Έσοδα από Ναούς εντός κοιμητηρίων και προσωπικό των δήμων στην Εκκλησία

Έσοδα των ιεροτελεστιών στα Κοιμητήρια αλλά και το προσωπικό των Δήμων περνούν στην Εκκλησία, με την παράλληλη κατάργηση των οργανικών θέσεων στους Πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, σύμφωνα με το άρθρο 48 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Άρθρο 48 Διοίκηση και διαχείριση ορθόδοξων ναών εντός κοιμητηρίων και ρύθμιση θεμάτων Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

1. Η διοίκηση και διαχείριση των ορθοδόξων ιερό ναών εντός των κοιμητηρίων, ασχέτως της νομικής μορφής, ασκείται είτε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της οικίας Ενορίας, είτε από συμβούλιο που ορίζει ο επιχώριος Μητρόπολης. Τα έσοδα των ναών διατίθενται πρωτίστως για την συντήρηση και τις εν γένει ανάγκες καλής λειτουργίας τους και επικουρικώς για φιλανθρωπικούς σκοπούς της τοπικής Μητρόπολης. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, το πάσης φύσεως προσωπικό των ανωτέρω ναών καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό της οικίας Μητρόπολης, λαμβάνοντας υπόψη την προϋπηρεσία του για κάθε συνέπεια. Για την υπαγωγή εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του επιχώριου Μητροπολίτη, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι θέσεις στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων του προσωπικού που μεταφέρεται κατά τις διατάξεις παρούσας, καταργούνται. Η οικεία Μητρόπολη είναι καθολική διάδοχος όλων των συμβάσεων που έχουν συναφθεί από τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα, στο πλαίσιο της εξυπηρέτηση των αναγκών των ανωτέρω ναών, και υπεισέρχεται αυτοδικαίως από τη δημοσίευση του παρόντος σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές. Απαγορεύεται η είσπραξη τελών η δικαιωμάτων από τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα για τις ιεροτελεστίες που τελούνται από θρησκευτικούς λειτουργούς εντός των νεκροταφείων.

2. Ο νόμος 547/1977 (Α’ 56) καταργείται.

3. Τα οχήματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που διατίθενται για την κίνηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ν.δ. 2396/1953 (Α’ 117).


Η αιτιολογική έκθεση του άρθρου 48

Με την παρ. 1, ανατίθεται η διοίκηση και η διαχείριση των ορθόδοξων Ναών εντός κοιμητηρίων σε εκκλησιαστικούς φορείς, ανεξαρτήτως της νομικής τους μορφής. Ειδικότερα, η διοίκηση και διαχείρισή τους ανατίθεται είτε στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της οικείας Ενορίας είτε στο Συμβούλιο που ορίζει ο επιχώριος Μητροπολίτης. Έτσι, αντιμετωπίζονται, οριστικά και με ενιαίο τρόπο, προβλήματα σχετιζόμενα τόσο με τη διάκριση μεταξύ των δήμων που προβλεπόταν στο ν. 547/1977 (Α ́56) όσο και με την εν γένει ελλιπή εφαρμογή του νόμου από τους δήμους της χώρας, που ενέτεινε την αντίφαση της ανάθεσης σε αυτούς της διοίκησης και διαχείρισης των εν λόγω τόπων θρησκευτικής λατρείας. Προβλέπεται ο ειδικευμένος χαρακτήρας των εσόδων των Ναών, για ενέργειες συντήρησης και εξυπηρέτησης της καλής λειτουργίας των Ναών. Ρυθμίζονται ζητήματα του προσωπικού που έχει προσληφθεί από τους δήμους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 2 του ν. 547/1977, ο οποίος καταργείται με την παρ. 2. Προβλέπεται ρητά ότι οι θέσεις στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων του προσωπικού που μεταφέρεται κατά τις διατάξεις της παρούσας, καταργούνται. Ορίζεται η οικεία Μητρόπολη ως καθολικός διάδοχος όλων των συμβάσεων που έχουν συναφθεί από τους Ο.Τ.Α. και τα νομικά τους πρόσωπα, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των αναγκών των ανωτέρω Ναών. Τέλος, αίρεται ρητά κάθε δυνατότητα των δήμων να έχουν έσοδα για τις ιεροτελεστίες εντός των νεκροταφείων, ανεξαρτήτως δόγματος. Με τη δεύτερη παράγραφο προτείνεται η οριστική κατάργηση του ν. 547/1977 (Α ́76), για λόγους άρσης της θεσμικής αντίφασης που εντοπίζεται αναφορικά με το καθεστώς της διοίκησης και διαχείρισης των ορθόδοξων Ναών εντός κοιμητηρίων. Με την τρίτη παράγραφο εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του ν.δ. 2396/1953 (Α ́ 117), τα οχήματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που διατίθενται για την κίνηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος.


Πηγή