Τι συμβαίνει επιτέλους με τα τεστ;

Ανακοίνωση Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής

Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε σε όλους τους τόνους πως ο αριθμός των διενεργούμενων μοριακών εξετάσεων είναι κρίσιμη παράμετρος στον έλεγχο της διασποράς του Κορωνοϊου. Σήμερα η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει ουραγός στον αριθμό των τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού πολύ μακριά από τον μέσο ορό των χωρών της ευρωζώνης.

Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει πως χρειάζεται σχέδιο, προγραμματισμός και χρηματοδότηση. Είχαμε ζητήσει συνταγογράφηση των τεστ με κριτηρια, είχαμε ζητήσει να εξαντληθούν οι δυνατότητες συμμέτοχης δημοσίων εργαστηριών του ΕΣΥ των Πανεπιστήμιων και των Ερευνητικών κέντρων. Τίποτα δεν έγινε. Μετά την προσθήκη του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στα λίγα δημόσια εργαστήρια που κάνουν τεστ τίποτα καινούργιο δεν ανακοινώθηκε. Κάνεις δεν ξέρει ποιος κάνει τα τεστ, ποσά γίνονται σε κρατικά κέντρα ποσά σε ιδιωτικά εργαστήρια, ποσό κοστίζουν, ποιος πληρώνει. 

Σήμερα η εικόνα του χάους επιβεβαιώνεται δυστυχώς πανηγυρικά. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας το βασικό εργαστήριο του συστήματος σήκωσε τα χέρια, ομολογώντας αδυναμία να συνεχίσει. Ομολογεί συμφόρηση και έλλειψη χρηματοδότησης καθώς από ότι φαίνεται βασιζόταν σε δωρεές που τελείωσαν. Φταίει, λέει το Υπουργείο η μαζική επιστροφή των εκδρομέων!!! Όλοι αγωνιούν για τον έλεγχο της διασποράς από την επιστροφή, το υπουργείο όμως αιφνιδιάστηκε. Τι να πει κάνεις. 

Η αδυναμία του Υπουργείου να δημιουργήσει σε έξι ολόκληρους μήνες ένα στοιχειωδώς αποτελεσματικό δίκτυο εργαστηριών είναι πραγματικά ανησυχητική, ειδικά μπροστά σε ένα δύσκολο χειμώνα. Οι απαντήσεις του είναι τουλάχιστον εξοργιστικές. 

Υπάρχει σχέδιο, και αν ναι τι προβλέπει, για το ΕΚΕΑ τα εργαστήρια των νοσοκομείων, τα περιφερειακά εργαστήρια; Θα αυξηθούν οι δυνατότητες των νοσοκομείων του ΕΣΥ να κάνουν τεστ; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα; Ποιος πληρώνει και πόσα; Υπάρχει υπεύθυνος στο υπουργείο και ποιος είναι; Κρατάει κάνεις λογαριασμό η έχει χαθεί η μπάλα όπως καταγελούν οι γιατροί;


Πηγή