Φώφη Γεννηματά: «Οι εφημερίδες χρειάζονται άμεση στήριξη. Είναι θέμα δημοκρατίας»

Η Πρόεδρος του Κινήματος  Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, είχε σήμερα δύο τηλεδιασκέψεις για τα ανοιχτά ζητήματα των Εφημερίδων Πανελλαδικής κυκλοφορίας, αλλά και των Ημερήσιων Περιφερειακών. 

Από την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών συμμετείχαν ο Πρόεδρος Νίκος Χατζηνικολάου, ο Γραμματέας Ι. Φιλιππάκης και ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Τ. Ξιναρής. 

Από τον Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων ο Πρόεδρος Γ. Κατσαΐτης και ο Αντιπρόεδρος Μ. Χαλκιαδάκης. 

Μετά το τέλος των δύο τηλεδιασκέψεων η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την εξής δήλωση:

Οι εφημερίδες χρειάζονται άμεση στήριξη. Είναι θέμα δημοκρατίας. 

  • Ο κ. Πέτσας οφείλει να υλοποιήσει αμέσως τις ανακοινώσεις του για οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων, σύμφωνα και με το νόμο. 

Όχι άλλες επιλεκτικές ενισχύσεις που μόνο στόχο έχουν τον έλεγχο της ενημέρωσης. 

Έχουμε με τροπολογία στη Βουλή προτείνει τον καθορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων (κυκλοφορία, εργαζόμενοι), ώστε να εξασφαλίσουμε την διαφάνεια και την αξιοπιστία αυτών των ενισχύσεων. 

  • Οι εφημερίδες χρειάζονται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης, ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση που επιδεινώθηκε ιδιαίτερα από την πανδημία. 

Το Κίνημα Αλλαγής είναι σε ανοιχτό διάλογο με τους εκπροσώπους των εφημερίδων, ώστε να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή.

Είναι αναγκαίο η πρόταση μας για Επιδότηση Εργασίας-με πλήρως κατοχυρωμένα τα εργασιακά δικαιώματα- να συμπεριλάβει και τους εργαζόμενους στον τύπο. 

  • Προτεραιότητά μας είναι η ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 790/2019 για τα πνευματικά δικαιώματα. Ώστε να αποτραπεί η λεηλασία της δημοσιογραφικής παραγωγής από τις πολυεθνικές πλατφόρμες. 
  • Για τις Περιφερειακές επιχειρήσεις του τύπου πρέπει να συγκροτηθεί ένα νέο και ενιαίο Μητρώο, που θα συμπεριλαμβάνει τόσο την ψηφιακή μορφή των εφημερίδων, όσο και το σύνολο των ενημερωτικών ιστοσελίδων στην περιφέρεια. Με εφαρμογή σύγχρονων κριτηρίων και εποπτείας. 
  • Η υποχρέωση του Δημοσίου να προβαίνει σε ανακοινώσεις και καταχωρίσεις μέσω του Περιφερειακού τύπου, πρέπει να παραταθεί. Για το θέμα αυτό θα καταθέσουμε και πρόταση νομοθετικής ρύθμισης.

Πηγή