Βασίλης Κεγκέρογλου: «Από το ΠΑΚ στο ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής»

Άρθρο του Βασίλη Κεγκέρογλου

Φέτος, συμπληρώνονται 39 χρόνια από την ιστορική για το λαό και την Πατρίδα μας νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, οποία έχει καταγραφεί στην πολιτική ιστορία ως ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα για την Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη αλλά και για την πορεία της χώρας. Στις 18 Οκτώβρη 1981, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές με 48,07%.

Το «ραντεβού με την ιστορία», ένα από τα κεντρικά συνθήματα του ΠΑΣΟΚ το ’81, είχε μια πολύ ιδιαίτερη σημασία για τον Ανδρέα Παπανδρέου προσωπικά. Στις 18 Οκτωβρίου 1944, ο πατέρας του, Γεώργιος Παπανδρέου ήρθε στην Αθήνα για να αναλάβει ως πρωθυπουργός στην πρώτη ελεύθερη κυβέρνηση των Ελλήνων.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ, μετεξέλιξη του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος που δρούσε στα χρόνια της δικτατορίας, υπήρξε δημιούργημα συγκεκριμένων πολιτικών συνθηκών εκείνης της περιόδου. Διαμόρφωσε την πορεία του με βάση τα προβλήματα και τις μεγάλες ανάγκες που είχε ο λαός.

Ο A. Παπανδρέου πέτυχε, χάρις στη θαυμαστή πολιτική διορατικότητά του, να προσεγγίσει και να αφουγκραστεί το ριζοσπαστικό κύμα που σάρωσε μεταπολιτευτικά τη χώρα και είχε τις ρίζες του στις γενιές της Εθνικής Αντίστασης, του 114 , των ανένδοτων αγώνων , της αντιδικτατορικής πάλης και του Πολυτεχνείου.

Έδωσε πολιτική οντότητα και έκφραση στο μέτωπο των κοινωνικών δυνάμεων, που πίστεψαν, οραματίστηκαν και συμπαρατάχθηκαν κάτω από την ομπρέλα των «μη προνομιούχων» Ελλήνων. Πέτυχε έτσι μια ιστορική νίκη.

Υπάρχουν χιλιάδες έργα και που ταυτίζονται με το ΠΑΣΟΚ. Εκατοντάδες λέξεις και φράσεις που είναι «συνώνυμες» με το όνομα του ΠΑΣΟΚ. Λέξεις όπως Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Εθνική-Λαϊκή-Ενότητα, Κοινωνική Απελευθέρωση, Πολυδιάστατη Εξωτερική Πολιτική, Αποκέντρωση, Αναγνώριση Εθνικής Αντίστασης και πολλές άλλες που σηματοδοτούν ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση μετέτρεψαν τον πολιτικό λόγο και τα συνθήματα σε χειροπιαστές πολιτικές πράξεις. Βελτίωσαν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, έδωσαν στην χώρα την χαμένη της Εθνική Αξιοπρέπεια, ενίσχυσαν και διεύρυναν τους Δημοκρατικούς Θεσμούς, θεμελίωσαν και διαμόρφωσαν το Θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως το τρίτο βάθρο της Δημοκρατίας, οργάνωσαν το ανύπαρκτο μέχρι τότε κοινωνικό κράτος διαμορφώνοντας το Ε.Σ.Υ και θέσπισαν προοδευτικές θεσμικές αλλαγές στην Εκπαίδευση ώστε να αρθούν οι μορφωτικοί και κοινωνικοί φραγμοί. Τέθηκαν οι βάσεις για νέες πολιτικές προσεγγίσεις στον τομέα της πολιτικής, για την κοινωνική δικαιοσύνη και την πρόνοια. Προώθησαν αλλαγές που απελευθέρωσαν κοινωνικά μεγάλα τμήματα της ελληνική κοινωνίας, όπως ο εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου και πολλά άλλα.

Η πολιτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Γιώργος Γεννηματάς, η Μελίνα και τόσα άλλα άξια στελέχη μας στα χρόνια της διακυβέρνησης, κάνουν κάθε Δημοκρατικό Πολίτη να νιώθει υπερήφανος. Τα ελάχιστα στελέχη μας που έγιναν επίορκοι, δεν μπορούν να αμαυρώσουν την πορεία μας, το έργο μας και κυρίως δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην προοπτική μας.

Xιλιάδες έργα, θεσμοί και δράσεις που δεν χωρούν σε λίγες γραμμές. Μας εμπιστεύτηκαν και μας στήριξαν διαχρονικά εκατομμύρια πολίτες. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες «ξηλώματος» και ανατροπής από άλλες κυβερνήσεις, πολλές από τις πολιτικές που προώθησε το ΠΑΣΟΚ παραμένουν «ζωντανές» ακόμη. Οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ «κρατούν» ακόμη «όρθια» την χώρα και τους πολίτες . Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΕΣΥ, που είναι βασικός πυλώνας της κοινωνικής πολιτικής, σώζει ζωές και προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες και έργο στους πολίτες. Χρειάζεται όμως στήριξη και προσαρμογή στις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται συνεχώς, αλλιώς θα καταρρεύσει.

Για μας στο ΠΑΣΟΚ και στο Κίνημα Αλλαγής, οι πολιτικές αυτές δεν αποτελούν μουσειακό έκθεμα που απλά θαυμάζουμε και υπερηφανευόμαστε για αυτό. Αποτελούν την ιστορική μας παρακαταθήκη την οποία όμως μετατρέπουμε καθημερινά, με συνέπεια και σκληρή δουλειά, σε ζώσα συνέχεια της πολιτικής μας δράσης και των ιδεών μας. Η ιστορική διαδρομή της Προοδευτικής Παράταξης δεν κόβεται, συνεχίζεται από το ΠΑΚ στο ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής.

Σήμερα η χώρα μας, μετά από μια δεκαετία βαθιάς οικονομικής αλλά και πολιτικής κρίσης, βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις και προβλήματα. Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ καλείται να εκφράσει ξανά την πραγματική ελπίδα και να προσδιορίσει την προοπτική για το αύριο και το μέλλον, όπως διαχρονικά το έκανε με υπευθυνότητα αλλά και με προοδευτικό πρόσημο, πάντα προς όφελος του λαού και της Πατρίδας μας. Η νέα σοσιαλδημοκρατική μας πρόταση προτάσσει την βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη με ολοκληρωμένες πολιτικές που απαντούν στα προβλήματα του σήμερα του επιχειρείν, των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των αγροτών, των νέων και των αδύναμων αλλά και στις προκλήσεις του μέλλοντος για αυτό καταθέσαμε σχέδιο αξιοποίησης και όχι απλά ανάλωσης των 83 δις Ευρώ που έχει στην διάθεση της η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του σήμερα και να ατενίσουμε με αισιοδοξία και ελπίδα το αύριο.


Πηγή