμενους;

Ξημερώνει μια νέα πραγματικότητα, που θα έχει νικητές και χαμένους.  Η εργασία γίνεται πιο ευέλικτη, η αξία της μικραίνει, όλο και περισσότεροι εξαρτώνται από επιδόματα φτώχειας. Η ελληνική αγορά εργασίας είχε ήδη εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλόμισθους και επισφαλείς, τώρα φοβάμαι ότι αυτό θα γίνει ο κανόνας, αφού το λιανεμπόριο, ο τουρισμός, η ψυχαγωγία, ο πολιτισμός, η εστίαση είναι στο καναβάτσο. Οι μικρομεσαίοι δεν μπορούν να ψηφιοποιηθούν ή να μεταμορφωθούν μέσα σε μια νύχτα, είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας. Οι υποχρεώσεις κάποια στιγμή θα γίνουν ασήκωτες, τα λουκέτα θα αυξηθούν, η ύφεση θα πέσει στις πλάτες πάλι των ίδιων, που πλήρωσαν το μάρμαρο της προηγούμενης. Φοβάμαι μια νέα αναδιανομή προς τα πάνω, μια νέα γενιά ανέργων και εργαζόμενων φτωχών. Το δίλημα θα είναι “δουλειά με λίγα ή ανεργία”; Ο μόνος τρόπος να συγκρατηθεί όλο αυτό είναι η χρηματοδότηση, νέοι θεσμοί και η ψυχολογία. Κινητοποίηση δηλαδή των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης και των  37 δις ταμειακών διαθέσιμων της Κυβέρνησης, δημόσιες επενδύσεις με κοινωνική μέριμνα για άνεργους, γυναίκες και ευάλωτους, γρήγορα καλά νέα για εμβολιασμό μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ποια είναι η γνώμη σας για τους “απείθαρχους” της πανδημίας;

Αφενός υπάρχει μαζική παραπληροφόρηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Διαδίκτυο αφετέρου κόπωση και δυσανεξία όλο και περισσότερων πολιτών στις συνθήκες μιας νέας καραντίνας. Η αλήθεια είναι είναι ότι η κλεισούρα έχει παρενέργειες και στην τσέπη και στην ψυχολογία. Δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση. Από την άλλη δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, τουλάχιστον όπως τα κατάφερε η σημερινή Κυβέρνηση, από το να κάνουμε υπομονή και να συμφιλιωθούμε με αυτήν τη δύσκολη καθημερινότητα. Αλίμονο αν διχαστούμε ξανά. Γι’ αυτό και είναι φάουλ του Πρωθυπουργού να μιλά για “ψεκασμένους”. Δεν υπάρχουν ψεκασμένοι πολίτες, υπάρχουν όμως ψεκασμένες θεωρίες ή απόψεις που χρειάζεται να τις πολεμάμε με πειθώ και στοιχεία, όχι με την απαξίωση ή το ποινικό δίκαιο.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η εκλογή του Τζο Μπάιντεν; Πόσο μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών;

Ένας μισαλλόδοξος, ακροδεξιός ηγέτης λιγότερος – και μάλιστα στον προεδρικό θώκο της υπερδύναμης του πλανήτη – είναι καλά νέα για την διχασμένη αμερικανική κοινωνία και την ανθρωπότητα. Η προεδρία Μπάιντεν σίγουρα θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τη συνεργασία με την Ευρώπη, να αποφύγει μια σύρραξη με το Ιράν, να αναθεωρήσει τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, να ενδυναμώσει το ΝΑΤΟ, ενδεχομένως να εντάξει στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής την Κίνα. Δεν πιστεύω ότι θα δούμε θεαματικές αλλαγές, αλλά σίγουρα μια μεγαλύτερη αφοσίωση στην απομείωση των εντάσεων, στη διεθνή συνεργασία, στην επανασυσπείρωση του δυτικού κόσμου για κοινά ζητήματα, όπως το προσφυγικό, η κλιματική κρίση, η τρομοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύω ότι η Τουρκία θα αναγκαστεί να αναδιπλωθεί και να αναθεωρήσει τη στάση της προς τη Δύση και κατ’ επέκταση και την Ελλάδα. Ο νέος Πρόεδρος εξάλλου, γνωρίζει καλά τα ελληνο-τουρκικά και έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να εκταμιευτεί η κρίσιμη βοήθεια από το ΔΝΤ στην Ελλάδα το 2010, όταν το συντηρητικό κατεστημένο των Μέρκελ-Σαρκοζί μας είχε αφήσει στην τύχη μας.

Το Κίνημα Αλλαγής τι πρέπει να κάνει για να γυρίσει το παιχνίδι και να ανατρέψει τους συσχετισμούς στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς;

Είμαι πεπεισμένος ότι πια είμαστε στο σωστό δρόμο. Κάνουμε δομική αντιπολίτευση, προτείνουμε, ανοίγουμε ζητήματα με μεγαλύτερη ένταση και βάθος, αναμετριόμαστε καθημερινά με τον φυσικό ιδεολογικό μας αντίπαλο, τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς βέβαια να χαριζόμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι εύκολη όμως η αποστολή μας ούτε ζούμε σε κανονικούς καιρούς. Υπάρχει φόβος και ανασφάλεια, η Κυβέρνηση μονοπωλεί σχεδόν την ενημέρωση και όπου ζορίζεται επιλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλο, γιατί βολεύεται από την άνοστη αντιπολίτευσή του. Σημασία έχει όμως να κοιτάς ψηλά, για να φτάσεις ψηλά. Με σκληρή δουλειά, ενότητα, τις αξίες μας και συνέπεια.


Πηγή