Γιώργος Αρβανιτίδης: «Πλαίσιο Βιώσιμης Ανάπτυξης για Δραπετσώνα, Κερατσίνι και Πέραμα»

Ανακοίνωση του Τομέα Ενέργειας και του αρμόδιου Τομεάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Αρβανιτίδη:

Το Κίνημα Αλλαγής μετά από συστηματική διαβούλευση με φορείς και την τοπική κοινωνία στα δυτικά προάστια του Πειραιά και μετά την πρόσφατη ανάκληση – ακύρωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για τροποποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης (ΑΕΠΟ) μεγάλης βιομηχανικής δραστηριότητας στην Δραπετσώνα, αισθάνεται την ανάγκη να ξανατονίσει ότι είναι το μόνο κόμμα που έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ισόρροπης βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή αυτή.

Η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι και το Πέραμα, υπήρξαν διαχρονικά περιοχές που σήκωσαν βαρύ περιβαλλοντικό φορτίο, προς όφελος της Ανάπτυξης της Χώρας. Οι περιοχές αυτές πλήρωσαν βαρύ τίμημα, και μάλιστα στο όνομα της Ανάπτυξης, ισοπεδώθηκαν ή θάφτηκαν και υποβαθμίστηκαν ακόμα και αρχαιολογικοί χώροι, όπως το Αφροδίσιο, και το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή. Αυτή η πολιτική επιλογή, είναι μία επιλογή η οποία στερείται Δικαιοσύνης, γιατί επιβάρυνε διαχρονικά συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου με συγκεκριμένη κοινωνική και πληθυσμιακή σύνθεση, με όλες τις ρυπογόνες δραστηριότητες.

Ακόμα και ο πιο δύσπιστος, θα ομολογήσει, ότι με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη, βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής στην περιοχή των δυτικών πόλεων του Πειραιά. Απομακρύνθηκε η χωματερή από το Σχιστό, έκλεισαν ρυπογόνες Βιομηχανίες, δρομολογήθηκε το κλείσιμο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, έγιναν εκτεταμένες παρεμβάσεις ανάπλασης. Σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είχαμε αρχίσει να δρομολογούμε ένα καλύτερο μέλλον για τους κατοίκους στη Δραπετσώνα, στο Πέραμα στο Κερατσίνι.

Σήμερα είναι η ώρα να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε. Να μετατρέψουμε τις πληγές του χθες, σε πρόκληση του Σήμερα, σε Αλλαγή για το μέλλον.

Το σχέδιο μας στηρίζεται στη Δικαιοσύνη. Και Δικαιοσύνη είναι ότι όσοι ρύπαναν, όσοι κέρδισαν από την Βιομηχανική Ανάπτυξη της περιοχής, θα πρέπει να συμβάλλουν σήμερα στην αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ισορροπίας.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει ένα συνολικό πλαίσιο Βιώσιμης Ανάπτυξης που αξιοποιεί τις αποφάσεις και τις μελέτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις ολοκληρωμένες προτάσεις ανάπλασης που υπάρχουν κατατεθειμένες στα δημοτικά αρχεία του Δήμου Δραπετσώνας από το 1999 έως το 2010 και ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Το τελικό όραμά μας είναι να γίνει η μεγαλύτερη ανάπλαση της Μεσογείου, συμπεριλαμβάνοντας τις εκτάσεις της πρώην βιομηχανικής περιοχής Δραπετσώνας, των χώρων του πρώην εργοστασίου της ΔΕΗ, της ΝΑΦΘΑ αλλά και το όρος Αιγάλεω, συνδυάζοντας ταυτόχρονα το νερό της Ψυτάλλειας για επαναχρησιμοποίηση και να υπάρξει ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής, καθιστώντας την πρωτοπόρα στην μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα.


Πηγή