Τέλος τα τεστ για τα νοσοκομεία και στο ΕΚΠΑ. Μπλόκαρε και αυτό το εργαστήριο

Άλλο ένα χτύπημα δέχεται το… καλά εξοπλισμένο και ενισχυμένο, κατά Μητσοτάκη, Κικίλια και Κοντοζαμάνη, Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού μετά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), ούτε το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών μπορεί να συνεχίσει να εξετάζει τα δείγματα για τον κορονοϊό. Να σημειωθεί ότι καθημερινά το ΕΚΠΑ πραγματοποιεί 3.000 ελέγχους σε δείγματα για τον κορονοϊο.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με έγγραφό του, σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής (1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια) αλλά και σε κάποια Νοσοκομεία της περιφέρειας, ζητά να σταματήσει η αποστολή δειγμάτων καθώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει λόγω του φόρτου εργασίας. Στο έγγραφο, αναφέρεται:

«Λόγω περιορισμένων αντιδραστηρίων και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον τεράστιο όγκο των εξετάσεων από τα Νοσοκομεία Αθήνας Και Περιφέρειας και δεν θα παραλαμβάνει από αύριο 3.9.2020 δείγματα για μοριακό έλεγχο SARS-CoV-2 (Covid-19)».

Το εργαστήριο του ΕΚΠΑ μπλόκαρε μετά το ΕΚΕΑ, καθώς άρχισε να δέχεται όλα τα δείγματα τα οποία δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Να υπενθυμιστεί ότι το ΕΚΕΑ, το οποίο επίσης διέκοψε τις εξετάσεις λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων ενώ αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί και πάλι στις 8 Σεπτεμβρίου, όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Τι δηλώνει ο καθηγητής Τσακρής

Ο επικεφαλής του Εργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής επιβεβαιώνει ότι «πλέον θα εξετάζουμε μόνο τα επείγοντα δείγματα καθότι ήδη έχουμε αναλάβει τον μοριακό έλεγχο για το αεροδρόμιο αλλά και για τις κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ που πηγαίνουν στις δομές. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε μόνο ότι είναι επείγον από τα νοσοκομεία».

Σε ιδιώτη

Πάντως, μετά τις εξελίξεις τόσο με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας που μπλόκαρε όσο και με το εργαστήριο του Πανεπιστημίου η εντολή που δόθηκε στα νοσοκομεία ειδικά της Αθήνας είναι να αποστέλλονται τα δείγματα σε ιδιωτικό εργαστήριο, με το οποίο έχει συνάψει σύμβαση το υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε τη σχετική καταγγελία του ΜΕΤΑ Υγειονομικών | Μετά το «τέλος» των τεστ στο ΕΚΕΑ, η 1η ΥΠΕ «συνιστά» ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο


Πηγή