Μιχάλης Κατρίνης: «Η αδράνεια της κυβέρνησης μετατρέπει την οικονομία σε “μεγάλο ασθενή” του κορωνοϊού»

Συνέντευξη Μιχάλη Κατρίνη, Βουλευτή Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής, στο site «indicator.gr» και τον Νίκο Κοσμόπουλο:

Πως κρίνετε τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση; Τι διαφορετικό θα κάνατε αν κυβερνούσε το Κίνημα Αλλαγής;

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την έξαρση της πανδημίας είναι πλέον εμφανείς και δε δικαιολογούνται πλέον στους πολίτες, όσα  επικοινωνιακά τεχνάσματα και αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση. Η χώρα βρέθηκε απροετοίμαστη μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση πέρασε ένα κλίμα εφησυχασμού και χαλαρότητας στους πολίτες, άνοιξε τον τουρισμό χωρίς test για όσους εισέρχονταν στη χώρα, ενώ δεν έκανε εκτεταμένα δειγματοληπτικά test για να αντιληφθεί, εγκαίρως, το μέγεθος της διασποράς του επιδημιολογικού φορτίου. Άφησε ανεκμετάλλευτο το χρόνο από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο και δεν  ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας, ούτε καν αξιοποίησε τις δωρεές ιδιωτών σε κλίνες ΜΕΘ ώστε να τις αναπτύξει και να τις στελεχώσει! Όλα, σχεδόν, έγιναν μετά την ανακοίνωση του lockdown! Και το lockdown έγινε με μεγάλη καθυστέρηση και αφού πλέον η κατάσταση είχε ξεφύγει.

 Νομίζω ότι όλα αυτά που επισημαίνω, δίνουν την απάντηση στο τι θα έπρεπε να έχει γίνει. Ακόμα όμως και τώρα βλέπουμε την κυβέρνηση να προσπαθεί να κάνει τεχνητές ενέσεις αισιοδοξίας , να κατασκευάζει ‘’ευχάριστες ειδήσεις’’ και να μιλά για άνοιγμα της αγοράς και της εστίασης ενώ μετράμε 100 νεκρούς την ημέρα. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκάθαρη θέση: η άρση του lockdown, στο σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα, πρέπει να γίνει με απόλυτη ασφάλεια. Να το καθορίσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και η προστασία της υγείας των πολιτών και όχι οι επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης.

Θεωρείτε ότι τα επαναλαμβανόμενα lockdown θα φέρουν το τελειωτικό χτύπημα στην οικονομία; Πως θα μπορούσαμε να αποφύγουμε ένα τέτοιο δυσάρεστο γεγονός – σχέδιο έως ότου έρθει το εμβόλιο;

Είναι απορίας άξιο γιατί η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε το μοντέλο που είχε αποδεχθεί στην πρώτη φάση της πανδημίας: να υιοθετεί τις εισηγήσεις των ειδικών. Το στοίχημα χάθηκε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τότε έπρεπε να έχει προετοιμαστεί η χώρα, τότε έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα που θα απέτρεπαν αυτό το οποίο ζούμε σήμερα και οδήγησε σε lockdown. Ο στόχος πλέον πρέπει να είναι να ελέγξουμε και να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο και σταδιακά και με μεγάλη προσοχή να προχωρήσουμε στο άνοιγμα της οικονομίας. Είναι δεδομένο όμως ότι υπάρχουν τρομακτικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, το μέγεθος τους θα φανεί όταν απομακρυνθεί ο φόβος του κορονοϊού και όταν έρθει η ώρα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Και η κυβέρνηση δείχνει να μην το έχει αντιληφθεί ή να μην έχει σταθμίσει τις επιπτώσεις

H οικονομία έχει ήδη λαβωθεί από την υγειονομική κρίση, με αποτέλεσμα ο εμπορικός κόσμος να ζητά κούρεμα χρεών. Πόσο εφικτό είναι αυτό κατά τη γνώμη σας; Θα δούμε από το Κίνημα Αλλαγής κάποια πρόταση προς τη κυβέρνηση σχετικά με το παραπάνω αίτημα του εμπορικού κόσμου;

Η κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αυτή την περίοδο, και αυτό είναι η έλλειψη ρευστότητας.  Τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε η ΓΣΕΒΕΕ, επιβεβαιώνουν ότι η έλλειψη ρευστότητας είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 8 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με  κίνδυνο κάποιες από αυτές να κλείσουν.  Εμείς προτείναμε να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι της επιστρεπτέας προκαταβολής στα 4 δις (από 1,7 που εξήγγειλε η κυβέρνηση για Νοέμβριο-Δεκέμβριο) που είναι και το μοναδικό μέτρο που έφτασε στην πραγματική οικονομία, ενώ θα πρέπει για όλες τις φάσεις της επιστρεπτέας το 50% των χρημάτων να μην επιστραφεί.

Τα εργαλεία ρευστότητας μέσω των τραπεζών (ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας) έφτασαν μόλις σε 18.000 επιχειρήσεις ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο ως 100.000 το χρόνο πήραν το 2,4% των χρημάτων!. Θεωρώ επίσης δεδομένο ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων 120 δόσεων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν όλοι στις υποχρεώσεις τους, ενώ θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ο ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός, να επεκταθεί η μείωση ενοικίου και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των υφιστάμενων θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος Απριλίου.

Ό, τι θεωρεί ότι γλιτώνει τώρα η κυβέρνηση, θα αναγκαστεί να το δώσει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Και πολύ φοβάμαι ότι θα είναι για επιδόματα ανεργίας επιχειρήσεων που θα κλείσουν και εργαζόμενων που θα χάσουν τη δουλειά τους. Το ιδιωτικό χρέος είναι μη διαχειρίσιμο για τη μεγάλη πλειοψηφία επιχειρήσεων, επαγγελματιών και πολιτών. Η σχετική συζήτηση (για μερικό κούρεμα) έχει ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι μια λαϊκιστική προσέγγιση, όπως θα βιαστούν να που κάποιοι, οι οποίοι μάλλον δεν αντιλαμβάνονται τι γίνεται στην αγορά. Είναι προτιμότερο αυτό να γίνει τώρα παρά αργότερα όταν θα έχουν εκτοξευθεί όχι μόνο τα χρέη αλλά ο αριθμός των οφειλετών.

Θα ήθελα τη γνώμη σας για το σχέδιο που παρουσιάστηκε για τα 32 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Μπορεί η Ελλάδα με βάση το περιεχόμενο αυτού του σχεδίου, να γίνει ελκυστικότερη στις ξένες επενδύσεις;

Το σχέδιο Πισσαρίδη δεν συντάχθηκε με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, θα έλεγα ότι υπαγορεύθηκε από τις ανάγκες άλλων, εντός και εκτός της χώρας. Περιγράφει τα προβλήματα χωρίς να οδηγεί σε ρεαλιστικές λύσεις. Η κυβέρνηση, υιοθετώντας αυτό το σχέδιο, επιχειρεί ένα βίαιο μετασχηματισμό της δομής της ελληνικής οικονομίας, θέλει να εξαφανίσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ως ‘’φυσική εξέλιξη’’, χωρίς να απαντά στο ερώτημα πως θα απορροφηθούν στην αγορά εργασίας όσοι κλείσουν τα μαγαζιά τους ή πως η πολιτεία θα εξασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση στο συνταξιοδοτικό καθεστώς. Και αυτό γιατί η κρίση του κορωνοϊού αλλάζει ραγδαία τη μορφή και τις σχέσεις εργασίας, εις βάρος όσων δεν είναι τεχνολογικά ανταγωνιστικοί.

Οι πόροι όμως του Ταμείου Ανάπτυξης πρέπει να κατευθυνθούν στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου ανασυγκρότησης της χώρας, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, τον ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό της οικονομίας που-από επιλογή καθίσταται μονόδρομος-, την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα της επιχειρηματικότητας στις διεθνείς αλυσίδες αξίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και όχι απασχόλησης. Γιατί στη χώρα- και σε αυτό το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να πρωτοστατήσει- πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να μιλάμε για θέσεις απασχόλησης και να διεκδικούμε θέσεις εργασίας.

Στόχος μας, ως Κίνημα Αλλαγής, είναι η στήριξη και ο μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ενίσχυση της μεταποίησης-βιομηχανίας και του πρωτογενούς τομέα, η χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας, ένα ανθεκτικό μοντέλο τουρισμού, σύγχρονες υποδομές και σύστημα παιδείας ανταγωνιστικό διεθνώς.

-Ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει ανάπτυξη 4,8%.  Είναι ρεαλιστικός ο στόχος αυτός;

Η ίδια η κυβέρνηση είναι πολλαπλώς εκτεθειμένη, πριν από 45 μέρες παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού προέβλεπε ανάπτυξη 7,5%, μέσα σε λίγες μέρες αναθεώρησε αυτή την εκτίμηση προς τα κάτω, τη μείωσε στο 4,8%. Και είναι εκτεθειμένη γιατί έκανε προβλέψεις χωρίς να υπολογίζει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενδεικτικό του πόσο ‘’καλά προετοιμασμένη’’ ήταν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Την αδράνεια και την αστοχία αυτή, δυστυχώς, την πληρώνουμε τώρα και υγειονομικά και οικονομικά.

Η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει περισσότερα έσοδα το 2021 σε σχέση με φέτος, όταν αυτά θα προκύψουν επί μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα χαμηλότερα δηλωθέντα εισοδήματα της τελευταίας 15ετίας! Σταϊκούρας- Σκυλακάκης θα πρέπει να πάρουν Νόμπελ Οικονομίας αν το πετύχουν αυτό.

Απόδειξη του ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εκτός πραγματικότητας είναι το γεγονός ότι φιλοδοξεί να εισπράξει το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021 περισσότερα έσοδα από ότι το αντίστοιχο περυσινό δίμηνο! Και αυτό, ενώ η αγορά είναι κλειστή, είναι άγνωστο πότε θα ανοίξει, ενώ μέχρι τέλος του 2020 πρέπει να πληρωθούν 3,5 δις ευρώ σε ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και τέλη κυκλοφορίας από εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας και επαγγελματίες με κλειστά μαγαζιά!

H επεξεργασία του προϋπολογισμού για το 2021 άρχισε με τον γενικό εισηγητή της ΝΔ, κο Μπάμπη Παπαδημητρίου να καλεί σε υπερψήφισή του. Ποια αντίδραση θα πρέπει να αναμένεται εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής;

Το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό γιατί εκτός του ότι δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και στόχευση, οι εκτιμήσεις του για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι εκτός πραγματικότητας. Είναι ένας προϋπολογισμός ανεφάρμοστος και θα αποτύχει, εις βάρος όλης της ελληνικής κοινωνίας.

-Πως σχολιάζετε το πρόσφατο άρθρο στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον τίτλο: Μ. Κατρίνης: Ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη; 

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έχει προχωρήσει αναίτια και επί προσωπικού σε μια επίθεση εναντίον μου, με  ένα κείμενο γεμάτο υπαινιγμούς, ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αξίζει να απαντηθούν. Πιθανότατα, δεν κατανόησε το περιεχόμενο των όσων γράφω ή έψαχνε, απλά, αφορμή για δημοσιότητα. Ευτυχώς για όλους μας, υπάρχει απεριόριστη πρόσβαση στην πληροφορία, τα ιστορικά στοιχεία και την πορεία του καθενός. Και είναι σίγουρο ότι το άσπρο δε γίνεται μαύρο, απλά επειδή κάποιος το φωνάζει δυνατά. 


Πηγή