Το Generation 2.0 RED για τον αποκλεισμό του από την ακρόαση των φορέων στο ν/σ για την Ιθαγένεια

Την 1η Οκτωβρίου 2020, ξεκίνησε στη Βουλή η επεξεργασία του σχεδίου νόμου που περιέχει μεταξύ άλλων διατάξεις για την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Το Generation 2.0 RED, ενώ συμπεριλαμβανόταν αρχικά στις προτάσεις για πρόσκληση φορέων, αποκλείστηκε τελικά από την αυριανή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. 

Το Generation 2.0 RED είναι ο οργανισμός που κατεξοχήν ασχολείται με ζητήματα πολιτογράφησης και ιθαγένειας, έχοντας μέσα από την πολυετή του δράση οικοδομήσει τον ρόλο του ως κύριου και έγκυρου συνομιλητή στον δημόσιο διάλογο για τα ανωτέρω ζητήματα. Και με αυτή την ιδιότητα άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουμε επανειλημμένα κληθεί να συμμετέχουμε και να καταθέσουμε τις θέσεις μας σε συνεδριάσεις Επιτροπών της Βουλής τόσο κατά την επεξεργασία νομοσχεδίων όσο και κατά τη συζήτηση σχετικών θεματικών.

Όσον αφορά συγκεκριμένα σε αυτό το σχέδιο νόμου, ήμασταν ο οργανισμός που κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης καταθέσαμε τις πλέον αναλυτικές και κατ’ άρθρο παρατηρήσεις, προκειμένου να αναδειχθούν με σαφή επιχειρήματα τα προβλήματα που θα προκύψουν από τις τροποποιήσεις στη διαδικασία πολιτογράφησης και να ληφθούν υπόψη κατά την προετοιμασία του σχεδίου νόμου από το Υπουργείο Εσωτερικών, πριν αυτό κατατεθεί στη Βουλή. Οι σαφείς και τεκμηριωμένες θέσεις μας, μάλιστα, αναδημοσιεύτηκαν από αρκετά ΜΜΕ.

Είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό για τη διενέργεια του δημόσιου διαλόγου αλλά και για την ίδια την κοινοβουλευτική διαδικασία, να αποκλείεται από την ακρόαση των φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το Generation 2.0 RED, που έχει εδώ και χρόνια αποδείξει με συνέπεια την εξειδίκευσή του σε θέματα κτήσης της ιθαγένειας. Βέβαια, σήμερα είδαμε να αποκλείονται από την ακρόαση ακόμη δύο φορείς με εμπειρία σε θέματα ένταξης, που εκπροσωπούν τις κοινότητες μεταναστών και προσφύγων: το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων. Είναι λοιπόν ακόμα πιο ανησυχητικός αυτός ο αποκλεισμός, γιατί ουσιαστικά αποκλείονται οι βασικότεροι φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, οι οποίοι προωθούν την ενεργό συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο ακριβώς αυτών των ανθρώπων, των οποίων το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου θέλει να ρυθμίσει ή ίσως να απορρυθμίσει τη ζωή τους στη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα προχωρήσουμε στην έγγραφη κατάθεση των παρατηρήσεων μας επί του σχεδίου νόμου, με σκοπό την ενημέρωση των μελών της Διαρκούς Επιτροπής για τις θέσεις μας ως προς τις επικείμενες αλλαγές στην πολιτογράφηση.


Πηγή