Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Δεν υπάρχουν Δημοκράτες “A La Carte”»

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής, στο OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κοτροκόη

Η δίκη της Χρυσής Αυγής:

  • Δυστυχώς, χάνουμε την μεγάλη εικόνα που κερδίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Της συντεταγμένης στάσης του πολιτικού συστήματος απέναντι στο φασισμό και το νεοναζισμό.
  • Ακόμα και το χθεσινό κώλυμα που έβαλε ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, καταδεικνύει την ανωτερότητα της δημοκρατίας. Πως ακόμα και οι αρνητές της δημοκρατίας, έχουν την ευκαιρία αξιοποίησης όλων των δημοκρατικών διαδικασιών και μέσων, για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Και για αυτό έχει και ακόμα μεγαλύτερη αξία, τόσο η δικαστική, όσο και η ομόθυμη πολιτική τους καταδίκη
  • Έχει ανοίξει μια πολύ μεγάλη κουβέντα από την προηγούμενη εβδομάδα. Τόσο με τις δηλώσεις του κ. Ρουπακιώτη για τα τεκταινόμενα του πρώτου διαστήματος και τις ευθύνες Σαμαρά, όσο και για σημαντικές καθυστερήσεις της δίκης επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα και τις δηλώσεις του Υπουργού του κ. Κοντονή, ότι θα υπήρχαν προεκτάσεις που αφορούν τη Χρυσή Αυγή και παρόλα αυτά προχώρησαν στην ψήφιση του. 
  • Στο διάλογο που κάνουμε σήμερα, όμως, δεν αποτυπώνεται ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Δεν έχει ασχοληθεί κανείς με το πώς φτάσαμε ως εδώ και το σημαντικότερο, τι πρέπει να κάνουμε για να μην φτάσουμε ξανά στο σημείο ανόδου τέτοιων ακραίων φασιστικών ή νεοναζιστικών δυνάμεων. Να θυμηθούμε εδώ τις φωνές που υπήρχαν τόσο στη ΝΔ, που μιλούσαν για την ενσωμάτωση μιας «σοβαρής» Χρυσής Αυγής, όσο και τις φωνές μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσαν για τις «ευπρόσδεκτες» ψήφους της Χρυσής Αυγής. Να μην ξεχνάμε όμως και τις πλατείες των αγανακτισμένων, όπου μπορεί να μην υπήρχαν Χρυσαυγίτες με ταμπέλες, υπήρχαν όμως κρεμάλες, «μούντζες» στη Βουλή και επιθέσεις σε πολιτικούς. Κάποιοι τότε «δεν έβλεπαν» τον κίνδυνο για το πολίτευμα και τη δημοκρατία, έβλεπαν μόνο μια συγκυριακή πολιτική ευκαιρία, οξύνοντας με την ακραία ρητορική τους την ένταση και το έλλειμμα κοινωνικής συνοχής που υπήρχε. 
  • Έγινε μεγάλη κουβέντα για το πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης «Αυγής», όμως δεν θυμάται κανείς ότι στις 26/05/2011 η «Αυγή» στο πρωτοσέλιδό της εμφάνιζε, τον τότε εκλεγμένο Πρωθυπουργό της χώρας Γ. Παπανδρέου μαζί με συνεργάτες του, χαρακτηρίζοντας τους ως τρομοκράτες. 

Δεν γίνεται να είμαστε δημοκράτες a la carte. Την Τετάρτη να είμαστε δημοκράτες και από την Πέμπτη να εμφανιζόμαστε ξανά με ακραίες και διχαστικές λογικές, όπως και στο παρελθόν.

  • Η κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία με την οποία αλλάζει ο ποινικός κώδικας και επανέρχεται η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, προσθέτοντας επιπλέον και την αλλαγή στην εκλογική νομοθεσία, που δίνει το δικαίωμα στον Άρειο Πάγο να μην ανακηρύσσει σχηματισμούς όπου υποψήφιοι τους έχουν καταδικαστεί και βαρύνονται για θέματα που αφορούν στη δημοκρατία και το πολίτευμα μας.

Ελληνοτουρκικά:

  • Δεν περιμέναμε τις προκλήσεις της Τουρκίας, στην Αμμόχωστο, ή με το Oruc Reis, για να αντιληφθούμε την πραγματική της στρατηγική. Είναι αυτονόητο ότι η χώρα μας συζητά υπό συγκεκριμένους όρους, γνωρίζοντας ότι έχουμε απέναντι μία Τουρκία που ανοίγει διαρκώς το εύρος των διεκδικήσεων της σε βάρος μας. Βάζοντας μέσα και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τα θέματα της Θράκης και πολλά άλλα που για μας είναι κατακόκκινες γραμμές. Φυσικά, συζητάμε για ένα και μόνο θέμα και μόνο αν σταματήσει η Τουρκία τις επιθετικές ενέργειες της. Πράγμα που τώρα φυσικά δεν συμβαίνει. 
  • Υπάρχει ένα ζήτημα όμως πάρα πολύ σημαντικό. Με την επιστροφή του από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος. Πώς γίνεται να είμαστε ικανοποιημένοι, χωρίς καν να έχει οριστικοποιηθεί ο κατάλογος κυρώσεων και χωρίς καν να υπάρχει ένας μηχανισμός αυτόματης ενεργοποίησης των κυρώσεων. Πρέπει να αντιληφθούμε πως η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από δηλώσεις, καταλαβαίνει μόνο από κυρώσεις και όλοι συντεταγμένα να το διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, όσο πιο ισχυρά γίνεται.

Πηγή