Βαρβιτσιώτης σε BloombergTV: Δε θα δεχθούμε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί αποστρατιωτικοποίηση των νησιών έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg και την τηλεοπτική εκπομπή Εuropean Close Show που μεταδόθηκε απ΄ ευθείας το απόγευμα της Τρίτης.

Ερωτηθείς για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, σημείωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να παρουσιάσει δύο δρόμους στην Άγκυρα: Ο ένας είναι ο δρόμος της συνεργασίας. Και ο άλλος δρόμος που ακολουθεί η Τουρκία έως τώρα, είναι της αποστασιοποίησης από τις ευρωπαϊκές αξίες. Και στο τέλος αυτού του δρόμου υπάρχουν κυρώσεις. «Το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία θα είναι ότι οι οποιεσδήποτε ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές» τόνισε.

Σχετικά με την επίσκεψη Πομπέρο σχολίασε ότι «έδειξε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Το ίδιο αναγνωρίζεται και από την ΕΕ» και τόνισε πως η Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακό και σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ. Επιπλέον, ανέφερε ότι στέλνει σταθερό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι η συμπεριφορά της δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από τη διεθνή κοινότητα και ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην Τουρκία συμπεριφορές εκτός των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Προσέθεσε, ακόμη, πως έχει γίνει κατανοητό στη Διεθνή Κοινότητα ότι δεν είναι η Ελλάδα εκείνη που προκαλεί την ένταση, αλλά η Τουρκία που θέλει ν’ αλλάξει το status quo, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο. Μάλιστα, επισήμανε ότι η Ελλάδα ζητάει διάλογο χωρίς την παρουσία στρατιωτικών μέσων και τον σεβασμό από πλευράς Τουρκίας των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Τέλος, ερωτηθείς για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η βάση της Σούδας για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή