Γιώργος Αρβανιτίδης: «Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει την ψήφιση νομοθεσίας για το κλίμα»

Δήλωση – Παρέμβαση Γιώργου Αρβανιτίδη Υπεύθυνου του Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής σε Συνέδριο της WWF

Το Κίνημα Αλλαγής μπαίνει και πάλι δυναμικά στην πρωτοπορία μιας «πράσινης» ατζέντας για το μέλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

Σήμερα, σε Συνέδριο της WWF για το περιβαλλοντικό δίκαιο και την κλιματική κρίση είχα την ευκαιρία στην παρέμβασή μου να ανακοινώσω ότι το Κίνημα Αλλαγής και η πρόεδρος του Φώφη Γεννηματά θα παρουσιάσει προσεχώς – εντός του έτους – τους βασικούς άξονες μιας αναγκαίας ελληνικής κλιματικής νομοθεσίας.

Θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις αλλά και θεσμικές διαδικασίες που θα πρέπει να νομοθετηθούν προκειμένου η χώρα μας να μπει σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 με όρους κλιματικής δικαιοσύνης. 

Να φτάσουμε δηλαδή στον μηδενισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, με πρόνοιες όμως για την κοινωνική συνοχή, την βιώσιμη ανάπτυξη και την συμμετοχική διαμόρφωση και παρακολούθηση των στόχων που θα τεθούν.

Σήμερα, καθίσταται περισσότερο από ποτέ αναγκαία και για την Ελλάδα, μία ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση, μέσα από ένα νέο, κλιματικό νόμο-πλαίσιο.

Θέλουμε μια ολοκληρωμένη κλιματική διακυβέρνηση με ενσωμάτωση της κλιματικής ουδετερότητας σε κάθε κυβερνητική πολιτική αλλά και σε κάθε δράση της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας.

Στην ουσία με τη νέα κλιματική νομοθεσία θέλουμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.

Είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι σχετικοί φορείς, στη βάση αυτών των πρωτοβουλιών όπως της WWF, άλλα και πάνω στο νομοθετικό πλαίσιο που θα καταθέσουμε εμείς, ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα μπροστά, ως Ελλάδα.


Πηγή