Η αποχή στην Α΄ Αθήνας, από 97%-99%. Πανελλαδικά, στο 95%

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών «εκλογών» – παρωδία αναδεικνύουν έναν απόλυτο κι αδιαμφισβήτητο θριαμβευτή, τους εκπαιδευτικούς του δημόσιου σχολείου που κόντρα στα κελεύσματα, τις πιέσεις, τα διαρκή πραξικοπήματα και τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κ. Κεραμέως, του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης στην προσπάθειά τους να αλώσουν τις συλλογικές διαδικασίες του εκπαιδευτικού κινήματος και να επιβάλλουν σε όλη την κοινωνία την απόλυτη σιωπή, όρθωσαν το ανάστημά τους κι έδωσαν μέσω μιας συντριπτικής πλειοψηφίας βροντερή κι αποστομωτική απάντηση στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, που αν δεν είχε τόσο βαθιά καθεστωτική αντίληψη, θα είχε ήδη είχε παραιτηθεί.

Αποτελούν μια θριαμβευτική νίκη όλων των συναδέλφων και των συναδελφισσών που έδωσαν τη δική τους απάντηση σε όσα αντιδραστικά μέτρα ανακοινώνονται γι’ αυτούς χωρίς αυτούς – κατά τη διάρκεια μάλιστα της πανδημίας με τα δημόσια σχολεία ανοχύρωτα, εκπαιδευτικούς και μαθητές σε υγειονομική και μορφωτική εγκατάλειψη.

Τα ποσοστά της αποχής, που για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανέρχονται πανελλαδικά στο 95% και της συμμετοχής στο 5% ενώ αντίστοιχα στην Α΄Αθήνας η αποχή είναι από 97-99% και η συμμετοχή από 1-3%, είναι συντριπτικά για το μέγεθος της ήττας της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ και ιδίως της Υπουργού. Είναι ποσοστά μονοψήφια, και απεικονίζουν την τραγική αποκαθήλωση του προσωπείου της κυβέρνησης των «αρίστων» και της Υπουργού που έτρεξε μόνη της και βγήκε 2η, εισπράττοντας την απόλυτη περιφρόνηση των εκπαιδευτικών.

Πρόκειται, αναμφίβολα, για την πλήρη απονομιμοποίηση και του τελευταίου ίχνους εγκυρότητας της εκλογικής φάρσας που έστησε το ΥΠΑΙΘ και η «αυλή» του. Πρόκειται για μια τεράστια νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος, νίκη της ενότητας, νίκη της προάσπισης των συλλογικών και δημοκρατικών διαδικασιών βάσης, νίκη της αντίστασης στις αντιεκπαιδευτικές και αντικοινωνικές στοχεύσεις, νίκη της αξιοπρέπειας! Το ΔΣ του συλλόγου μας χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους που με τη στάση τους καθόρισαν τη μεγάλη νίκη, τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία και τις Ομοσπονδίες που με τις αποφάσεις τους συνέβαλαν στην εξέλιξη αυτή.

Ασφαλώς και τίποτα δεν τελείωσε. Το ΥΠΑΙΘ ανακοινώνει πως «η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία», κάνει πως δε βλέπει, με αλαζονεία, θράσος και ρεβανσισμό, καταδεικνύει τον δρόμο που θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα, συνεχίζοντας -απομονωμένο- την απόδρασή του απ’ την πραγματικότητα και τη λογική.

Ως σύλλογος, δε θα νομιμοποιήσουμε κανένα “εκλογικό” αποτέλεσμα και δε θα αναγνωρίσουμε κανέναν “εκλεγμένο” από αυτήν την παρωδία ως αιρετό εκπρόσωπο. Θεωρούμε αυτονόητο ότι κάθε εκπαιδευτικός που θα ανακοινώσει το Υπ. Παιδείας ως «εκλεγμένο» οφείλει να δηλώσει παραίτηση- ΤΩΡΑ.

Και σήμερα απαιτούμε:

– Να καταργηθεί το άρθρο 22 του νόμου 4728/20 και η εφαρμοστική Υ.Α. (Φ.350/52/139940) όπου ορίζεται η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

– Το Υπουργείο να προχωρήσει σε παράταση της θητείας των εν ενεργεία αιρετών, μέχρις ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν ασφαλή και σε εργάσιμη ημέρα τη διεξαγωγή τους ώστε να οργανωθεί δια ζώσης και με ασφάλεια η εκλογική διαδικασία (π.χ. περισσότερα εκλογικά τμήματα, υγειονομικό υλικό, κλπ).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Αξιοποιώντας τη μεγάλη νίκη όλων των εκπαιδευτικών στις 7 Νοέμβρη, ΕΝΩΤΙΚΑ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ μπορούμε να δώσουμε τις μάχες που χρειάζονται για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας ως εργαζομένων και ως εκπαιδευτικών του δημόσιου σχολείου, που απειλούνται από τη σκληρή επίθεση της κυβέρνησης:

. Tην οχύρωση των σχολείων από τη φονική πανδημία, 15 μαθητές στην τάξη, διαρκή και επαναλαμβανόμενα δωρεάν διαγνωστικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, υγιεινή και καθαριότητα σε όλες τις σχολικές μονάδες, αντίσταση στην υποχρεωτικότητα και τη μονιμοποίηση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

– Υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση με το ν/σχέδιο-έκτρωμα Βρούτση (νέος νόμος για εργασία χωρίς δικαιώματα και ολοκληρωτικό χτύπημα στη λειτουργία των σωματείων) και την κρατική καταστολή των κοινωνικών και εργατικών αγώνων.

– Την ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΉ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ των εκπαιδευτικών και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ των σχολείων ενάντια στην αυτοαξιολόγηση-κατηγοριοποίηση των σχολείων και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Με απεργία-αποχή από την αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση, που καλούμε τη ΔΟΕ να κηρύξει τώρα!

Οι καιροί δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Η αποφασιστική στάση των εκπαιδευτικών, ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟ, το δρόμο των αγώνων για ένα νικηφόρο μέλλον.


Πηγή