Γιώργος Μπουλμπασάκος: «Πολιτικά παίγνια με τον Covid-19»

Άρθρο του Γιώργου Μπουλμπασάκου, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής στην «Εφημερίδα των Συντακτών»:

Εδώ και 7 μήνες όλος ο πλανήτης, και κατά συνέπεια και η χώρα μας, βρίσκεται αντιμέτωπος με την μεγάλη υγειονομική κρίση του Covid-19. H χώρα αντιμετώπισε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Σε αυτή την περίοδο, η προσέλευση ασθενών με Covid-19 έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής υπερφόρτωσης σε κοινές νοσηλείες και νοσηλείες ΜΕΘ, ιδιαίτερα στην Αττική.

Πρέπει να αναφερθεί επίσης, ότι καταγράφονται σημαντικές διαφορές τόσο στην ηλικία όσο και στο κοινωνικό και εθνολογικό προφίλ των ασθενών σε σχέση από την αντίστοιχη περίοδο του πρώτου κύματος.

Η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες, με Kοινή Υπουργική Απόφαση, παρουσίασε το σχέδιο εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα υγείας στη μεγάλη υγειονομική κρίση. Επίσης ανακοίνωσε και την ετοιμότητά της να μετατρέψει τάχιστα 546 απλές κλίνες Covid που βρίσκονται στα νοσοκομεία 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, σε κλίνες με φροντίδα εφάμιλλη της ΜΕΘ, με τη χρήση φορητών αναπνευστήρων.

Έτσι, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, ασφαλισμένοι του ΕΟΠΠΥ, οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε πτέρυγες του ΕΣΥ-οι οποίες έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ-Covid-θα διακομίζονται σε ιδιωτικές ΜΕΘ.

Η Kοινή Yπουργική Aπόφαση προβλέπει το κόστος που θα καταβάλλει το Δημόσιο στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Δεν επιβαρύνονται πράγματι οι ασθενείς αλλά η δημόσια επιβάρυνση είναι υπερβολική και περισσότερο μοιάζει με οικονομική ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.

Τη στιγμή μάλιστα που ο ιδιωτικός τομέας δεν εξασφαλίζει νοσηλεία σε ασθενείς με ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, των ίδιων ομίλων που διαχειρίζονται και τα αντίστοιχα θεραπευτήρια.

Έχει από πολλούς επισημανθεί ότι η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία.

Ευκαιρία να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας, να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης, να αποκτήσουν μεγαλύτερο βάρος οι δημόσιες πολιτικές και ο δημόσιος χώρος.

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, παρά τις μεγάλες στρεβλώσεις που έγιναν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, παραμένει ο κεντρικός πυλώνας παροχής ιατρικών υπηρεσιών στη χώρα. Ακόμα και μετά την παραχώρηση μεγάλων ‘φιλέτων’ στον ιδιωτικό τομέα, αυτός, παραμένει μέχρι και σήμερα, συμπληρωματικός πόλος παροχής υπηρεσιών υγείας.

Εν μέσω μεγάλης υγειονομικής κρίσης, θεωρώ ότι επιχειρείται από την κυβέρνηση, μια σοβαρή ανακατανομή στο σύστημα υγείας, με απώτερο σκοπό να υποχωρήσει ο δημόσιος τομέας και να παραχωρήσει μεγαλύτερο, ίσως και προνομιακό χώρο στον ιδιωτικό.

Εάν αυτό ήταν σχέδιο μια δεξιάς κυβέρνησης που έλαβε την λαϊκή πλειοψηφία, και κατά συνέπεια την πολιτική νομιμοποίηση, θα ήταν αντικείμενο πολιτικής διαχείρισης και αντιπαράθεσης.

Όμως ένα τέτοιο σχέδιο απειλεί το ύψιστο αγαθό, αυτό της ζωής, και γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάθε θεμιτός τρόπος για να μην τελεσφορήσει.

Όλος αυτός ο σχεδιασμός θα οδηγήσει μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, όπως ο Ευαγγελισμός στον οποίο εργάζομαι τα τελευταία 30 χρόνια, να μετατραπούν, κάτω από τις πιέσεις της πανδημίας, σε νοσοκομεία αποκλειστικά για νοσηλεία ασθενών Covid-19.

O Ευαγγελισμός διαθέτει την μεγαλύτερη αιματολογική κλινική της χώρας, διαθέτει ογκολογικό τμήμα, διαθέτει ρευματολογική κλινική που χορηγεί θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες, όπως και γαστρεντερολογικό τμήμα στο οποίο διακινούνται αρκετά περιστατικά με εγχύσεις βιολογικών παραγόντων.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς θα απειληθούν ευθέως από αυτές τις αλλαγές στο νοσοκομείο. Επίσης μια σειρά χειρουργικών επεμβάσεων, καρδιοχειρουργικών και άλλων, θα μεταφερθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Τέτοιες πολιτικές ασκήθηκαν στη Βόρεια Ιταλία τα προηγούμενα χρόνια και είδαμε “σκηνές Bergamo” στη διαχείριση του πρώτου κύματος στη γειτονική χώρα

ΤΩΡΑ, πριν είναι αργά, πρέπει όλοι να αντιδράσουμε.

Στην πρώτη μάχη κατά της πανδημίας ο ’ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ’ συνέδραμε με το μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπινου δυναμικού και υποδομών. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ανταπεξήλθε σε επιτυχία στο πρώτο κύμα.

Χρειάζεται όμως ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο, στη Βουλή και στην κοινωνία, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναγέννησης του ΕΣΥ.

Ας το προσέξει η κυβέρνηση.

Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις της ΝΔ δεν πρέπει να ακυρώσουν τη μεγαλύτερη μεταπολιτευτική μεταρρύθμιση.

Η Ύβρις είναι μεγάλη και η Νέμεσις θα είναι βαριά.


Πηγή