Γιώργος Φραγγίδης: «Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση με την πανδημία στη Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά»

Σημεία συνέντευξης Γιώργου Φραγγίδη, βουλευτή ν. Κιλκίς, στο DION TV και τους δημοσιογράφους Δήμητρα Μακρή και Μιλτιάδη Χαλκίδη

Ο κόσμος βιώνει μεγάλο άγχος και φοβίες, αισθάνεται αγανάκτηση για την παρατεταμένη καραντίνα και τον περιορισμό. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη, πήγαμε καλά ως χώρα γιατί όλο το πολιτικό σύστημα υπάκουσε στις οδηγίες των επιστημόνων. Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση δυστυχώς επαναπαύθηκε, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες είχαν προβλέψει και προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα του ιού το φθινόπωρο. Έτσι, οδηγηθήκαμε σήμερα σε μια κατάσταση που σε πολλές περιπτώσεις είναι εκτός ελέγχου. Τρανό παράδειγμα αυτό της Θεσσαλονίκης, όπου τα προβλήματα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Είχαμε πολλούς φορείς και νοσούντες μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Επίσης, πανελλαδικά  φτάσαμε στον τραγικό απολογισμό των 71 νεκρών μέσα σε μία μέρα και απ΄ ό,τι φαίνεται θα έχουμε πολλούς νεκρούς και τις επόμενες ημέρες.

Ανεπαρκής η ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.

Μέχρι τώρα όλο το βάρος της πανδημίας το έχει επιφορτιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο έπρεπε να είχε οργανωθεί έγκαιρα. Όσοι ήταν πολέμιοί του οφείλουν να αλλάξουν γνώμη, γιατί χωρίς το ΕΣΥ δε μπορεί να αντιμετωπιστεί μια τέτοια κατάσταση. Το ΕΣΥ όμως χρειάζεται άμεσα ενίσχυση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει ότι έκανε 19.000 προσλήψεις και η κυβέρνηση τώρα πάλι λέει ότι έκανε προσλήψεις. Πού είναι αυτές οι προσλήψεις; Οι ελλείψεις είναι τραγικές και σε ιατρικό και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Σήμερα στο ΕΣΥ υπηρετούν κάτω από 7.500 γιατροί.

Εκατοντάδες αναπνευστήρες, κρεβάτια, μόνιτορς και άλλα μηχανήματα βρίσκονται ακόμα σε αποθήκες ή μέσα σε κουτιά και δεν χρησιμοποιούνται. Ήρθε πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας στη Θεσσαλονίκη και ανακοίνωσε ότι θα ετοιμαστούν άλλα 50 κρεβάτια ΜΕΘ και ότι 300 γιατροί θα μπορούν να εισέλθουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτά όμως έπρεπε να έχουν γίνει χθες. Έπρεπε να έχουν βρεθεί χώροι νοσοκομείων, όπως π.χ. στη Θεσσαλονίκη το Λοιμωδών και το  424 στρατιωτικό νοσοκομείο, για να χρησιμοποιηθούν σε κατάσταση ανάγκης.  Επιπλέον, όταν μιλάμε για ΜΕΘ δεν εννοούμε μόνο τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό. Χρειάζονται γιατροί και μάλιστα εξειδικευμένοι, οι εντατικολόγοι, για να τις λειτουργήσουν. Ο πυρήνας μιας κλινικής είναι ο γιατρός. Χωρίς αυτόν, η κλινική δε μπορεί να λειτουργήσει. Η κυβέρνηση έπρεπε να έχει ήδη ενισχύσει το σύστημα υγείας και να μη μεταφέρει την ευθύνη για την κατάσταση στους πολίτες.

Ακόμα, χρειάζεται ακόμα καλύτερη οργάνωση στους θαλάμους και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, για να μπορέσουν να νοσηλεύσουν βαριά περιστατικά covid – 19. Το 80% των περιπτώσεων των φορέων ή είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν πολύ ελαφρά συμπτώματα. Εκείνοι που έχουν σοβαρά προβλήματα είναι γύρω στο 14% και οι βαριά νοσούντες που θα χρειαστούν ΜΕΘ είναι γύρω στο 6%. Αυτό το τελευταίο 20% αθροιστικά είναι που χρειάζεται νοσηλεία. Δυστυχώς, η εικόνα που έχουμε από τις ΜΕΘ για τους ασθενείς που νοσηλεύονται πάνω από 15-20 μέρες, είναι ότι το 40%-45% αυτών των ασθενών δεν καταλήγουν καλά.

Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν γεμίσει. Βλέπουμε νοσοκομεία να μετατρέπουν τα χειρουργεία τους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για covid, μεταφέροντας εκεί κάποιον αναπνευστήρα. Σιγά σιγά το σύστημα υγείας μετατρέπεται σε σύστημα αντιμετώπισης μίας μόνο νόσου, του κορωνοϊού. Ακυρώνονται χειρουργεία, μεταμοσχεύσεις δε γίνονται στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, έχουν γεμίσει όλα τα κρεβάτια των ΜΕθ και δεν εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα ασθενών που το έχουν ανάγκη.

Πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού είχαμε 660 κλίνες ΜΕΘ, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 12 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. Δηλαδή, αναλογικά εμείς θα έπρεπε να έχουμε 1.200 κλίνες. Δεν συγκρινόμαστε με τη Γερμανία, που διαθέτει  39 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, την Αυστρία που έχει 29 ή τη Γαλλία, που έχει 16. Εμείς λοιπόν ξεκινήσαμε ήδη χαμηλά.

Θα μπορούσε η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα των 7- 8 μηνών, που μεσολάβησε ανάμεσα στα δύο κύματα της πανδημίας, να έχει καλύψει σε σημαντικό βαθμό αδυναμίες και ελλείψεις του συστήματος υγείας. Αν λάβουμε υπόψη και τις δωρεές που έγιναν προς το σύστημα υγείας, υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση επαναπαύτηκε και ολιγώρησε, με αποτέλεσμα σήμερα να απέχουμε πολύ από τα 1.200 κρεβάτια. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των κρεβατιών ΜΕΘ που αναφέρει η κυβέρνηση δεν είναι ακριβής, γιατί συμπεριλαμβάνει και τις μετατροπές κρεβατιών, δηλαδή τις κλίνες ΜΕΘ που θα νοσήλευαν άλλους ασθενείς και μετατρέπονται σε κλίνες για covid-19.

Απαράδεκτη η μέχρι τώρα άρνηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει έμπρακτα την  προσφορά του υγειονομικού προσωπικού του Ε.Σ.Υ.

Η Πολιτεία θα έπρεπε να έχει αναγνωρίσει έμπρακτα την προσφορά του προσωπικού που δίνει τιτάνιο αγώνα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, με κίνδυνο της δικής τους ζωής. Δείχνει αδιαφορία απέναντι στους εργαζόμενους του ΕΣΥ, δεν τους αναγνωρίζει τη βαριά και ανθυγιεινή τους εργασία και δεν τους χορηγεί το σχετικό επίδομα.  Το Κίνημα Αλλαγής με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στη Βουλή έχει προτείνει μέχρι τώρα πάνω από έξι φορές στην κυβέρνηση να το πράξει αλλά δεν έχει γίνει αποδεκτό. Υπάρχει επίσης το παράδοξο, ότι στα νοσοκομεία που είναι ιδιωτικού δικαίου οι νοσηλευτές παίρνουν το επίδομα βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας ενώ στα δημόσια νοσοκομεία δεν το παίρνουν. Δεν είναι απαράδεκτο αυτό;

Η ελλιπής ενημέρωση των πολιτών, οι μαζικές εστίες μόλυνσης και η απουσία μαζικών ελέγχων τα αίτια της σημερινής κατάσταση

Η προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας έπρεπε να έχει γίνει προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτα προς τους πολίτες. Η Πολιτεία θα έπρεπε να είχε αξιοποιήσει το προηγούμενο διάστημα όλον τον ιατρικό κόσμο, για να έχουν καλή πληροφόρηση οι πολίτες σε σχέση με τον ιό, τι είναι, πώς μεταδίδεται, ποια τα μέτρα προφύλαξης, ώστε να μην έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη ή στη σοβαρότητα του ιού. Θα έπρεπε να είχε αξιοποιήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που στην Ελλάδα βέβαια δεν είναι οργανωμένη, τους ιατρικούς συλλόγους, τους φαρμακοποιούς, το Βοήθεια στο σπίτι, τον ιδιωτικό τομέα, για την ενημέρωση και πρόληψη των πολιτών. Να ελαχιστοποιήσει ή να αποτρέψει τις εστίες μαζικής μόλυνσης, που είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι συγκεντρώσεις, τα σχολεία. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τον Οκτώβριο το 10% των ανθρώπων που έχουν τον ιό είναι από την εκπαίδευση και το 8% είναι από τη σίτιση. Σ’ αυτές τις εστίες έπρεπε να είχαν μπει μέτρα από νωρίς. Επίσης, οι δειγματοληπτικοί προληπτικοί έλεγχοι έπρεπε να είναι μαζικοί, για να έχουμε μια ακριβή εικόνα του τι συμβαίνει μέσα στην κοινωνία. Το άνοιγμα των συνόρων έγινε στο όνομα του τουρισμού, χωρίς προετοιμασία και χωρίς ενημέρωση του κόσμου του τουρισμού.

Απαραίτητη η ένταξη έως και επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Ο ιδιωτικός τομέας υγείας θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα θα έπρεπε να επιστρατευθεί από την κυβέρνηση. Κάποιοι από τον ιδιωτικό τομέα έχουν προσφερθεί να νοσηλεύσουν ασθενείς από τις ΜΕΘ δημόσιων νοσοκομείων, μη covid-19 όμως, ώστε έτσι να ελευθερωθούν κρεβάτια. Δεν έχουν όμως αυτή τη συμπεριφορά όλοι οι ιδιώτες. Είναι γεγονός ότι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα και χρειάζεται να χειρουργηθούν, τώρα με τις ακυρώσεις χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, θα στραφούν στον ιδιωτικό τομέα για να βρουν λύση. Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να είναι συμπληρωματικός στον υγειονομικό χάρτη της χώρας και να λειτουργεί κάτω από τον αυστηρό έλεγχο της Πολιτείας. Να συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους καταστάσεων όπως η σημερινή και να μην έχει ως μοναδικό στόχο το κέρδος.

Πρόταση του Κινήματος Αλλαγής η δωρεά από τη Βουλή 50 κλινών ΜΕΘ για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.

Η Βουλή δώρισε 50 κλίνες ΜΕΘ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτή η πρόταση έγινε από το Κίνημα Αλλαγής προς τον Πρόεδρο της Βουλής και έγινε αποδεκτή από τα άλλα κόμματα που συμμετείχαν. Εμείς ως βουλευτές, ως κόμμα αλλά κι εγώ προσωπικά λόγω ιατρικής ιδιότητας, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να είμαστε χρήσιμοι και στην κοινωνία και στην Πολιτεία, σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε.

Τραγικές οι ελλείψεις και μεγάλα τα προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου Κιλκίς

Το νοσοκομείο Κιλκίς διέθεσε 40 κρεβάτια για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό. Το νοσοκομείο αυτό, όμως, δεν έχει ούτε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ούτε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Τι θα μπορούσε να προσφέρει  στις περιπτώσεις νοσηλείας βαρέως νοσούντων; Τίποτα. Είναι επίσης ένα νοσοκομείο με πολλά προβλήματα. Και μην ξεχνάμε ότι η ύπαρξη δομών φιλοξενίας με πρόσφυγες/μετανάστες στο νομό Κιλκίς έχει επιφορτίσει το νοσοκομείο με πολλή περισσότερη δουλειά. Εξάλλου, τα περιστατικά covid-19 αντιμετωπίζονται από τους παθολόγους. Δεν υπάρχουν ούτε πνευμονολόγοι ούτε λοιμωξιολόγοι. Η παθολογική κλινική, με τη συνταξιοδότηση κάποιων γιατρών τώρα το φθινόπωρο, έχει αποδυναμωθεί πλήρως. Πόσο μπορεί να αντέξει υπό αυτές τις συνθήκες;

Από την Άνοιξη η βελτίωση της πορείας της πανδημίας

Προς το τέλος του μήνα θα είμαστε λίγο πιο ξεκάθαροι ως προς την πορεία των περιστατικών και των βαριών καταστάσεων. Όσον αφορά τα βαριά περιστατικά, πιστεύω ότι θα εξακολουθήσουμε και τον επόμενο καιρό να έχουμε τέτοιες  περιπτώσεις και απώλειες ανθρώπων, γιατί οι μολύνσεις άρχισαν πριν 15 – 20 μέρες. Πιστεύω ότι σιγά σιγά μέσα στο Δεκέμβριο τα περιστατικά θα μειωθούν και με τη νέα χρονιά τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο, όταν θα έχουμε κάποιο από τα εμβόλια στα χέρια μας, τότε θα αρχίσει να αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Δεν πιστεύω όμως ότι μπορούμε να είμαστε ήσυχοι πριν την άνοιξη με όλη αυτήν την κατάσταση.

Το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο ενότητας και όχι πόλωσης και διχασμού

Είναι απαράδεκτο και αχρείαστο σ’ αυτήν την κρίσιμη συγκυρία να καλλιεργείται μίσος και πόλωση μέσα στην κοινωνία. Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να παίρνει μέτρα τύπου «αποφασίζουμε και διατάζουμε» που θυμίζουν εποχές χούντας και να απαγορεύει καθολικά τις συναθροίσεις; Είναι δυνατόν όμως και τα άλλα κόμματα, που γνωρίζουν την επικινδυνότητα της πανδημίας, να αποφασίζουν ελαφρά τη καρδία να κάνουν πορείες και επειδή απαγορεύεται να βγάζουν ένα κείμενο και να το υπογράφουν; Σαφώς και πρέπει να τιμούμε τους αγώνες και αυτούς που χάθηκαν αγωνιζόμενοι για τη Δημοκρατία επί χούντας. Σαφώς και δεν πρέπει να ξεχνάμε, γιατί όποιος ξεχνάει δεν έχει μέλλον. Μέσα όμως σ’ αυτές τις συνθήκες επικινδυνότητας της πανδημίας δε μπορούν να γίνονται πορείες. Εκεί διαφωνούμε εμείς, το Κίνημα Αλλαγής. Όχι ότι δεν τιμούμε το Πολυτεχνείο και όλους όσους αγωνίστηκαν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι σήμερα. Πρέπει όμως και η πολιτική ηγεσία να δίνει το παράδειγμα και να ενεργεί σύμφωνα με τις συνθήκες στις οποίες είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε σήμερα. Και οι συνθήκες αυτές, με την ευρεία μετάδοση και την επικινδυνότητα της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι πολύ σκληρές και επιβάλλουν να κάνουμε θυσίες.


Πηγή