Χαρά Κεφαλίδου: «Η κατάργηση του ασύλου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2019 από τη ΝΔ δεν απάλλαξε τα Πανεπιστήμια από τα τεράστια προβλήματά τους»

Σε συνέχεια των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στην Έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια η Χαρά Κεφαλίδου, τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι αθλιότητες στο γραφείο του Πρύτανη του ΟΠΑ και η χθεσινή ανακοίνωση νέας δέσμης μέτρων από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό είναι η βροντερή παραδοχή ότι η κατάργηση του ασύλου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2019 από τη ΝΔ δεν απάλλαξε τα ΑΕΙ από τα τεράστια προβλήματά τους. Ήταν μια επικοινωνιακή προσπάθεια εντυπώσεων και μόνο. Δεν έλυσε κανένα από τα προβλήματα της Παιδείας και της πολιτικής ανεπάρκειας, των όσων με τόσες τυμπανοκρουσίες ψήφισαν. Το είχαμε επισημάνει από τότε αναλαμβάνοντας μεγάλο πολιτικό κόστος. Οι θέσεις μας λοιδορήθηκαν και στοχοποιήθηκαν.

Ο φόβος, η ατολμία και η συρρίκνωση της ελευθερίας, εξακολουθούν να είναι διάχυτα στα ΑΕΙ. Τόσο που ξεπερνούν τη δημοκρατική ευθύνη των Πανεπιστημιακών αρχών, που προτιμούν να παραμένουν απαθείς ή να κάνουν τους ανυποψίαστους μπροστά στην εξόφθαλμη κατάλυση της Δημοκρατίας από κάθε είδους ρωμαλέους μπαχαλάκηδες και συλλογικότητες.

Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει από το 2011 (N. 4009/2011 – ΠΑΣΟΚ – Νόμος Διαμαντοπούλου). Η πολιτική βούληση έλειπε. Επί Αρβανιτόπουλου ξεκίνησε η αποδόμησή του και επί ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε η κατάργηση μιας προοδευτικής μεταρρύθμισης.

Επανερχόμαστε ελπίζοντας ότι η Κυβέρνηση αυτή τη φορά θα ακούσει όσα διαχρονικά και με συνέπεια υπερασπιζόμαστε. Θέλουμε:

  • ελεύθερα, ασφαλή, Δημοκρατικά Πανεπιστήμια
  • βελτίωση του Ν.4009/2011 για τη Διοίκηση των Πανεπιστημίων
  • ιδιωτική φύλαξη των Πανεπιστημίων, που θα το αποφασίζει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα και
  • κάρτα εισόδου των ανθρώπων που έχουν σχέση με το Πανεπιστήμιο.

Πηγή