Γιώργος Αρβανιτίδης: «Ψευδεπίγραφη χωροταξική “μεταρρύθμιση” με σκόπιμες ασάφειες στην εκτός σχεδίου δόμηση»

Δήλωση Γιώργου Αρβανιτίδη για το νέο Χωροταξικό Νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι φέρνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση στα χωροταξικά και πολεοδομικά πράγματα της χώρας. Είναι απορίας άξιο όμως, γιατί αυτή την τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος σπεύδει να την… «στριμώξει» μέσα σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες μιας εβδομάδας, ξανά εν μέσω καραντίνας, και με σημαντικές ενεργειακές τροπολογίες στο συρτάρι για την τελευταία στιγμή, όπως πάντα!

Το παρόν Νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, αλλά θα φέρει απορρύθμιση, αν όντως περάσουν ορισμένα θέματα, χωρίς σημαντικές αλλαγές. Οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με την τυπική επίκληση της διαβούλευσης. Δεν γίνονται μέσα σε 4 μήνες, απλά με την τροποποίηση 2-3 νόμων και την προσθήκη κάποιων νέων άρθρων, που χρήζουν ακόμα ερμηνείας και εξειδίκευσης. 

Η μόνη θετική συγκυρία είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που μπορούν να κατευθυνθούν στην ολοκλήρωση επιτέλους των Πολεοδομικών Σχεδίων της χώρας, αφού όμως αρθούν και άλλα εμπόδια. Και δεν είναι πανάκεια ο ορισμός ενός…εξωτικού Συντονιστή για την ολοκλήρωση αυτή, όπως πια αρέσκεται να κάνει η Κυβέρνηση σε πολλά ζητήματα. Υπάρχουν Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς ή Υφυπουργοί για αυτό, εκτός και αν φοβούνται να αναλάβουν την ευθύνη αυτή.

Ισχυρίζεται επίσης η Κυβέρνηση, ότι με το Νομοσχέδιο αυτό προστατεύεται το περιβάλλον, προστατεύεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και θα έχουμε ανάπτυξη και επενδύσεις. Και οι 3 ισχυρισμοί είναι προβληματικοί για τους παρακάτω λόγους:

Σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος :

  • Η Εθνική Χωρική Στρατηγική δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την υλοποίηση και χάραξη των επόμενων βημάτων. Τί περιβαλλοντική λογική είναι αυτή ; Προστασία a la cart ; Με τον Υπουργό σε ρόλο Μέγα-Χωροτάκτη συγκεντρώνοντας υπερεξουσίες ;
  • Πού πάνε όλες οι προτροπές της «έκθεσης Πισσαρίδη» που κάνουν λόγο για μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων σε τοπικό επίπεδο, σε τομείς όπως η χωροταξία, με την κεντρική διοίκηση να ασκεί περισσότερο επιτελικό ρόλο ;
  • Και πού είναι η μεταρρύθμιση που προτείνει η «έκθεση Πισσαρίδη» για την αναβάθμιση της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος σε Ανεξάρτητη Αρχή ; Το Υπουργείο επιφυλάσσει ρόλο «φτωχού συγγενή» με πενιχρά μέσα και στελέχωση, κρατώντας την ακόμα ως μια Διεύθυνση του Υπουργείου, με λειψές διατάξεις στα αρ. 124 και 125 που βρίσκονται στις….λοιπές διατάξεις του «μεταρρυθμιστικού» Νομοσχεδίου.
  • Δεν υπάρχει καμία διάταξη που να υποχρεώνει τα Τοπικά, Περιφερειακά και Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια να συμβαδίζουν ή τουλάχιστον να λαμβάνουν υπόψιν τους τα Περιφερειακά  Σχέδια για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ).

Σε σχέση με την προστασία του δικαιώματος της ιδιοκτησίας:

  • Υπάρχουν σκόπιμες και αντιφατικές ασάφειες για να επιφέρουν ανασφάλεια δικαίου και στην ουσία να καταργηθεί από σήμερα de facto η εκτός σχεδίου δόμηση, που αφορά χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες.
  • Θέσαμε ξεκάθαρα ερωτήματα προς τον κ. Υπουργό και ζητήσαμε διευκρινίσεις :
  1. Θα έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα, με όσα έχουν σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που μπορούν σήμερα να δομήσουν με παρεκκλίσεις ή τα περιορίζετε, παρά την διορία που τους δίνετε για έκδοση άδειας εντός 2 ετών ;
  • Υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής στην πορεία έκδοσης αυτών των αδειών στα επόμενα χρόνια και άρα να μην προχωρήσει μια άδεια δόμησης από μηχανικούς και τις Πολεοδομίες σε αυτές τις περιπτώσεις ; 
  • Εμείς δεν λέμε να μην μπει μια τάξη στην εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά όχι εις βάρος της μικροϊδιοκτησίας, ειδικά όπως πήγε να φέρει το Υπουργείο τα επίμαχα άρθρα στην αρχική τους μορφή.
  • Χρειάζεται επίσης να υπάρξουν εξειδικευμένες ρυθμίσεις για περιοχές με ιδιαιτερότητες, όπως τα νησιά, καθώς δεν είναι παντού όλα ίδια και αυτό επιτάσσει και το Σύνταγμα.
  • Παράλληλα, υπάρχει και η εξής αντίφαση: περιορίζονται οι μικροϊδιοκτήτες και πριμοδοτούνται οι τουριστικές εγκαταστάσεις και μάλιστα όχι οι μικρομεσαίες, αλλά τα μεγάλα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, την στιγμή που η πανδημία αλλάζει το προφίλ του Τουρισμού παγκοσμίως. Ποιοι βγαίνουν ωφελημένοι με υπεραξίες ;

Σε σχέση με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις που…έρχονται:

  • Οι διαρθρωτικές αλλαγές στις ΑΠΕ και οι ρυθμίσεις για τον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), που έχουν εξαγγελθεί από το Υπουργείο, θα έρθουν τελικά με…Τροπολογία, ενώ ήδη η αγορά και η επιχειρηματικότητα σε ολόκληρο των χώρο των ΑΠΕ «βράζει».
  • Δεν θα φταίει ο covid μόνο ή το κακό το ριζικό μας, αν όχι μόνο δεν έρθουν επενδύσεις, αλλά φύγουν κιόλας επενδύσεις ή κλείσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΑΠΕ το 2021. Και για αυτό θα φταίει η πολιτική που ακολουθεί η παρούσα Κυβέρνηση.
  • Η χθεσινή εικόνα του Κτηματολογίου και οι αλληλοκατηγορίες με τον ΟΤΕ για την «κατάρρευση» των ψηφιακών υπηρεσιών, μόνο αισιόδοξα μηνύματα για επενδύσεις δεν δίνουν.

Πηγή