Εφιαλτική αύξηση με 1.259 κρούσματα: Πιο κοντά σε νέα μέτρα, οι “κόκκινες” περιοχές

Μεγάλο προβληματισμό και εισηγήσεις για νέα μέτρα φέρνει η εφιαλτική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας. Για πρώτη φορά ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν τετραψήφιος, φτάνοντας τις 1.259. Σχεδόν τα μισά, καταγράφονται στην Αττική (295) και στη Θεσσαλονίκη (291). Τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, ανέρχονται σε 7.134.

Σε καθεστώς lockdown τίθενται από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί, τα Ιωάννινα και οι Σέρρες καθώς ανεβαίνουν επίπεδο υγειονομικής ασφαλείας και περνούν από το «πορτοκαλί» (3) στο «κόκκινο» (4). Στα Ιωάννινα, καταγράφηκαν σήμερα 21 κρούσματα και στις Σέρρες 55. Σοβαρή είναι επίσης η κατάσταση στη Λάρισα, με 47 νέα κρούσματα.

Σε 5 με 7 ημέρες θα φάνουν οι επιπτώσεις της έκρηξης των κρουσμάτων

Σε πέντε με επτά ημέρες από τώρα θα φανούν οι επιπτώσεις αυτής της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων στο σύστημα υγείας, όπως εκτίμησε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε κρεβάτια. Κάποια νοσοκομεία πιέζονται πολύ», τόνισε και εξήγησε πως κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια μαζική ροή ασθενών.

Τσιόδρας: Σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού

Η κρισιμότητα της κατάστασης επανέφερε τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα στη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Τόνισε ότι η διασπορά του ιού είναι αδύνατον να ελεγχθεί αλλά δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας και απηύθυνε έκκληση για χρήση μάσκας από όλους και για πιστή εφαρμογή των μέτρων.

«Δυστυχώς παραβιάζονται οι ατομικές μας ελευθερίες με αυτά τα μέτρα, όμως αυτή τη στιγμή η μάσκα είναι μοναδική επιλογή που έχουμε. Προσωπικά, έχω να πάω σε καφέ και εστιατόριο από το Φεβρουάριο. Είναι η μοναδική επιλογή που έχω, ώστε να μη μεταφέρω τον κορωνοϊό σε κανέναν» δήλωσε.

Νέα μέτρα: Σκέψεις για τις αποστάσεις και το ωράριο στην εστίαση 

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η επιτροπή λοιμωξολόγων, επεξεργάζεται τα δεδομένα και προτείνει μέτρα προσπαθώντας να αποφευχθεί ένα γενικό απαγορευτικό που, όπως είπε χαρακτηριστικά θα έχει τεράστιες συνέπειες σε πολλά επίπεδα.

«Σκεφτόμαστε κι άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να δουλέψουν παραπάνω, επιπλέον δηλαδή στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί», τόνισε ο κ. Τσιόδρα.

Μάλιστα θέλοντας να φέρει ένα παράδειγμα είπε ότι υπάρχουν περιστάσεις στη ζωή μας που πρέπει να μιλήσουμε φωναχτά, να είμαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην διασκέδαση. Όπως τόνισε « η μουσική καλό είναι να είναι χαμηλά ώστε να ακουγόμαστε και να μην απαιτείται να φωνάζουμε περισσότερο, καθώς όσο περισσότερο φωνάζουμε τόσο περισσότερο αεροσταγονίδια εκπέμπονται από το στόμα μας».

Αν και δεν αποκαλύψει ποια μέτρα θα συζητηθούν στην επιτροπή την ερχόμενη Πέμπτη, μίλησε για επανεξέταση των αποστάσεων στην εστίαση και στην άθληση, ιδίως στα σπορ που χρειάζονται σωματική επαφή.

Νωρίτερα, ο καθηγητής Αθανάσιος Τσάκρης, αποκάλυψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων έχει ήδη εισηγηθεί νέα μείωση του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση και τα νυχτερινά κέντρα, απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και αύξηση της τηλεργασίας. 

Τα εν λόγω μέτρα θα συζητηθούν ενδεχομένως μέσα στις επόμενες ήμερες στην Επιτροπή και είναι πιθανό να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες. 

Πηγή: skai.gr


Πηγή