Γιουβάλ Χαράρι στον ΣΚΑΪ: H Ελλάδα πήγε καλύτερα από τις ΗΠΑ στην διαχείριση κορωνοϊού

Ίσως ο διασημότερος διανοητής της εποχής μας, ο ισραηλινός καθηγητής και συγγραφέας του βιβλίου “Σάπιενς” Γιουβάλ Χαράρι, βρέθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum. 

Το πρωί συμμετείχε σε συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, ενώ στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ και στον Παύλο Τσίμα μίλησε για την πανδημία, τους κινδύνους που αυτή γεννά για τη δημοκρατία αλλά και το κενό ηγεσίας που διαπιστώνει στην παγκόσμια διακυβέρνηση. 

Ερώτηση

 Τον περασμένο Απρίλιο είπατε σε μια συνέντευξή σας στην Αμερικανική τηλεόραση ότι θα προτιμούσατε να βλέπατε την Ελλάδα στο τιμόνι της “παγκόσμιας” απάντησης κατά της πανδημίας του κορονοϊού και όχι την Αμερική. Το εννοούσατε ή ήταν απλά ένα σχήμα λόγου; 

Aπάντηση

Όχι βέβαια, το εννοούσα. Κοιτάξτε απλά τους αριθμούς. Δείτε τα δεδομένα. Ότι η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά από εκείνο το προεκλογικό σύνθημα “Πρώτα η Αμερική”, η Αμερική τελικά είναι πρώτη στον αριθμό θυμάτων αλλά και των νοσούντων από τον ιό. 

Την ίδια ώρα η Ελλάδα, μια πιο φτωχή χώρα  που βγήκε από μια δεκαετία βαθιάς οικονομικής κρίσης με λιγότερες τεχνολογικές δυνατότητες εξακολουθεί να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα. Η διαφορά έγκειται στο είδος και στην ποιότητα της ηγεσίας που οι δυο χώρες προσέφεραν στους πολίτες τους. 

Eρώτηση
Σε προηγούμενες κρίσεις, ακόμη και σε αυτήν την οικονομική κρίση του 2008 είχαμε μια δύναμη, τις ΗΠΑ που συντόνιζε την αντίδραση όλο του κόσμου. Για καλό ή για κακό. Όμως τώρα μοιάζει σαν ο κόσμος να μην έχει ηγεσία. Δεν υπάρχει κανείς να συντονίσει. 

Aπάντηση

Δεν υπάρχουν “ενήλικες στην αίθουσα”. Το είδατε κι εσείς, όταν ξέσπασε η κρίση οι ΗΠΑ δεν υπήρχαν πουθενά. Δεν προσπαθούσε καν να αναλάβει τα ηνία και ξεχάστε τον υπόλοιπο κόσμο. Ακόμη και στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, η Κεντρική κυβέρνηση αποποιήθηκε των ευθυνών της. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είπε στις 50 Πολιτείες και στις διάφορες περιφέρειες, “εσείς προσπαθήστε να το διαχειριστείτε”. 

Αποποιήθηκε της ηγεσίας της ακόμη και στο εσωτερικό των ΗΠΑ οπότε, ας μη μιλήσουμε για τον υπόλοιπο κόσμο και δεν υπάρχει κανένας να καλύψει το κενό. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε η Κίνα. Δεν υπάρχει ένα κοινό σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την επιδημία. 

Και τώρα βλέπουμε τη μάχη για το εμβόλιο. Κι αυτό που είναι τραγικό είναι δυο πράγματα. Πρώτον, το ότι διαφορετικές χώρες προσπαθούν να φτιάξουν ένα εμβόλιο μόνες τους, για να είναι σε καλύτερη θέση και δεύτερον, δεν μοιράζονται τα δεδομένα τους.  

Όχι, πρόκειται για έναν ανταγωνισμό όπου κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν. Και τα πράγματα είναι χειρότερα στο πεδίο της οικονομίας. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον πάτο. 

Σε οικονομικούς όρους, οι δυσκολίες είναι ακόμη μπροστά μας. Τους προηγούμενους μήνες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο απλά έριχναν χρήματα, επάνω στο πρόβλημα. Δημιούργησαν από το πουθενά τεράστια χρηματικά ποσά, τρισεκατομμύρια ευρώ και απλά τα ρίχνουν στην οικονομία. Όμως, θα υπάρξει η μέρα της πληρωμής. Είναι κάπως σαν το μεγάλο πάρτυ και κάπου το 2021 κάποιος θα πρέπει να πλύνει τα πιάτα. 

Πηγή: skai.gr


Πηγή