Τηλεδιάσκεψη με την Ελληνική Εταιρεία Αιολικής Ενέργειας

Ο αρμόδιος Τομεάρχης ενέργειας και περιβάλλοντος Γιώργος Αρβανιτίδης μαζί με τον Γραμματέα του Τομέα Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής Χάρη Δούκα κατόπιν πρωτοβουλίας τους, συζήτησαν την Δευτέρα 26.10.2020 σε τηλεδιάσκεψη με την ΕΛΕΤΑΕΝ για τον σημαντικό ρόλο της αιολικής ενέργειας προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1. Το κρίσιμο ζήτημα του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη του ΥΠΕΝ.

2. Το χωροταξικό των ΑΠΕ και ειδικότερα την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων που σχετίζονται και με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της χώρας.

3. Τις αδειοδοτήσεις και τη χρυσή τομή που πρέπει να αναζητηθεί με συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και με ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη προς αυτές, μελετώντας μια ιδέα για εγκατάσταση ισχύος με βάση την δυναμική αυτάρκεια plus (ν+χ).

4. Τις διαδικασίες απόσυρσης και διαχείρισης των υλικών και των εγκαταστάσεων μετά τον 25ετη περίπου κύκλο ζωής των ανεμογεννητριών.

Στην ανταλλαγή απόψεων ο κ. Αρβανιτίδης ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκινήσει έναν ανοιχτό διάλογο με ΜΚΟ αλλά και όλους τους φορείς και επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια καθώς και ότι έχουν τεθεί επανειλημμένως τα ανωτέρω θέματα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

«Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε το Υπουργείο ώστε να βρεθούν λύσεις που δεν θα είναι μονομερείς και μονοδιάστατες και ειδικά για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ οι επιλογές που θα γίνουν να είναι οριστικές και οι οποίες θα τηρούνται από όλους χωρίς να ρίχνουν το βάρος στους απλούς καταναλωτές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτίδης.


Πηγή