Παναγιώτης Βλάχος: «Δωρεάν τεστ και δημόσιο αγαθό η πατέντα για τα εμβόλια»

Στην εκπομπή “Μαζί δεν κάνουμε” με τους Μπ. Κούτρα και Ν. Φελέκη στο “Ράδιο Θέμα 104.6” μίλησε σήμερα ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος, σχολιάζοντας την επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων τόνισε:

Για την πανδημία: 

– Σε ο,τι αφορά στην πανδημία, η Ευρώπη βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό». Πρώτο μέλημα θα πρέπει να είναι η προστασία της ζωής. Επανέλαβαν και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στη χθεσινή μας τηλεδιάσκεψη, αυτό που λέει η κα Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής: ότι τώρα πρέπει να στηριχθεί η δημόσια υγεία, να γίνονται δωρεάν τεστ, να δοθεί δωρεάν η πατέντα του εμβολίου σε όλες τις κυβερνήσεις, να φτιαχτούν και να ενισχυθούν πρωτοβάθμιες μονάδες και προφανώς να στηριχθούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια συστήματα υγείας.

– Πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά τα τεστ μέσω του ΕΟΠΥΥ. Είναι κάτι που έχουμε ζητήσει επανειλημμένα. Πάρα πολύς κόσμος καταφεύγει σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, ιδιωτικές κλινικές κι εκεί τα πράγματα ποικίλουν. Έχουμε τεστ με 70 ευρώ αλλά και 120 ευρώ. 

Για τα ελληνοτουρκικά: 

– Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες ήταν οι πρώτοι, όταν οι άλλοι αλληθώριζαν προς τον Ερντογάν, που καταδίκασαν τις μονομερείς του ενέργειες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και την αντίθεσή του με τις ευρωπαϊκές αξίες. Βέβαια, όπως επεσήμανε και η κ. Γεννηματά, δεν είναι διμερές το πρόβλημά μας με την Τουρκία, αλλά ευρω-τουρκικό. Γι’ αυτό και πρέπει να στηρίξουμε μία νέα σχέση, μία νέα συμφωνία με την Τουρκία. 

Για τις δημοσκοπήσεις:

– Καταγράφεται μία μικρή, αλλά σταθερή αύξηση, μια μικρή επιβράβευση για την αντιπολίτευση που κάνουμε. Βέβαια, καταλαβαίνουμε ότι δεν ζούμε σε κανονικούς καιρούς. Υπάρχει φόβος, ανασφάλεια, συσπειρώνεται ο κόσμος γύρω από τις κυβερνήσεις τους. Υπάρχει μια μεγάλη ποιοτική διαφορά στις δημοσκοπήσεις: μεγαλώνει το ποσοστό των πολιτών που δεν εμπιστεύονται και δεν επιδοκιμάζουν τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της πανδημίας. 

– Εκεί πρέπει να δώσουμε έμφαση, πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ΕΣΥ και πώς μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά των ανθρώπων που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης πιο εύκολη και πιο ασφαλή. Προφανώς, και τα σχολεία και οι μεταφορές πρέπει να μπουν μέσα στην εξίσωση. Γιατί ένας λόγος που πληρώνουμε σήμερα τόσο μεγάλο αντίτιμο και εξαπλώνεται η πανδημία είναι το ότι η κυβέρνηση άφησε τα σχολεία, τις προνοιακές δομές και τις μεταφορές στην τύχη τους.

– Όσο προχωράμε βαθύτερα μέσα στην κρίση ο κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει τι φταίει, τι δεν φταίει, ποιος κάνει και ποιος δεν κάνει τη δουλειά του. Να είστε βέβαιοι ότι θα αλλάξει και το πολιτικό σκηνικό. Είχαμε εκλογές πριν 15 μήνες. Εγώ δεν ξέρω κανέναν που να άλλαξε την πολιτική του προτίμηση τόσο γρήγορα. Είναι μία δύσκολη συνθήκη αυτό που ζούμε. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε θα συνεχίσουμε να το κάνουμε: σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Και τα αποτελέσματα, αργά ή γρήγορα, θα φανούν.


Πηγή