Γιώργος Μπουλμπασάκος: «Η συναίνεση απαιτεί σοβαρότητα από ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ»

Άρθρο του Γιώργου Μπουλμπασάκου, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής στην «Εφημερίδα των Συντακτών»:

Γνωρίζουμε ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι τα πιο αποτελεσματικά στον έλεγχο της πανδημίας. Συνγχρόνως γνωρίζουμε τις κοινωνικές,ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις τους.

Πολλές χώρες αναγκάζονται ,όπως και η δική μας,για δεύτερη φορά να κάνουν lockdown προκειμένου να περιορίσουν την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Η μεγάλη διασπορά προέκυψε και απο την αδυναμία των κρατών να δημιουργήσουν συστήματα ελέγχου και σχέδια αξιόπιστης αντιμετώπισης της νόσου.

Αυτό ισχυρίζεται άρθρο στο κορυφαίο επιστημονικό  περιοδικό <<Lancet>>.

Οι ισορροπίες είναι λεπτές και οι πολιτικές αποφάσεις αρκετά δύσκολες. Πρώτα από όλα απαιτείται Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο. Χρειαζόμαστε πληρέστερη καταγραφή των δεδομένων. Αυτή η βάση δεδομένων πρέπει να είναι προσβάσιμη στην επιστημονική κοινότητα και σε όσους εμπλέκονται στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Αυτή την πληροφόρηση οφείλει η κυβέρνηση να την παρέχει και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων τους.

Τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι γνωστά και τα χρησιμοποιεί όλη η διεθνής κοινότητα.

Σημαντικό όμως είναι το timing, προκειμένου να είναι αποτελεσματικά.

 Επίσης η κλιμάκωση των μέτρων είναι ένα άλλο ζητούμενο με μεγάλη σημασία. Κατά συνέπεια από το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου θα έπρεπε με διευρωπαική συμφωνία οι τουρίστες να μετακινούνται με τεστ αρνητικό. Αυτό έγινε αργότερα και για ορισμένες χώρες και συνοριακά περάσματα.

Άρθηκαν ενώ δεν έπρεπε, οι περιορισμοί στην εστίαση και τα εμπορικά κέντρα.Επανήλθαν λίγες μέρες μετά. Στα αεροπλάνα δεν υπήρξαν οι αναγκαίοι περιορισμοί και στα καράβια άλλαξαν οι πληρότητες.

Δεν επιτηρήθηκαν τα μέτρα που όριζαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις συναυλίες, τα πανηγύρια και τις μεγάλες συγκεντρώσεις. Ορισμένοι πολιτικοί άρχοντες, υπουργοί, βουλευτές και δήμαρχοι αποτέλεσαν αρνητικό παράδειγμα. Η εκκλησία με αρκετή προσπάθεια προσαρμόστηκε μερικώς.

Το πρόβλημα των μέσων μεταφοράς ήταν γνωστό και ακόμα δεν έχει αντιμετωπιστεί. Δεν εξασφαλίστηκαν οι βέλτιστες συνθήκες για το άνοιγμα των σχολείων. Αυτά τα προβλήματα η αντιπολίτευση τα ανέδειξε, κάνοντας αρκετές φορές δημιουργικά την κριτική της.

Εδώ αναφέρομαι κυρίως για το Κίνημα Αλλαγής γιατί δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση περιπλανήθηκε πολλές φορές στα μονοπάτια του λαϊκισμού. Όταν ξεκινάς απο το «θα λογαριασθούμε μετά» δυστυχώς ακυρώνεις και τις όποιες σωστές προτάσεις.Όταν αφήνεις τον Πολλάκη και τον Καρτερό να αποδομήσουν τον κ. Τσιόδρα δεν φθάνει μετά ο Ξανθός  να υπερασπισθεί τα αυτονόητα.

Το Κίνημα Αλλαγής εκτός απο τις επισημάνσεις που έκανε το προηγούμενο διάστημα κατέθεσε και  την πρόταση του για την αναγέννηση του ΕΣΥ.

Στήριξε τις σωστές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην διαχείρηση του πρώτου κύματος.Δεν μπορεί να το κάνει και τώρα για πολύ συγκεκριμένους λόγους.Εκτός απο την αδράνεια που έδειξε η κυβέρνηση στο μεσοδιάστημα, συνεχίζει τις λάθος κινήσεις.

 Οι 50 κλίνες ΜΕΘ της Σωτηρίας, δωρεά της Βουλής δεν είναι πλήρως στελεχωμένες. Υπάρχει πληθωρισμός ιατρικών στελεχών του ιδιωτικού τομέα υγείας στην επιτροπή του υπουργείου, αλλά αναιμική συνεισφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

-Δεν αντιμετωπίζουν COVID-19 ούτε για τους ασφαλισμένους τους.

-Χειρίζονται τα διαγνωστικά τεστ χωρίς περιορισμούς.

– Αναλαμβάνουν περιστατικά μη COVID σε κλίνες ΜΕΘ έναντι αδράς αμοιβής.

Το Δημόσιο Σύστημα αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την νοσηλεία για το COVID

-Μείωση 80% των τακτικών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία

Η χαμηλή προσέλευση λόγω φόβου στα δημόσια νοσοκομεία και η συνεπακόλουθη έλλειψη κλινών ΜΕΘ θα οδηγήσει τους ασθενείς αναγκαστικά στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.Αυτό θα γίνει ιδιαίιτερα αισθητό στα καρδιοχειρουργικά,ορθοπαιδικά και ογκολογικά περιστατικά.Τα επονομαζόμενα φιλετα.

Επίσης θα δημιουργηθούν συνθήκες που θα ευνοήσουν ενδονοσοκομειακή διασπορά, με ότι συνεπάγεται αυτό για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς

.

Όλα αυτά δεν συνιστούν σοσιαλδημοκρατική αντιμετώπιση όπως έχει πει ο Πρωθυπουργος αλλά σκανδαλώδη εύνοια του ιδιωτικού τομέα.

Επιχειρείται με την ευκαιρία της πανδημίας μία μεγάλη ανακατανομή στο Σύστημα Υγείας. Θα είμαστε απέναντι σε αυτές τις «σοσιαλνεοδημοκρατικές» πολιτικές. Θα στηρίξουμε και θα είμαστε σε απόλυτη συναίνεση με την κοινωνία και τις ανάγκες της.


Πηγή