Χατζηβασιλείου ΣΚΑΪ: Κίνδυνος επεισοδίου από τουρκικό χάρτη- Άμεσα παραλαβή Rafale

Τον κίνδυνο εμπλοκής και θερμού επεισοδίου αυξάνει ο χάρτης, που έγινε νόμος της Τουρκίας με υπογραφή Ερντογάν και αποτυπώνει τις περιοχές που η γείτονα χώρα θεωρεί ότι έχει την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Ρόδου, όπως ανέφεραν οι διεθνολόγοι Τάσος Χατζηβασιλείου και Ιωάννης Μάζης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ. 

«Ο χάρτης αυτός αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία έχει αυτοκρατορικές φαντασιώσεις κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο για την περιοχή. Απροσπαθεί να δώσει μια θεωρητική υπόσταση στο παράνομο αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας και να το νομιμοποιήσει στη διεθνή κοινή γνώμη. Ο χάρτης είναι πέρα ως πέρα είναι ασύμβατος με κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και δημιουργεί προβλήματα ασφαλείας στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα, πράγμα που σημαίνει ότι απειλούνται στο μέλλον κι ανθρώπινες ζωές. Πλέον ο Ερντογάν παίζει ανοιχτά με τη φωτιά. Αν αυτός ο χάρτης υλοποιηθεί σε μια ενδεχόμενη ανάγκη έρευνας και διάσωσης θα μπορούσε να οδηγήσει αν όχι σε θερμό επεισόδιο, σε ένα ατύχημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου. 

Αντίστοιχα, ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης σημειώνει ότι «με τον χάρτη αυξάνονται κατακόρυφα οι κίνδυνοι εμπλοκής στη ζώνη αυτή, την οποία όρισε και κατέθεσε με συντεταγμένες στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας η Τουρκία». Σημειώνει δε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει μια σκληρή διπλωματική στάση προειδοποιπώντας την Ε.Ε ότι με την ουδέτερη στάση που τηρεί ωθεί την Ελλάδα σε πόλεμο και την ευθύνη θα την έχει η Ευρώπη, ώστε να ληφθούν μέτρα άμεσα.  

Ωστόσο, ο κ. Χατζηβασιλείου επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο εδράζεται σε δυο διαφορετικές άξονες:

Αφενός στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων,καθώς όπως τόνισε, «είμαστε πολύ κοντά στο να ξεκινήσουν οι παραλαβές των πρώτων Rafale, των γαλλικών αεροσκαφών τρίτης γενιάς, τα οποία θα βοηθήσουν πάρα πολύ στην ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και προχωρούμε και στην ενίσχυση της ΕΑΒ ούτως ώστε να γίνει περιφερειακό κέντρο συντήρησης αεροσκαφών». 

Σε ό,τι αφορά στο διπλωματικό πεδίο, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι καταλαβαίνουν πλέον ότι η Τουρκία απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ωστόσο για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τις κυρώσεις χρειάζεται ομοφωνία των 27 κρατών-μελών. «Η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα πάντα ώστε να μπορέσει να φέρει τα πράγματα πιο κοντά, να μην περιμένει τον Δεκέμβριο. Σε κάθε παράνομη πράξη των Τούρκων, η Ελλάδα απαντά με νόμιμο διπλωματικό τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Χατζηβασιλείου. 

Καταλήγει δε ότι ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει την κρίση σε στρατιωτική και να είναι η Ελλάδα η πλευρά που θα κάνει το πρώτο βήμα. 

Πηγή: skai.gr


Πηγή