Παύλος Χρηστίδης: «Εμείς δε δεχόμαστε τετελεσμένα στα εθνικά θέματα»

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στο «STAR Κεντρικής Ελλάδας» και την εκπομπή «Στέρεα Λόγια» με τον δημοσιογράφο Θανάση Μερτζάνη

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 

Η κυβέρνηση έχει αποδειχτεί κατώτερη των περιστάσεων. 

Tο γεγονός ότι εμείς δεν σηκώνουμε τους τόνους περισσότερο είναι γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι απέναντι μας έχουμε ένα κράτος νταή και ταραξία και βρισκόμαστε σε κρίσιμη περίοδο. Η Τουρκία είναι κρατος-ταραχοποιός της περιοχής.  Χρησιμοποίησε το μεταναστευτικό – προσφυγικό με ύπουλο τρόπο εις βάρος της χώρας μας. Με τη συνεχή προκλητικότητα της, ειδικά τους τελευταίους μήνες, ανοίγει όλο το εύρος των διεκδικήσεων της , σε βάρος της χώρας μας, στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, με την προοπτική να μας σύρει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με τους δικούς της όρους. 

Υπάρχει όμως και το εσωτερικό πεδίο. Προκύπτει από αρθρογραφία του ίδιου του Πρωθυπουργού, ότι υπήρξε συμφωνία με την Τουρκία, και η οποία μάλιστα, μόλις λίγες μετά αθετήθηκε. Δεν είναι δυνατόν οι πολιτικές δυνάμεις, σε τόσο μεγάλες εξελίξεις, να μην έχουν καμία ενημέρωση επί αυτού. Δεν έχουμε δώσει λευκή επιταγή σε κανέναν για τη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων. Και φυσικά, εκτός από το να ενημερωθούν οι πολιτικές δυνάμεις, πρέπει να κάτσουν και σε ένα τραπέζι προκειμένου να επαναδιατυπωθεί η εθνική μας στρατηγική. Επιμένουμε στη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, για λόγους ουσίας και συμβολισμού. Ας δούμε και την ευρωπαϊκή διάσταση. Δεν φτάνει ένα χτύπημα στην πλάτη και το «κουράγιο» από τους Ευρωπαίους. Πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις, τώρα! Άμεσες κυρώσεις και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι μόνο απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, άλλα και σε άλλα μείζονα θέματα όπως είναι το μεταναστευτικό, αναλαμβάνοντας και το βάρος της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα.

Μάθαμε από δικό του άρθρο ότι υπάρχει εγγράφως πρόταση συμφωνίας, από την τριμερή στο Βερολίνο, με την Τουρκία. Πρέπει άμεσα να δοθεί στα κόμματα αυτό που αποκαλείται ως «έγγραφη συμφωνία», για να ξέρουν σε ποια κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση και επίσης που πρέπει να στηρίξουν τα εθνικά συμφέροντα και που πρέπει να εκφράσουν τις διαφωνίες τους. 

Η Τουρκία μας απειλεί στρατιωτικά πια καθημερινά, εισβάλει κατά τρόπο πειρατικό και στην κυπριακή ΑΟΖ, πραγματοποιώντας όχι πια μόνο σεισμογραφικές έρευνες αλλά και γεωτρήσεις. Προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για όσα ακριβώς θα ήθελε να κάνει και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως του ελληνικότατου Καστελόριζου, με «εισιτήριο» ψευδομνημόνια όπως είναι εκείνο που υπέγραψε ο Ερντογάν όχι με την Λιβύη αλλά με τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, και όχημα ερευνητικά πλοία σε ρόλο νέων κανονιοφόρων.  

Απέναντι σε όλα αυτά, η ελληνική πλευρά δεν μπορεί παρά να πορευτεί με αποφασιστικότητα και καθαρή αυτόφωτη ατζέντα. Με μια ατζέντα που θα στέκεται στο ύψος της προάσπισης των εθνικών συμφερόντων, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των στιγμών. Απέναντι σε όλα αυτά, η ελληνική πλευρά δεν μπορεί παρά να πορευτεί με κόκκινες γραμμές, σαφήνεια στόχων και εθνικό όραμα, όχι απλά τρέχοντας πίσω από τις πρωτοβουλίες της άλλης πλευράς όπως συνέβη στο λιβυκό αλλά οδηγώντας τις εξελίξεις μέσα από δικές της πρωτοβουλίες και διαμορφώνοντας το πλαίσιο. 

Με βάσει τις παραπάνω προκλήσεις δεν πρέπει εμείς ως Ελλάδα να βάλουμε στην ατζέντα τι θα γίνει με τη Χάλκη, την Ίμβρο και την Τένεδο, με την μονή της Χώρας και την Αγία Σοφία; Μιλάμε για παγκόσμια ζητήματα που έχουν ουσία και συμβολισμό και μεγάλη σημασία για την Ελλάδα. Θα αφήσουμε αυτά τα ζητήματα στη μοίρα τους;

Για εμάς δεν υπάρχει περιθώριο αποδοχής τετελεσμένων. Όσο η ΝΔ ακολουθεί αυτό τον δρόμο εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε συμμέτοχοι στο λάθος , συνένοχοι σε έναν δρόμο κρυφής διπλωματίας, μυστικής διπλωματίας η οποία δεν ξέρουμε που οδηγεί. Η παράταξη μας είναι εδώ εγγυητής και θεματοφύλακας των εθνικών μας δικαίων. Με πατριωτική αποφασιστικότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης να σταθούμε απέναντι στην απειλή. 

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣΚΕΣ 

Όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα. Επομένως, ο βαθμός που βάζουμε στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι πολύ κάτω από τη βάση. Η Ελλάδα ήταν ένα φωτεινό παράδειγμα κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και αυτό όπως και να έχει θα το πιστωθεί η Ελληνική κυβέρνηση αλλά απέτυχε πλήρως στην διαχείριση του δεύτερου κύματος  και αυτό το συμβολίζει η ΝΔ με πολύ συγκεκριμένες κινήσεις. Να θυμηθούμε τα πανηγύρια των υπουργών, την παρουσία τους σε εγκαίνια χωρίς μέτρα προστασίας ακόμα και τον κ. Μητσοτάκη στα εγκαίνια του μετρό στον κορυδαλλό χωρίς καμία προφύλαξη. Δεν υπήρξε καμία προετοιμασία για τον τρόπο ενίσχυσης των ΜΕΘ και τη στήριξη υλική και ευρύτερη των νοσηλευτών και των γιατρών μας.  Για να μη μιλήσουμε για το φιάσκο των μασκών. Το απόλυτο επιτελικό φιάσκο χωρίς καμία προετοιμασία ενώ είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα μπροστά τους να σχεδιάσουν και με σωστό σχεδιασμό να αντιμετωπίσουν με επιτυχία το άνοιγμα των σχολείων. 

Δεν θα υπάρξει ούτε μια παραίτηση για αυτό επιτελικό φιάσκο; κάποιος από την κυβέρνηση που έχει διοριστεί τον τελευταίο χρόνο να πει εγώ φταίω που έστειλα αυτές τις μάσκες-αλεξίπτωτα; Eίδαμε όλοι την κυβέρνηση να πετάει 6,2εκ ευρώ στα σκουπίδια γιατί από την πολλή επιτελικότητα και τον διαρκή συντονισμό, δεν κατάφεραν να παραγγείλουν εγκαίρως μάσκες με τις σωστές διαστάσεις. Πριν μόλις 15 ημέρες είδαμε άλλο μισό εκ. ευρώ να πετιέται στα σκουπίδια (για την ακρίβεια στη θάλασσα) μιας και το πολυδιαφημισμένο πλωτό σκάφος που θα επέτρεπε τις ροές μεταναστών σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πέτσα, κρίθηκε ακατάλληλο από το λιμενικό σώμα για το σκοπό αυτό. Μέσα σε 20 μέρες, δηλαδή, σχεδόν 7εκ. ευρώ πέταξε η κυβέρνηση από το παράθυρο. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολλά. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να έχουν προσληφθεί για έναν χρόνο 372 επιπλέον εκπαιδευτικοί ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στα πολυπληθή τμήματα. 

Αυτή η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για το οτιδήποτε.

Δυστυχώς, αυτό αποδεικνύει την τεράστια αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας στη β’ φάση. Είχαμε επισημάνει από την αρχή ότι η ευθύνη της είναι τεράστια και για να μας κρατήσει υγιείς, αλλά και για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας και τα τεράστια προβλήματα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων. Δυστυχώς, δεν παρουσιάστηκε ποτέ κανένα σχέδιο. Το μήνυμα της χαλαρότητας δόθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τα στελέχη της Κυβέρνησής του. Σχεδόν σφύριξαν τη λήξη, σα να είχαμε τελειώσει με την πανδημία. Και σήμερα η πανδημία είναι πάλι εδώ, ο φόβος και η ανασφάλεια είναι πάλι εδώ και κινδυνεύουμε να χάσουμε το μεγάλο κέρδος που είχαμε όλοι οι Έλληνες όταν παλέψαμε τους πρώτους δύο μήνες της καραντίνας.

Είμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την ανικανότητα της κυβέρνησης να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται. Από τα σχολεία μέχρι την καθημερινότητα των πολιτών. Εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση, δημιουργική, ώστε να πετύχουμε επιτέλους κάποια αποτελέσματα υπέρ των Ελλήνων για την υγεία τους, αλλά και για να καταφέρουν να μείνουν όρθιοι.


Πηγή