Κυβέρνηση των “ολίγων” και στην ενέργεια: Καθολικό lockdown στην Ενεργειακή Δημοκρατία από τον κ. Χατζηδάκη

Ανακοίνωση του Τομέα Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής και του αρμόδιου Τομεάρχη Γιώργου Αρβανιτίδη

Ενημερωθήκαμε την Παρασκευή το απόγευμα, μέσα από δελτίο τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για μια… «Νέα δέσμη μέτρων μακράς πνοής και συνολικής ρύθμισης της αγοράς των ΑΠΕ». Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια δέσμη μέτρων που φέρνει το απόλυτο lockdown στις Ενεργειακές Κοινότητες και τους μικρομεσαίους παραγωγούς ΑΠΕ. Ο κ. Χατζηδάκης ναρκοθετεί την προσπάθεια επίτευξης των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της χώρας και δεν προωθεί τον εκδημοκρατισμό της ενέργειας, αλλά τον συγκεντρωτισμό των ΑΠΕ.

Το πρόβλημα της οικονομικής στήριξης του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) δεν αντιμετωπίζεται ορθολογικά και δίκαια. Το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ ήταν στρατηγική επιλογή του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να στηθεί το δήθεν success story της ΔΕΗ. Σήμερα καταλαβαίνουμε ότι το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ θα φορτωθεί τελικά στις πλάτες των μικρομεσαίων επενδυτών και των απλών καταναλωτών. Την ίδια στιγμή, οι «μεγάλοι παίκτες» του κλάδου αναιτιολόγητα και απροκάλυπτα απαλλάσσονται από την έκτακτη εισφορά. Για μία ακόμη φορά η Κυβέρνηση προσφέρει ασυλία στην επιχειρηματική ελίτ της χώρας «αποφασίζοντας και διατάσσοντας» μέτρα και καταστρατηγώντας κάθε έννοια ενεργειακής δημοκρατίας.

Τα δήθεν διαρθρωτικά μέτρα επιβεβαιώνουν επίσης την επιλογή να εξαλειφθούν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί ΑΠΕ και να χαριστεί όλος ο ηλεκτρικός χώρος της χώρας στα χέρια λίγων και εκλεκτών. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν τεκμηριώνονται από καμία μελέτη και δεν έχουν συνοχή.

Με την ΥΠΑ 26ης Μαρτίου 2020 (ΦΕΚ 1045/Β/26-3-2020) ο κ. Χατζηδάκης πανηγύριζε γιατί διαμορφώθηκε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τους μικρομεσαίους παραγωγούς ΑΠΕ ιδιώτες και Ενεργειακές Κοινότητες, δίδοντας τους σταθερές ταρίφες μέχρι και τον Απρίλιο του 2022, καλώντας τους να επενδύσουν στην Πράσινη Ενέργεια. Σήμερα, λίγους μόλις μήνες μετά, και ενώ περισσότεροι από 100.000 επενδυτές έχουν εμπλακεί σε διαδικασία αδειοδότησης περισσοτέρων από 7.000 έργων ΑΠΕ σε όλη την Ελλάδα, ανακοινώνει ο κ. Χατζηδάκης ότι αλλάζει το πλαίσιο με το οποίο θα εξεταστούν όλες οι κατατεθειμένες αιτήσεις στους Διαχειριστές. 

Η Κυβέρνηση παραδίδει πλέον οριστικά στα χέρια των λίγων και όχι των πολλών, την ενεργειακή μετάβαση και τους στόχους για το 2030 και 2050, που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα. Ουσιαστικά, με τη νέα δέσμη μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης, εν μέσω πανδημίας, βάζει ταφόπλακα σε έναν τόσο πολύτιμο θεσμό, όπως οι Ενεργειακές Κοινότητες, καθώς προχωρά σε διακρίσεις εις βάρος τους. 

Το Κίνημα Αλλαγής καλεί τον Υπουργό να πάρει πίσω την δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε και να δώσει χώρο και χρόνο για ουσιαστικό διάλογο.

Το Κίνημα Αλλαγής για να σωθεί την ύστατη αυτή ώρα ό,τι σώνεται από το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας, αλλά και για να υπάρξει πραγματικά δίκαιη λύση στο έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ με μόνιμους και σταθερούς κανόνες, ζητά:

– Να απαλειφθεί η εισφορά επί του τζίρου στους παραγωγούς ΑΠΕ.

– Να αυξηθεί η εισροή στον ΕΛΑΠΕ, μέσω της αύξησης του ποσοστού πώλησης δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων στο 85%.

– Να ενεργοποιηθεί η αγορά των εγγυήσεων προέλευσης.

– Να καλυφθεί το επιπλέον κόστος από τους Προμηθευτές Ενέργειας, που εμφανίζουν υπερκέρδη λόγω της μεγάλης διείσδυσης ΑΠΕ. 

– Να δημιουργηθεί μηχανισμός αντιστάθμισης για τη χρέωση των Προμηθευτών Ενέργειας, ο οποίος θα λειτουργεί ανεξάρτητα, με όρους αγοράς, χωρίς υπουργικές παρεμβάσεις και θα αποδίδει στον ΕΛΑΠΕ μέρος του οφέλους που έχουν οι Προμηθευτές από τη διείσδυση των ΑΠΕ. Αυτό θα αποτελεί μία στοιχειώδη επιστροφή της υπερκερδοφορίας των Προμηθευτών Ενέργειας, η οποία οφείλεται στη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ και τη μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος που αυτή συνεπάγεται.

– Να δημιουργηθούν μηχανισμοί που θα διασφαλίζουν τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ και δεν θα εξαρτώνται από τις διαθέσεις του εκάστοτε Υπουργού και τις πολιτικές ή προτεραιότητες που ο ίδιος θέτει.

Ζητάμε επίσης και προτείνουμε τα εξής:

1. Να εξεταστούν όλα τα εκκρεμή αιτήματα στους Διαχειριστές (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) που έχουν υποβληθεί έως 31/12/2020 με το σημερινό καθεστώς, ασχέτως του χρόνου που θα απαιτηθεί. Δεν μπορούν οι όροι να αλλάζουν αφού έχουν καταθέσει οι επενδυτές τα αιτήματά τους. Οι επενδυτές άλλωστε δεν ευθύνονται για την ταχύτητα εξέτασης των αιτημάτων τους από τους Διαχειριστές.

2. Να λάβει παράταση 3 μηνών, έως 1/4/2021, η εφαρμογή του νέου πλαισίου λειτουργίας των ΑΠΕ (Διαγωνισμοί και για τα μικρά έργα ΑΠΕ) προκειμένου να έχουν το περιθώριο οι επενδυτές που βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης αιτημάτων στους Διαχειριστές να το πράξουν, καθώς η όποια καθυστέρηση οφείλεται σε υπολειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών λόγω γενικευμένου lockdown εξαιτίας του COVID -19. 

3. Να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει καταστρατήγηση της διαδικασίας των διαγωνιστικών διαδικασιών στα μικρά έργα ιδιωτών και Ενεργειακών Κοινοτήτων, ώστε να έχουμε φαινόμενα μία μεγάλη εταιρεία να συμμετέχει με μεγάλο αριθμό μικρών έργων.


Πηγή