Να αποσυρθούν οι κατηγορίες – Να ακυρωθούν τα πρόστιμα

Όπως είναι γνωστό, την Τετάρτη 25/11/2020, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και παραμονή της 24ωρης πανεργατικής απεργίας , η αστυνομία προέβη σε όργιο αυθαίρετων προσαγωγών – συλλήψεων φεμινιστριών αγωνιστριών και αγωνιστών, που είναι μέλη πολιτικών οργανώσεων, εκλεγμένες συνδικαλίστριες και συνδικαλιστές, ακτιβίστριες και ακτιβιστές. Πρόκειται για τα μέλη της «Συνέλευσης 8 Μάρτη», Κατερίνα Γιαννούλια (μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΓΕΔΥ μέλος της Γραμματείας Ισότητας της ΑΔΕΔΥ, αναπληρωματικό μέλος της ΕΕΔΑ), Μαρία Μπόλαρη (πρώην βουλεύτρια Α’ Αθήνας, ιδ. Υπάλληλος), Σοφία Δερμετζόγλου (μέλος της Επιτροπής στήριξης Προσφύγων Λαυρίου), Σαπφώ Διαμαντοπούλου (ιδιωτική υπάλληλος-φιλόλογος), Δέσποινα Παρασκευά – Βελουδογιάννη (εργαζόμενη στο Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, υποψήφια διδακτόρισσα κοινωνικής θεωρίας), Κατερίνα Καλλέργη (φοιτήτρια ΠΕΚΙ Παντείου, άνεργη ηθοποιός) και την Κατερίνα Σεργίδου (υποψήφια διδακτόρισσα Σπουδών Φύλου και Φεμινισμού Πάντειο Πανεπιστήμιο / Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων), τη Σίσσυ Βωβού από το «Μωβ», την Δήμητρα Σιαηλή (μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών), τα μέλη της Συνέλευσης Φεμινιστικών και Εργατικών Συλλογικοτήτων, Χρυσούλα Μονιάκη (μέλος Δ.Σ, Πανελληνίου συλλόγου υπαλλήλων ΕΛΣΤΑΤ, μέλος γραμματείας ισότητας της ΑΔΕΔΥ), Κώστα Βουρεκά (μέλος της Αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας ένωσης αρχιτεκτόνων και της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ,) και Χριστίνη Δέση – Λούκα (μέλος του σωματείου μισθωτών τεχνικών), καθώς και τον Θανάση Κούρκουλα (εκπαιδευτικός, μέλος της Γ ΕΛΜΕ Αθήνας, συντονιστής κίνησης «Απελάστε τον ρατσισμό») και την Έλενα Παπαγεωργίου (οπτικός, συντονίστρια του κυριακάτικου σχολείου μεταναστών). Επιπλέον, στους 11 πρώτους από τις/τους παραπάνω επιβλήθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σχηματίστηκε και δικογραφία εναντίον τους. Οι αγωνίστριες και οι αγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωπες και αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και προσήχθησαν στο ΑΤ Συντάγματος, επειδή διαδήλωναν κατά της έμφυλης βίας, με πανό και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών.

Θεωρούμε ότι η ΑΔΕΔΥ πρέπει να απαιτήσει την παρέμβαση των υπουργών Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να αποσυρθούν οι κατηγορίες και να ακυρωθούν τα επιβληθέντα πρόστιμα. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι η ΑΔΕΔΥ πρέπει να αναλάβει το οικονομικό κόστος της νομικής στήριξης των μελών της.

Υπενθυμίζουμε επίσης, την υποχρέωση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ να εκδώσει έστω και τώρα ανακοίνωση με την οποία να καταγγέλλει την κρατική τρομοκρατία και καταστολή καθώς και τις δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές που έγιναν την 17η Νοέμβρη , 47η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η ΑΔΕΔΥ οφείλει να απαιτήσει το σταμάτημα των ποινικών διώξεων και την ακύρωση των προστίμων που επιβλήθηκαν εκείνη την μέρα στους διαδηλωτές. Υπενθυμίζουμε ότι στον συνάδελφό μας Ηλία Σμήλιο , γραμματέα του Δ.Σ. του Ζ συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θες./νίκης και πρώην μέλος του γενικού συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ επιβλήθηκε εξοντωτικό πρόστιμο , ύψους 3000€.

Θεωρούμε, τέλος, απαραίτητο να καταγγελθεί το όργιο καταστολής και κρατικού αυταρχισμού, που στόχο έχει να τρομοκρατήσει τις αγωνιζόμενες γυναίκες που παλεύουν για να εκλείψει η εκμετάλλευση και καταπίεση των γυναικών και να σταματήσει η κακοποίηση (που αυξήθηκε στον καιρό της πανδημίας), όπως και τις εργαζόμενες-εργαζόμενους και τον λαό, που αγωνίζεται ενάντια στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και για την υπεράσπιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων απέναντι στην εγκληματική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΣΤΟ Γ.Σ. ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Βάσω Αμπελογιάννη

Μάριος Κρητικός

Άκης Σωτηρόπουλος

Γιώργος Χαρίσης


Πηγή