Η Κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης

Ανακοίνωση του Τομέα Δικαιοσύνης του Κινήματος Αλλαγής 

Η απρόσκοπτη, ασφαλής και πλήρης λειτουργία της Δικαιοσύνης, ειδικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αποτελεί θεμελιώδη ανάγκη και στοιχειώδη συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας σε ένα Κράτος Δικαίου. Οποιαδήποτε αναστολή λειτουργίας της Δικαιοσύνης, όπως και κάθε άλλης βασικής Πολιτειακής λειτουργίας, αποτελεί ομολογία αποτυχίας της Κυβέρνησης και του κράτους μας. Και αν τον Μάρτιο υπήρχε η «δικαιολογία» του αιφνιδιασμού, σήμερα δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για τους μοιραίους και άβουλους κυβερνώντες.

Είναι αυτονόητο επίσης ότι η Πολιτεία μας οφείλει να προστατεύσει τόσο τους πολίτες, όσο και τους συλλειτουργούς της Θέμιδος (Δικαστές, Δικηγόρους και Δικαστικούς Υπαλλήλους) απέναντι στην πανδημία. Δυστυχώς, εδώ και 6 μήνες η Κυβέρνηση αναπαύεται στις υποτιθέμενες «δάφνες» της διαχείρισης του πρώτου κύματος του ιού αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των ειδικών για το δεύτερο κύμα της Πανδημίας: Όχι μόνο δεν προετοίμασε το σύστημα Υγείας για τον κατακλυσμό που δέχεται αυτές τις ημέρες, αλλά δεν προετοιμάστηκε και σε κανένα άλλο πεδίο. Ειδικά ο χώρος της Δικαιοσύνης παρέμεινε εντελώς ανοχύρωτος και υπήρξε πρωτοφανής ολιγωρία στην προώθηση εκείνων των θεσμικών αλλαγών, με βασικότερη την καθιέρωση της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (e-justice), τις βάσεις της οποίας πρώτη έθεσε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μετά το 2010. Αν είχαν προωθηθεί εγκαίρως οι ψηφιακές λύσεις που εφαρμόζονται ήδη σε όλη την Ε.Ε. και που εγκαίρως είχαμε προτείνει, δεν θα υπήρχε σήμερα η ανάγκη αναστολής λειτουργίας των περισσότερων Δικαστηρίων, ούτε θα χρειαζόταν να προσέρχονται αυτοπροσώπως οι πολίτες και οι δικηγόροι για τις λίγες διαδικασίες που παραμένουν σε λειτουργία.

Πρέπει έστω και την ύστατη στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης να ανακαλύψει την αξία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, του e-mail και του internet, ώστε να στηρίξει και να ενισχύσει την πλήρη και ασφαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης. Ζητάμε, λοιπόν, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει την πλήρη και ασφαλή λειτουργία των Δικαστηρίων και των Υπηρεσιών τους, με τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας του Ε.Ο.Δ.Υ., με επαρκές προσωπικό και με λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας για εργαζόμενους και πολίτες.

Η Δικαιοσύνη πρέπει να προστατευθεί και να μείνει διαθέσιμη σε κάθε Πολίτη, όπως επιβάλλει το Κράτος Δικαίου.


Πηγή