Μιχάλης Κατρίνης: «Τελικά τι έχει πετύχει αυτή η κυβέρνηση; Ο “μύθος των αρίστων” καταρρέει κάθε μέρα που περνά»

Άρθρο του Μιχάλη Κατρίνη, Βουλευτής Ηλείας και Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»:

Η αντιμετώπιση της πανδημίας, για την οποία η επιτυχία ήταν τελικά μόνο επικοινωνιακή, είναι όχι απλά ανεπαρκής, αλλά και επικίνδυνη. Ο κορωνοϊός δυστυχώς προελαύνει και παίρνει ζωές συνανθρώπων μας, με τη ζημιά στην οικονομία να είναι ανυπολόγιστη. Ενώ όλοι γνωρίζαμε για το επικείμενο δεύτερο κύμα και η κυβέρνηση είχε αρκετούς μήνες να προετοιμαστεί, αυτή αρκέστηκε να περιαυτολογεί για τη «συγκλονιστική» επιτυχία του πρώτου ολικού lockdown. Επιπλέον, αναζήτησε τον ένοχο στους νέους, τις πλατείες και τους εν γένει ‘’απείθαρχους πολίτες’’ της χώρας. Αποφάσισε όμως ότι ο ιός δεν διασπείρεται στα ασφυκτικά γεμάτα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους χώρους λατρείας.

Τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης επίσης αποδείχθηκαν προπέτασμα καπνού για την πραγματική κατάσταση. Οι μικρές επιχειρήσεις έμειναν εκτός χρηματοδότησης, ενώ τα εγγυημένα δάνεια των τραπεζών κατέληξαν σε πολύ λίγους. Με το δεύτερο lockdown σε εξέλιξη, είναι μαθηματικά δεδομένο ότι χιλιάδες επιχειρηματίες και εργαζόμενοι θα πληγούν.

Παρόλα αυτά, 20 ημέρες πριν η κυβέρνηση προέβλεπε ότι το 2021 δε θα χρειαστεί να ενισχύσει την αγορά με επιστρεπτέα προκαταβολή ούτε θα παρατείνει τα επιδόματα ανεργίας, αφού όλα θα εξομαλύνονταν…ως δια μαγείας!

Πίσω από τα δάνεια η κυβέρνηση βλέπει μόνο αριθμούς αντί για ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους ή βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και εμπόρους που έχουν μειωμένους τζίρους κατά 70-80%. Έτσι, φέρνει ένα δυσβάσταχτο για επαγγελματίες και δανειολήπτες πτωχευτικό νόμο σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία.

Τουλάχιστον η κυβέρνηση έχει να πανηγυρίζει για την καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής. Μόνο που η νίκη αυτή ήταν της δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησης. Εκτός αν έχω καταλάβει λάθος και δεν υπάρχει διαχωρισμός εξουσιών. Βέβαια, πολλά από τα στελέχη και υποστηρικτές της συντηρητικής παράταξης έσπευσαν να τσουβαλιάσουν τα πάντα κάτω από την ομπρέλα της θεωρίας των δυο άκρων.

Ήταν οι ίδιοι που πανηγύριζαν για την ‘’κατάργηση του ασύλου’’ και τα πανεπιστήμια που θα καθάριζαν άμεσα από ταραχοποιά στοιχεία, απλά γιατί 158 βουλευτές της ΝΔ και 10 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης ψήφισαν το σχετικό νόμο 1 χρόνο πριν. Δυστυχώς, τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια σε Πολυτεχνείο και ΑΣΟΕΕ, διέψευσαν τις προσδοκίες όσων πίστευαν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έδινε μαγική λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα.

Όλοι, βέβαια, ελπίζουμε να βρεθεί η βούληση να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι θρασύδειλοι «επαναστάτες με τις κουκούλες» που τραμπουκίζουν στα δημόσια πανεπιστήμια. Προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και όλους όσοι πιστεύουμε στο δημόσιο Πανεπιστήμιο και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

Ενδεικτική της παλινωδίας της κυβέρνησης, η προ δύο εβδομάδων απόφαση για επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα, αναλύοντας την ασφάλεια της απόφασης με τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να την υπεραμύνονται σε όλα τα ΜΜΕ και τα social media. Η -σωστή- αναίρεση της απόφασης ήρθε από τον Πρωθυπουργό την επομένη, με τα ίδια στελέχη να κάνουν στροφή 180 μοιρών.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους και να σταματήσουν να επιχειρούν επικοινωνιακές μάχες που πρέπει να κερδηθούν. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ασυνεννοησία και ερασιτεχνισμό στους χειρισμούς. Δυστυχώς για όλους μας, είναι πραγματικά ζήτημα ζωής και θανάτου και πρέπει να αντιμετωπιστεί αναλόγως.


Πηγή