Mανώλης Όθωνας: «Η Κυβέρνηση ομολογεί ότι συνεργούσε επί 8 μήνες σε αισχροκέρδεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με τα τεστ»

Συνέντευξη Μανώλη Όθωνα, μέλους Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου και Δ/ντή Πολιτικού Γραφείου Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Από τις Έξι» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Ιωάννη Πιτταρά:

– Για την καταγραφή των κρουσμάτων και την κριτική για την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας. Εσείς λέτε ότι το Μαξίμου αναζητά εξιλαστήριο θύμα.

Το θέμα για το σύστημα καταγραφής όπως το τηρεί ο ΕΟΔΥ  είναι προφανές ότι προέκυψε από διαρροή από το Μαξίμου αφού η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και η συγκεκριμένη γνωστή δημοσιογράφος που υπογράφει το κείμενο, αναφέρεται και παραπέμπει σε πηγές πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό. Πρόκειται για διαρροή για να «δείξει» σε συγκεκριμένους φορείς και πρόσωπα ευθύνες από την στιγμή που το πράγμα έχει στραβώσει και που ενδεχομένως προκύψουν θέματα.

-Εσείς που εστιάζετε την κριτική σας;

Το ζήτημα όμως για εμάς και η όποια κριτική, δεν είναι για απόδοση αυτή την στιγμή ευθυνών ή για μικροκομματικό παιχνίδι. Είναι για να δούμε όσο προλαβαίνουμε τι μπορεί να διορθωθεί, γιατί ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη και οποιαδήποτε διορθωτική παρέμβαση θα σώσει ζωές. Θα περιοριστώ σε 2 επισημάνσεις επιγραμματικά που θεωρούμε πάρα πολύ σοβαρές. Η πρώτη είναι ότι όλο το διάστημα του 2ου κύματος από το Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, τα ορφανά κρούσματα ποσοστιαία κυμαίνονται στο 70% – 80% του συνόλου. Όπως αντιλαμβάνεται και κάποιος που είναι μη ειδικός, με 80% ορφανά κρούσματα, ιχνηλάτηση και  περιορισμός της διασποράς, δεν μπορεί να γίνει. Αυτό όμως σχετίζεται άμεσα με τον αριθμό και την διαδικασία των τεστ. Εδώ προκύπτει το δεύτερο ζήτημα. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Κυβέρνησης θα υπάρξει άμεσα  νομοθετική ρύθμιση για διατίμηση των τεστ. Ανάγκη επιβεβλημένη που όμως εμείς έχουμε αναδείξει ήδη από τις  14 Μαρτίου 2020, με προσωπική δήλωση  της Φώφης Γεννηματά και έχει επαναληφθεί, δεκάδες φορές όλους αυτούς του μήνες. Τα στοιχεία λένε τα εξής. Το κόστος του rapid test είναι 5€ με 7€ με μέση τιμή πώλησης στα 50€. Στο μοριακό τεστ, το κόστος είναι 15€ – 20€, με μέση τιμή πώλησης σήμερα στα 80€ με 100€ και όπως ξέρουν όλοι όσοι τα χρειάστηκαν την Άνοιξη, τα πλήρωναν 200€ και 300€. Υπάρχουν λοιπόν δύο ζητήματα. Το ένα είναι ότι η Κυβέρνηση ουσιαστικά ομολογεί ότι συνεργούσε όλο αυτό το διάστημα σε αισχροκέρδεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Που ενώ  εμείς φωνάζαμε, ο κος Κοντοζαμάνης και ο κος Γεωργιάδης απαντούσαν ότι αυτό θα επιφέρει προκλητή ζήτηση και δεν είναι επιλογή της Κυβέρνησης. Τώρα ξαφνικά γίνεται επιλογή της Κυβέρνησης, αφού το κοντέρ μετρούσε επί  8 μήνες τόσα πολλά λεφτά για κάποιους τόσους λίγους. Το δεύτερο είναι πόσες εκατοντάδες χιλιάδες, περισσότερα τεστ θα μπορούσαν να έχουν γίνει αυτό το οκτάμηνο με εκλογικευμένες τις τιμές μέσα από μια παρέμβαση της πολιτείας, όχι με την έννοια του κρατισμού και του ελέγχου της οικονομίας αλλά της προστασίας της δημόσιας υγείας. Και πόσο θετική επίπτωση θα είχε αυτό στον έλεγχο της διασποράς του ιού.

-Για σχόλιο Βουλευτή ΝΔ κ. Λαζαρίδη « ότι μιλάμε με τον κ. Χατζησωκράτη αφού εμείς είμαστε τα 2 μεγάλα κόμματα, τι να κάνουμε »

Μήπως στην οπτική του κυρίου Λαζαρίδη εμείς περισσεύουμε και πρέπει να φύγουμε από τη μέση για να τους αφήσουμε μόνους με κ. Χατζησωκράτη και το ΣΥΡΙΖΑ που τους βολεύει να αντιπαρατίθενται; Τι λέει αυτή η θεωρία των «μεγάλων κομμάτων» ; 

Ότι  καταργείται η πολυφωνία και το δικαίωμα να ακούνε οι πολίτες την άποψη όλων των κομμάτων.

Να είναι περισσότερο προσεκτικός κος Λαζαρίδης γιατί, ειδικά σήμερα, συμπεριφέρεται  ως να αισθάνεται λίγο ιδιοκτήτης του καναλιού που μας φιλοξενεί και  υπερβαίνει τον ρόλο του ως φιλοξενούμενος.

-Με το lockdown τι βλέπετε ; Εσείς μιλάτε για σταδιακό άνοιγμα…

Ναι, λέμε ότι η χώρα δεν μπορεί να κλειστεί μέσα περιμένοντας το εμβόλιο. Προϋπόθεση όμως για να μη συμβεί αυτό χωρίς θύματα είναι το θέμα των μαζικών τεστ και της  σωστής ιχνηλάτησης να  διορθωθούν άμεσα. Γιατί μόνο έτσι θα  μπορούμε να μπούμε σε συγκεκριμένες περιοχές,  που σήμερα φαίνονται προς το παρόν να μην έχουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Αν μετά από μαζικά τεστ επιβεβαιωθεί αυτό, μπορούμε να ανοίγουν σταδιακά, στεγανοποιώντας τις ταυτόχρονα με πολύ αυστηρή απαγόρευση μετακινήσεων από και προς κόκκινες περιοχές.  Είναι στην ίδια κατεύθυνση η πρόταση μας με αυτό που συμπωματικά λίγες μέρες μετά από εμάς ο κ. Μόσιαλος αλλά και άλλοι επιστήμονες αρχίζουν να βάζουν σε δημόσια συζήτηση.

Με αυτόν τον αριθμό κρουσμάτων και αυτή την πίεση στις ΜΕΘ  δεν μπορεί η χώρα να συνεχίσει να κινείται  χωρίς σχέδιο, χωρίς μαζικά τεστ χωρίς αποτελεσματική ιχνηλάτηση που θα επιτρέψει το ασφαλές, κατά περιοχές, άνοιγμα. Εμείς θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε προτάσεις, που βέβαια είναι ανοιχτές, στην αξιολόγηση, στον εμπλουτισμό αλλά δεν μπορεί η Κυβέρνηση να κάνει ότι δε τις ακούει. Πρέπει να υπάρξει μια διόρθωση της πορείας γιατί είναι φανερό και αναγνωρίζεται πια και από τους ίδιους ότι υπήρξαν αστοχίες και λάθη. Να δούμε ποια ήταν αυτά, να δούμε πως μπορούν να υπάρξουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις για να ξεμπλοκάρουμε την κατάσταση και από τον υγειονομικό εφιάλτη αλλά και να προλάβουμε  την οικονομική και κοινωνική αποσάθρωση, η οποία θα οδηγήσει σε ερείπια που δε θα αναστηλώνονται στη συνέχεια.


Πηγή