Σαρωτικοί υγειονομικοί έλεγχοι. Οδηγίες για ασφαλή λειτουργία κυλικείων, χώρων εστίασης

Με την εγκύκλιο Δ1γ/ΓΠ/ΟΙΚ.55989/10-9-20, το υπουργείο Υγείας, ήδη, ζήτησε από τις Περιφέρειες να ξεκινήσουν σαρωτικούς υγειονομικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων ενάντια στον κορονοϊό, στα σχολεία όλων των βαθμίδων και των ειδικών κατηγοριών, ημερήσια και νυχτερινά, δημόσια και ιδιωτικά και στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς, λόγω των «ιδιαίτερων συνθηκών», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην εγκύκλιο. (σύνολο: 13.000 σχολικές μονάδες, 1.400.000 μαθητές και 150.000 εκπαιδευτικοί).

Όπως επίσης αναφέρεται, οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, αύλειος χώρος, κοινόχρηστοι χώροι) των σχολείων, των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Πρέπει να διαπιστώνεται αν πληρούνται οι όροι σχετικά με τον τακτικό αερισμό των αιθουσών, τον επαρκή καθαρισμό όλων των χώρων, των θρανίων, των γραφείων σε καθημερινή βάση κλπ.

Επικέντρωση

Κατά τη διενέργεια των υγειονομικών ελέγχων, πρέπει να δίνεται προσοχή στην τήρηση της εφαρμογής των υγειονομικών διατάξεων αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διασφάλισης της υγιεινής της ύδρευσης και της αποχέτευσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων, καθώς επίσης στον εφοδιασμό τους με χαρτί, σαπούνι και κάδους απορριμμάτων, της διαχείρισης των απορριμμάτων, την γενικότερη τήρηση της καθαριότητας, της επάρκειας του αερισμού και του κλιματισμού ούτως ώστε ο σχολικός πληθυσμός να δραστηριοποιείται σε υγιεινό περιβάλλον και να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών.

Ειδικότερα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης Covid-19 σε σχέση με τη λειτουργία των σχολικών συγκροτημάτων

  • Λήψη μέτρων περιορισμού συγχρωτισμού, τήρησης αποστάσεων (πχ διαφορετικά διαλείμματα διαγράμμιση σε χώρους σίτισης-κυλικεία, χώρος διανομής τροφίμων σε προγράμματα σχολικών γευμάτων).

  • Τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής με έμφαση στην συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών.

  • Εφοδιασμός στα σημεία πλύσης των χεριών με αντισηπτικό διάλυμα.

  • Σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές με μέριμνα για την σχετική εκπαίδευση, καθώς και του βοηθητικού προσωπικού και των εργαζομένων σε χώρους σίτισης.

  • Τακτικός αερισμός αιθουσών και εφόσον γίνεται χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων να ακολουθούνται οι σχετικές οδηγίες.

  • Καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και χώρων.

  • Ανάρτηση εικονογραφημένων οδηγιών σε κατάλληλα σημεία, ενημέρωση του σχολικού πληθυσμού για τον τρόπο μετάδοσης του ιού.

  • Τήρηση πρωτοκόλλου ΕΟΔΥ σε περίπτωση κρούσματος.

Χώροι εστίασης, κυλικεία

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές) και στους χώρους εστίασης των σχολείων, προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών υγειονομικών διατάξεων και παράλληλα να εξετάζεται αν τα προσφερόμενα είδη είναι αυτά που καθορίζονται στις σχετικές υγειονομικές διατάξεις. Αναφορικά με τα προγράμματα διανομής τροφίμων στα σχολεία (πχ ετοίμων γευμάτων, φρούτων, κά) τα οποία πραγματοποιούνται από φορείς υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή άλλων αρμόδιων υπουργείων, αυτά πρέπει να τηρούν τους όρους της ισχύουσας νομοθεσίας. Ο υπεύθυνος φορέας που υλοποιεί το εκάστοτε πρόγραμμα, οφείλει να ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία σχετικά με τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς και τους προμηθευτές – παρασκευαστές των γευμάτων με πλήρη στοιχεία αυτών (επωνυμία, ταχυδρομική διεύθυνση), ώστε στη συνέχεια να ενημερωθούν οι αρμόδιες οικείες Υγειονομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να προβούν σε τακτικούς ή/και έκτακτους υγειονομικούς ελέγχους.

Κρίνεται σκόπιμο να διεξάγονται υγειονομικοί έλεγχοι και στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα.

Οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία κυλικείων & χώρων εστίασης

  • Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από το προσωπικό κατά τη διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων).

  • Τακτικό και σχολαστικό καθαρισμό των χεριών του προσωπικού με σαπούνι και ζεστό νερό.

  • Χρήση γαντιών μιας χρήσεως, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

  • Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική διάταξη.

  • Εφαρμογή μεθόδων καθαρισμού – απολύμανσης και απεντόμωσης -μυοκτονίας της επιχείρησης.

  • Εκπαίδευση του προσωπικού αναφορικά με την τήρηση κανόνων υγιεινής.

  • Τακτικό και καλό αερισμό του καταστήματος και εφόσον γίνεται χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων να ακολουθούνται οι σχετικές οδηγίες.

  • Τα προσυσκευασμένα τρόφιμα θα διατίθενται με υγιεινό τρόπο.

  • Τα προϊόντα που διατίθενται μετά από επεξεργασία από το κυλικείο πρέπει να τοποθετούνται σε ατομική χάρτινη συσκευασία.

  • Αποφυγή συνωστισμού κατά την διάρκεια του διαλλείματος γεγονός που διευκολύνεται και από τη λειτουργία του σχολείου που θα έχει εναρμονιστεί με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

  • Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των μαθητών.

  • Αφίσες σε εμφανή θέση για την σωστή χρήση του αντισηπτικού αλλά και των μέτρων ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής.

Κάπνισμα

Στην εγκύκλιο τονίζεται επίσης η αυστηρή εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους χώρους.


Πηγή